ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ Центральне митне управління лабораторних досліджень та експертної роботи Л И С Т 05.04.2006 N 29/1-11.1/2315 ЗАТ "............." 01001, Київ вул. ........... ел. копія Київська регіональна митниця Про класифікацію емульгаторів згідно з УКТЗЕД У Центральному митному управлінні лабораторних досліджень та експертної роботи розглянуто лист ЗАТ ".............." від 27.01.06 N 23 щодо перегляду Рішень про визначення кодів згідно з УКТЗЕД ( 2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14 ) товарів "емульгатори для ковбасних виробів" ("Емульгатор СТГ", "Емульгатор 600", "Емульгатор 500/1", "Емульгатор 200", "Емульгатор 550", "Емульгатор Альмі гель 50", "Альмі гель 20" та "Емульгатор спеціаль"). З зазначеного питання повідомляємо про наступне. Митні органи України для цілей класифікації товарів використовують Українську класифікацію товарів зовнішньоекономічної діяльності ( 2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14 ), що є товарною номенклатурою Митного тарифу України, затвердженого Законом України "Про Митний тариф України" від 05.04.01 N 2371-III ( 2371-14 ). На підставі наданих документів (довідки експерта ЦМУЛДЕР від 13.12.05 N 31-721П, специфікацій на продукти) встановлено, що до складу вищезазначених продуктів входять тваринні білки, загущувачі-стабілізатори (карагенан, гуарова камідь, ксантанова камідь, карбоксиметилцелюлоза, альгінат натрію), емульгуючі компоненти (моно- та дигліцериди жирних кислот). Продукти не містять в своєму складі молочний жир, ізоглюкозу, глюкозу, цукрозу та крохмаль. Згідно з вимогами УКТЗЕД ( 2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14 ) речовини, які характеризуються емульгуючими властивостями та використовуються у харчовій промисловості, в залежності від складу класифікуються в різних товарних підкатегоріях. Наприклад, лецитини - в товарній підкатегорії 2923 20 00 90, пептони - в товарній підкатегорії 3504 00 00 00, альгінати - в товарній підкатегорії 3913 10 00 00. Речовини, які використовуються як емульгатори у харчовій промисловості, та такі, що в іншому місці УКТ ЗЕД не зазначені, в залежності від їх складу класифікуються у товарних підкатегоріях 2106 90 92 00 або 2106 90 98 30. У товарну під категорію ( 2371а-14 ) 2106 90 92 00 включаються емульгатори для харчових продуктів без вмісту молочних жирів, цукрози, ізоглюкози, глюкози, крохмалю або з вмістом менш як 1,5 мас.% молочних жирів, менш як 5 мас.% цукрози чи ізоглюкози, менш як 5 мас.% глюкози або крохмалю, а в товарну підкатегорію 2106 90 98 30 включаються емульгатори для харчових продуктів з вмістом молочних жирів, цукрози, ізоглюкози, глюкози, крохмалю відмінним від вмісту зазначеного у товарній підкатегорії 2106 90 92 00. З урахуванням того факту, що до складу емульгаторів для ковбасних виробів ("Емульгатор СТГ", "Емульгатор 600", "Емульгатор 500/1", "Емульгатор 200", "Емульгатор 550", "Емульгатор Альмі гель 50", "Альмі гель 20" та "Емульгатор спеціаль") не входять молочні жири, цукроза, ізоглюкоза, глюкоза, крохмаль, вони мають класифікуватися у товарній підкатегорії 2106 90 92 00 згідно з УКТЗЕД ( 2371а-14 ). Начальник Управління І.П.Рамусь WEB MD Office "НПО Поверхность", www.master-d.com.ua