ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

                             Л И С Т

                 13.07.2006  N 29/5-11.1/4881-ЕП

                                      Юридичний департамент


            Щодо роз'яснення підходів по класифікації
                    шампанських виноматеріалів


     У Центральному  митному управлінні лабораторних досліджень та
експертної  роботи  розглянуто  лист   Харківської   митниці   від
30.06.006  N  36/01-4939 щодо роз'яснення підходів по класифікації
шампанських виноматеріалів згідно з вимогами  УКТЗЕД  (  2371а-14,
2371б-14, 2371в-14, 2371г-14 ).

     Із зазначеного питання повідомляємо про наступне.

     Митні органи   України   для   цілей   класифікації   товарів
використовують УКТЗЕД ( 2371а-14,  2371б-14, 2371в-14, 2371г-14 ),
що є товарною номенклатурою Митного тарифу України,  затвердженого
Законом України "Про Митний тариф України" від 05.04.01 N 2371-III
( 2371-14 ).

     УКТЗЕД ( 2371а-14,  2371б-14, 2371в-14, 2371г-14 ) побудована
на основі  Гармонізованої  системи  опису  та  кодування  товарів,
запровадженої  Всесвітньою  митною  організацією  (далі  -  ГС) та
Комбінованої номенклатури Європейського Союзу (далі - КН ).

     ГС, як   основа   національних    номенклатур    товарів    у
зовнішньоекономічній діяльності,  застосовується у більш ніж у 130
країнах світу.  Україна також є  Договірною  стороною  Міжнародної
конвенції  про  ГС.  З  01.01.04  ця Конвенція набула чинності для
України.  У зв'язку з цим Україна запровадила  ГС  для  декларації
товарів  при  імпорті та для збору статистичних даних за експортом
та імпортом товарів без будь-яких обмежень.

     У ГС, КН та УКТЗЕД ( 2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14 )
термін "виноматеріал" не застосовується.  Продукти виноробства, що
отримуються шляхом повного або часткового збродження  виноградного
сусла,   відповідно   до   правил,  що  застосовуються  у  ГС,  не
класифікуються  за  критерієм  готовності  напою  до   споживання.
Визначальним у даному разі є вміст спирту у такому продукті.

     Оскільки виноматеріал    одержується   шляхом   повного   або
часткового збродження виноградного  сусла,  то  його  класифікація
згідно  з УКТЗЕД ( 2371а-14 ) проводиться в товарній позиції 2204,
в номенклатурі якої зазначено тільки виноградне сусло та вино.

     Згідно з вимогами УКТЗЕД ( 2371а-14 ) (Додаткові примітки  1,
2,  6  до групи 22) у товарній підпозиції 2204 30,  класифікується
виноматеріал (виноградне сусло),  який перебуває у стадії бродіння
або  бродіння якого призупинено по-іншому,  ніж додання спирту,  з
вмістом спирту  менш  як  3/5  загальної  концентрації  спирту  за
об'ємом.

     Виноматеріал, який   є   кінцевим   продуктом   повного   або
часткового  зброджування  цукрів  виноградного  сусла,  з  вмістом
спирту  не  менш  як 3/5 загальної концентрації спирту за об'ємом,
класифікується у товарних підпозиціях 2204 21 або 2204  29  УКТЗЕД
( 2371а-14 ) (в залежності від об'єму рідини в ємкостях).

     Виноматеріали, які  є  сировиною для виготовлення шампанських
та  ігристих  вин  -  це  кінцеві  продукти  спиртового   бродіння
виноградного сусла,  які за вмістом спирту в них згідно з вимогами
УКТЗЕД  (   2371а-14   )   визначаються   як   "вино"   та   мають
класифікуватися у товарних підпозиціях 2204 21 або 2204 29.

 Заступник начальника Управління                         В.Г.Вечер

 WEB MD Office "НПО Поверхность",
 www.master-d.com.ua