ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ Центральне митне управління лабораторних досліджень та експертної роботи Л И С Т 29.03.2006 N 29/1-11.1/2094 ТОВ "......." 02121, м. Київ, вул. ................. ел. копія: Київська регіональна митниця Про класифікацію згідно з УКТЗЕД пряно-ароматичних сумішей У Центральному митному управлінні лабораторних досліджень та експертної роботи розглянуто лист ТОВ "......." від 16.03.06 N 42 щодо класифікації згідно з УКТЗЕД ( 2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14 ) товарів, що декларується як "харчові суміші для виробництва ковбас" (Тарімікс Бюргер, Тарімікс Призер, Тарімікс Рохпекель, Тарімікс Кабаносі, Фібрісольмікс Франкфуртер, Фібрісольмікс Шинкова, Фібрісольмікс Братвурст, Фібрісольмікс Тірольська, Фібрісольмікс Любительська). З зазначеного питання повідомляємо про наступне. Митні органи України для цілей класифікації товарів використовують Українську класифікацію товарів зовнішньоекономічної діяльності, що є товарною номенклатурою Митного тарифу України( 2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14 ), затвердженого Законом України "Про Митний тариф України" від 05.04.01 N 2371-III ( 2371-14 ). З метою забезпечення єдиного тлумачення і застосування УКТЗЕД ( 2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14 ) в Україні запроваджено Пояснення до УКТЗЕД, затверджені наказом Держмитслужби від 31.01.04 N 68 ( v0068342-04 ). На підставі наданих документів (довідки експерта ЦМУЛДЕР від 14.03.06 N 13.1-185, специфікацій на продукти) встановлено, що представлені продукти - це пряно-ароматичні суміші для м'ясних виробів (ковбас, котлет та ін.), до складу яких входять спеції, прянощі, сіль, цукор, глутамат натрію та харчові добавки (стабілізатори та антиокислювачі). Згідно з УКТЗЕД ( 2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14 ) класифікація зазначених продуктів здійснюється відповідно до: - Правил 1, 3а) Основних правил інтерпретації класифікації товарів; - Примітки 1 до групи 09 Закону України "Про Митний тариф України" від 05.04.01 N 2371-III ( 2371-14 ); - Пояснень до товарної позиції 2103 та Пояснень до товарної позиції 2106, зазначених у Поясненнях до УКТЗЕД. Приміткою 1 до групи 09 встановлено, що продукти, які становлять суміші смакових добавок або суміші приправ, класифікуються в товарній позиції 2103 ( 2371а-14 ). Згідно з Поясненнями до товарної позиції 2103 ( 2371а-14 ) включаються смакові добавки та приправи змішані (наприклад, суміші прянощів для приготування ковбаси), зазвичай з вираженими властивостями прянощів, використовувані для ароматизації страв і приготовлені з різних інгредієнтів (яєць, овочів, м'яса, плодів, борошна, крохмалю, олії, оцту, цукру, спецій, гірчиці, ароматизувальних речовин і т.д.). За Поясненнями до товарній позиції 2106 ( 2371а-14 ) сюди включаються готові продукти, за умови, що вони не включаються до жодної іншої товарної позиції УКТЗЕД, які складаються з суміші хімічних препаратів (органічних кислот, солей кальцію, лецитину і т.д.) з харчовими продуктами (борошном, цукром, сухим молоком і т.д.) для додання в готові продукти або як інгредієнти, або для поліпшення деяких їхніх властивостей (зовнішнього вигляду, збережуваності і т.д.). З урахуванням вищезазначеного вважаємо, що пряно-ароматичні суміші для м'ясних виробів (Тарімікс Бюргер, Тарімікс Призер, Тарімікс Рохпекель, Тарімікс Кабаносі, Фібрісольмікс Франкфуртер, Фібрісольмікс Шинкова, Фібрісольмікс Братвурст, Фібрісольмікс Тірольська, Фібрісольмікс Любительська) згідно з УКТЗЕД класифікуються у товарній позиції 2103 ( 2371а-14 ). Начальник Управління І.П.Рамусь WEB MD Office "НПО Поверхность", www.master-d.com.ua