ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
             Центральне митне управління лабораторних
                 досліджень та експертної роботи

                             Л И С Т

                 17.04.2006  N 29/1-11.1/2659-ЕП

                                      Київська регіональна митниця


                     Про класифікацію згідно
                  з УКТЗЕД риби пряного соління


     У Центральному  митному управлінні лабораторних досліджень та
експертної роботи розглянуто лист Київської  регіональної  митниці
щодо класифікації згідно з УКТЗЕД ( 2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14 ) риби пряного соління,  розфасованої у пластикові  відра
або жерстяні банки.

     З зазначеного питання повідомляємо про наступне.

     Соління риби    -   це   послідовний   технологічний   процес
консервування сіллю,  сутність якого полягає в насиченні води, яка
знаходиться в рибі, сіллю.

     Згідно товарознавчої  класифікації  розрізняють наступні види
соління риби: просте соління, спеціальне соління, пряне соління.

     Риба солона  або  у  розсолі   (простого   соління),   тобто,
консервація якої забезпечується достатньою кількістю солі,  згідно
УКТЗЕД ( 2371а-14 ) класифікується у товарній позиції 0305. Згідно
до  Пояснень  до  УКТЗЕД,  затверджених  наказом Держмитслужби від
31.01.04 N 68 ( v0068342-04 ), у процесі приготування риби солоної
або  риби  у розсолі можуть застосовуватись такі консерванти,  як:
нітрит або нітрат натрію (Е 250 та Е 251).

     Відповідно до товарознавчої класифікації  спеціальне  соління
риби  передбачає  застосування  як харчової солі,  так і цукру.  У
відповідності із Поясненнями до УКТЗЕД  (  v0068342-04  )  додання
незначної  кількості  цукру  під  час приготування солоної риби не
впливає на включення такої риби у товарну позицію 0305.

     Пряним солінням називають процес обробки риби  сумішшю  сухої
солі, цукру і прянощів з доданням оцтової кислоти, або без додання
останньої.  В тканини риби в процесі такого соління проникає деяка
кількість  цукру  і  прянощів,  які  надають  продукту специфічний
гострий смак  та  приємний  аромат.  Кількість  солі  при  пряному
солінні невелика,  тому внаслідок її слабкої консервуючої дії,  до
пряної риби добавляють консервант -  як  правило,  бензоат  натрію
(Е 211).

     Враховуючи той факт,  що згідно з вимогами УКТЗЕД ( 2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14 ) риба та її частини,  приготовлені
способами,   не   передбаченими  в  товарних  позиціях  0302-0305,
включається у товарну групу 16,  риба  пряного  соління  оброблена
сумішшю солі,  цукру,  прянощів, з доданням оцту, класифікується у
товарній позиції 1604.

 Начальник Управління                                   І.П.Рамусь

 WEB MD Office "НПО Поверхность",
 www.master-d.com.ua