УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
N 371/168/239 від 08.08.2001 Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
від 27 серпня 2001 р.
за N 751/5942
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства
фінансів
N 701/340/556 ( z1370-05 ) від 14.10.2005 )
Про затвердження Порядку визначення та застосування
мінімальних цін на вітчизняні та імпортні горілку
і лікеро-горілчані вироби
Відповідно до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України
від 21 червня 2001 року N 700 ( 700-2001-п ) "Про запровадження
мінімальних цін на вітчизняні та імпортні горілку і
лікеро-горілчані вироби" Н А К А З У Є М О:
1. Затвердити Порядок визначення та застосування мінімальних
цін на вітчизняні та імпортні горілку і лікеро-горілчані вироби,
що додається.
2. Заборонити реалізацію горілки і лікеро-горілчаних виробів
вітчизняного виробництва та імпортованих за цінами, нижчими від
затверджених мінімальних цін. Залишки вказаної продукції, ціни на
які нижчі від затверджених мінімальних цін, підлягають дооцінці
згідно з чинним законодавством.
3. Взяти до відома, що згідно з абзацом 2 пункту 1 постанови
Кабінету Міністрів України від 21 червня 2001 року N 700
( 700-2001-п ) "Про запровадження мінімальних цін на вітчизняні та
імпортні горілку і лікеро-горілчані вироби", у разі потреби (при
зміні ставок акцизного збору, податку на додану вартість тощо з
урахуванням кон'юнктури ринку і виробництва), зміни до мінімальних
цін на вітчизняні та імпортні горілку і лікеро-горілчані вироби
затверджуються спільним наказом Міністерства фінансів,
Міністерства економіки, Міністерства аграрної політики.
4. Встановити, що Державний департамент продовольства
Міністерства аграрної політики в разі зміни чинників, які
впливають на розміри цін, подає Міністерству фінансів пропозиції
щодо відповідних змін (перегляду) мінімальних цін на вітчизняні та
імпортні горілку і лікеро-горілчані вироби з обгрунтуванням та
необхідними розрахунками.
5. Міністерству фінансів забезпечити подання цього наказу на
державну реєстрацію до Міністерства юстиції України та
опублікування у газеті "Урядовий кур'єр".
6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на
Міністерство фінансів України, Міністерство економіки України та
Міністерство аграрної політики України.
Міністр фінансів України І.Мітюков
Міністр економіки України О.Шлапак
Міністр аграрної політики
України І.Кириленко
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства фінансів
України, Міністерства
економіки України,
Міністерства аграрної
політики України
від 08.08.2001 р.
N 371/168/239
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
від 27 серпня 2001 р.
за N 751/5942
Порядок
визначення та застосування мінімальних цін
на вітчизняні та імпортні горілку
і лікеро-горілчані вироби
1. Цей Порядок установлює механізм визначення та застосування
єдиних мінімальних цін на вітчизняні та імпортні горілку і
лікеро-горілчані вироби, що реалізуються на внутрішньому
споживчому ринку України підприємствами оптової, роздрібної
торгівлі, громадського харчування, які мають ліцензію на
здійснення такого виду підприємницької діяльності,
підприємствами-виробниками незалежно від форм власності та
фізичними особами, що здійснюють підприємницьку діяльність в
оптовій і роздрібній торгівлі алкогольними напоями.
2. Вітчизняними в цьому Порядку вважаються вироби, що
виготовлені та реалізуються на території України суб'єктами
підприємницької діяльності незалежно від форм власності, які мають
відповідну ліцензію, і внесені в додаток до ліцензії. Імпортними -
вироби, які імпортуються на митну територію з дотриманням вимог
чинного законодавства і реалізуються (продаються) в Україні.
3. Мінімальні оптово-відпускні ціни на вітчизняні та імпортні
горілку і лікеро-горілчані вироби визначаються за кодами виробів
Гармонізованої системи опису та кодування товарів за 1 літр
100-відсоткового спирту, виходячи з найнижчої оптової ціни на
вітчизняну продукцію, контрактної вартості імпортної продукції та
податків і зборів, які відповідно до чинного законодавства
підлягають сплаті з одиниці продукції вітчизняними виробниками й
імпортерами, та з урахуванням вартості тари (скляної пляшки,
сувенірної пляшки, художньо оформленого посуду із скла або
глазурованої кераміки тощо).
4. Мінімальні роздрібні ціни на вітчизняні та імпортні
горілку і лікеро-горілчані вироби визначаються, виходячи з
мінімальних оптово-відпускних цін на цю продукцію та торговельної
надбавки.
5. Мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни при
реалізації (продажу) вітчизняних та імпортних горілки і
лікеро-горілчаних виробів різного вмісту спирту у тарі різної
місткості визначаються як добуток відповідних затверджених
мінімальних цін, міцності за об'ємом у відсотках та місткості тари
в літрах, розділений на 100.
Приклад: розрахунок мінімальної роздрібної ціни горілки
вітчизняного виробництва та імпортної міцністю 40% у пляшці
місткістю 0,5 літра -
27,34x40x0,5
МРЦ = ------------ = 5,47 грн.,
100
де МРЦ - мінімальна роздрібна ціна однієї пляшки конкретного
алкогольного напою;
27,34 - затверджена мінімальна роздрібна ціна за 1 літр
вітчизняних та імпортних горілки і лікеро-горілчаних виробів у
перерахунку на 100-відсотковий спирт, грн.;
40 - міцність горілки (%);
0,5 - місткість пляшки (л).
6. При визначенні конкретних мінімальних оптово-відпускних та
роздрібних цін на горілку і лікеро-горілчані вироби округлення цін
здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України
від 26.08.1996 р. N 1002 ( 1002-96-п ) "Про переоцінку товарів
(робіт, послуг) та механізм контролю за переглядом цін та
формуванням вартісних показників в умовах грошової реформи" зі
змінами та доповненнями.
7. Контроль за дотриманням державної дисципліни цін та правил
торгівлі у сфері реалізації (продажу) вітчизняних та імпортних
горілки і лікеро-горілчаних виробів здійснюється Державною
інспекцією з контролю за цінами, Державною податковою
адміністрацією, Державним комітетом стандартизації, метрології та
сертифікації, Радою міністрів Автономної Республіки Крим,
обласними, Київською і Севастопольською міськими державними
адміністраціями.
Голова Державного департаменту
регулювання виробництва та обігу
алкоголю і тютюну В.Я.Гончарук
Начальник Державної інспекції
з контролю за цінами Г.А.Дьякон
Голова Державного департаменту Л.Б.Сватков
продовольства