ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ Л И С Т 13.07.2006 N 29/5-11.1/4881-ЕП Юридичний департамент Щодо роз'яснення підходів по класифікації шампанських виноматеріалів У Центральному митному управлінні лабораторних досліджень та експертної роботи розглянуто лист Харківської митниці від 30.06.006 N 36/01-4939 щодо роз'яснення підходів по класифікації шампанських виноматеріалів згідно з вимогами УКТЗЕД ( 2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14 ). Із зазначеного питання повідомляємо про наступне. Митні органи України для цілей класифікації товарів використовують УКТЗЕД ( 2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14 ), що є товарною номенклатурою Митного тарифу України, затвердженого Законом України "Про Митний тариф України" від 05.04.01 N 2371-III ( 2371-14 ). УКТЗЕД ( 2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14 ) побудована на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів, запровадженої Всесвітньою митною організацією (далі - ГС) та Комбінованої номенклатури Європейського Союзу (далі - КН ). ГС, як основа національних номенклатур товарів у зовнішньоекономічній діяльності, застосовується у більш ніж у 130 країнах світу. Україна також є Договірною стороною Міжнародної конвенції про ГС. З 01.01.04 ця Конвенція набула чинності для України. У зв'язку з цим Україна запровадила ГС для декларації товарів при імпорті та для збору статистичних даних за експортом та імпортом товарів без будь-яких обмежень. У ГС, КН та УКТЗЕД ( 2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14 ) термін "виноматеріал" не застосовується. Продукти виноробства, що отримуються шляхом повного або часткового збродження виноградного сусла, відповідно до правил, що застосовуються у ГС, не класифікуються за критерієм готовності напою до споживання. Визначальним у даному разі є вміст спирту у такому продукті. Оскільки виноматеріал одержується шляхом повного або часткового збродження виноградного сусла, то його класифікація згідно з УКТЗЕД ( 2371а-14 ) проводиться в товарній позиції 2204, в номенклатурі якої зазначено тільки виноградне сусло та вино. Згідно з вимогами УКТЗЕД ( 2371а-14 ) (Додаткові примітки 1, 2, 6 до групи 22) у товарній підпозиції 2204 30, класифікується виноматеріал (виноградне сусло), який перебуває у стадії бродіння або бродіння якого призупинено по-іншому, ніж додання спирту, з вмістом спирту менш як 3/5 загальної концентрації спирту за об'ємом. Виноматеріал, який є кінцевим продуктом повного або часткового зброджування цукрів виноградного сусла, з вмістом спирту не менш як 3/5 загальної концентрації спирту за об'ємом, класифікується у товарних підпозиціях 2204 21 або 2204 29 УКТЗЕД ( 2371а-14 ) (в залежності від об'єму рідини в ємкостях). Виноматеріали, які є сировиною для виготовлення шампанських та ігристих вин - це кінцеві продукти спиртового бродіння виноградного сусла, які за вмістом спирту в них згідно з вимогами УКТЗЕД ( 2371а-14 ) визначаються як "вино" та мають класифікуватися у товарних підпозиціях 2204 21 або 2204 29. Заступник начальника Управління В.Г.Вечер WEB MD Office "НПО Поверхность", www.master-d.com.ua