ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ Центральне митне управління лабораторних досліджень та експертної роботи Л И С Т 17.04.2006 N 29/1-11.1/2659-ЕП Київська регіональна митниця Про класифікацію згідно з УКТЗЕД риби пряного соління У Центральному митному управлінні лабораторних досліджень та експертної роботи розглянуто лист Київської регіональної митниці щодо класифікації згідно з УКТЗЕД ( 2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14 ) риби пряного соління, розфасованої у пластикові відра або жерстяні банки. З зазначеного питання повідомляємо про наступне. Соління риби - це послідовний технологічний процес консервування сіллю, сутність якого полягає в насиченні води, яка знаходиться в рибі, сіллю. Згідно товарознавчої класифікації розрізняють наступні види соління риби: просте соління, спеціальне соління, пряне соління. Риба солона або у розсолі (простого соління), тобто, консервація якої забезпечується достатньою кількістю солі, згідно УКТЗЕД ( 2371а-14 ) класифікується у товарній позиції 0305. Згідно до Пояснень до УКТЗЕД, затверджених наказом Держмитслужби від 31.01.04 N 68 ( v0068342-04 ), у процесі приготування риби солоної або риби у розсолі можуть застосовуватись такі консерванти, як: нітрит або нітрат натрію (Е 250 та Е 251). Відповідно до товарознавчої класифікації спеціальне соління риби передбачає застосування як харчової солі, так і цукру. У відповідності із Поясненнями до УКТЗЕД ( v0068342-04 ) додання незначної кількості цукру під час приготування солоної риби не впливає на включення такої риби у товарну позицію 0305. Пряним солінням називають процес обробки риби сумішшю сухої солі, цукру і прянощів з доданням оцтової кислоти, або без додання останньої. В тканини риби в процесі такого соління проникає деяка кількість цукру і прянощів, які надають продукту специфічний гострий смак та приємний аромат. Кількість солі при пряному солінні невелика, тому внаслідок її слабкої консервуючої дії, до пряної риби добавляють консервант - як правило, бензоат натрію (Е 211). Враховуючи той факт, що згідно з вимогами УКТЗЕД ( 2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14 ) риба та її частини, приготовлені способами, не передбаченими в товарних позиціях 0302-0305, включається у товарну групу 16, риба пряного соління оброблена сумішшю солі, цукру, прянощів, з доданням оцту, класифікується у товарній позиції 1604. Начальник Управління І.П.Рамусь WEB MD Office "НПО Поверхность", www.master-d.com.ua