УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
           ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З МОНОПОЛІЇ НА ВИРОБНИЦТВО
      ТА ОБІГ СПИРТУ, АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ І ТЮТЮНОВИХ ВИРОБІВ

                            Н А К А З

 N 27 від 15.02.99                    Зареєстровано в Міністерстві
     м.Київ                           юстиції України
                                      11 березня 1999 р.
                                      за N 158/3451


        Про затвердження Положення про службу контролю за
     автоматичним обліком спирту та засобами його вимірювання

      ( Рішення про державну реєстрацію Положення скасовано
                  на підставі Висновку Міністерства юстиції
        N 21/53 ( v21_5323-05 ) від 27.09.2005 )



     Відповідно до   пункту  4  Положення  про  Державний  комітет
України з монополії на виробництво  та  обіг  спирту,  алкогольних
напоїв   і  тютюнових  виробів,  затвердженого  Указом  Президента
України від 29 вересня 1998 року N 1069/98,  та з метою здійснення
контролю за повнотою обсягів виробництва спирту Н А К А З У Ю:

     1. Затвердити  Положення  про службу контролю за автоматичним
обліком спирту та засобами його вимірювання (додається).
     2. Для   забезпечення   збереження   спирту  при  виробництві
доручити  службі  контролю  за  автоматичним  обліком  спирту   та
засобами  його  вимірювання  навішувати  пломби на комунікаціях та
обладнанні  від  кранів  його  відбору   на   брагоректифікаційній
установці до спиртовимірювальних апаратів включно.
     3. Методологічне  керівництво   роботою   зазначеної   служби
покласти на управління контролю за виробництвом, транспортуванням,
зберіганням спирту і алкогольних напоїв.
     4. Контроль  за  виконанням  наказу  покласти  на  заступника
Голови Держспецмонополії України Негрича М.М.

 Голова Комітету                                      В.Я.Гончарук

                                                 Затверджено
                                           Наказ Держспецмонополії
                                           України 15.02.99 N 27

      ( Рішення про державну реєстрацію Положення скасовано
                  на підставі Висновку Міністерства юстиції
        N 21/53 ( v21_5323-05 ) від 27.09.2005 )

                            Положення
        про службу контролю за автоматичним обліком спирту
                   та засобами його вимірювання

     1. Загальні положення.
     1.1. Служба  контролю  за  автоматичним  обліком  спирту   та
засобами  його  вимірювання (надалі - служба контролю) створюється
та функціонує при  управлінні  контролю  за  виробництвом  спирту,
алкогольних   напоїв  і  тютюнових  виробів  Головного  управління
контролю за виробництвом спирту,  алкогольних напоїв  і  тютюнових
виробів Держспецмонополії України.
     1.2. Служба контролю комплектується із спеціалістів, що мають
вищу технічну або економічну освіту, пройшли спеціальну підготовку
на курсах підвищення кваліфікації за спеціальною програмою, склали
іспити та отримали відповідне посвідчення.
     1.3. З метою  здійснення  контролю  за  обсягами  виробництва
спиртів    етилового,   коньячного,   плодового   і   виноградного
спеціалісти   служби   контролю   забезпечуються   пломбірами    з
індивідуальними відтисками.
     1.4. На службу контролю покладаються функції щодо  здійснення
періодичного  контролю  за  повнотою  обліку  виробництва спирту з
харчової сировини та супровідних спиртопродуктів на  підприємствах
незалежно   від  форми  власності,  а  також  щодо  обслуговування
спиртовимірювальних апаратів.
     1.5. У своїй  роботі  служба  контролю керується Конституцією
( 254к/96-ВР ) та законами України,  указами  Президента  України,
постановами і розпорядженнями Кабінету Міністрів України, наказами
Держспецмонополії України та цим Положенням.

     2. Основні завдання служби контролю.
     2.1. Здійснення  контролю  за  дотриманням  технічних   умов,
технологічних   інструкцій  щодо  виробництва  спиртів  етилового,
коньячного,  плодового  і   виноградного,   повнотою   обліку   їх
виробництва  та  реалізації  на  підприємствах незалежно від форми
власності.
     2.2. Здійснення  контролю  за застосуванням нормативів виходу
спирту та норм і нормативів природних втрат спирту при зберіганні,
транспортуванні та виробництві алкогольних напоїв.
     2.3. Здійснення контролю за автоматичним  обліком  спирту  та
обслуговуванням   спиртовимірювальних  апаратів  на  підприємствах
незалежно від форми власності.
     2.4. Здійснення    контролю    за   збереженням   спирту   та
спиртопродуктів при виробництві та в місцях його зберігання.

     3. Основні функції служби контролю.
     3.1. Здійснення контролю за  обсягами  виробництва,  обліком,
зберіганням,    транспортуванням    спирту,   спиртопродуктів   та
алкогольних напоїв,  проведення службового розслідування причин їх
нестачі,  крадіжок, наднормативних витрат і втрат на підприємствах
незалежно від форми власності.
     3.2. Подача   інформації   про  виявлені  порушення  у  сфері
виробництва,  зберігання,  транспортування,  реалізації спирту  та
алкогольних напоїв центральним органам виконавчої влади для вжиття
відповідних заходів.
     3.3. Проведення технічного обслуговування спиртовимірювальних
апаратів та проведення контрольних передач спирту з виробництва  в
спиртосховище.
     3.4. Здійснення контролю за застосуванням  нормативів  виходу
спирту та норм і нормативів природних втрат спирту при зберіганні,
транспортуванні та виробництві алкогольних напоїв.
     3.5. Здійснення    огляду    засобів    виміру    спирту    і
спиртопродуктів та інших метрологічних приладів на  підприємствах,
що їх виробляють, з метою визначення їх придатності в роботі.
     3.6. Здійснення контролю за станом обладнання засобів  виміру
спирту і спиртопродуктів, термінів їх повірки на підприємствах, що
виробляють спирт та алкогольні напої.
     3.7. Проведення    перевірок    стану   об'єктів   спиртового
господарства на відповідність їх нормативно-технічній документації
на підприємствах незалежно від форми власності.
     3.8. Підготовка  для  керівництва  Держспецмонополії  України
необхідних  пропозицій,  довідкових  матеріалів  та інформацій про
стан забезпечення збереження спирту та спиртопродуктів.

     4. Служба контролю має право.
     4.1. Згідно  з   визначеним   порядком   вносити   пропозиції
керівництву   Держспецмонополії   України  щодо  призупинення  дії
ліцензії на виробництво спиртів етилового, коньячного, плодового і
виноградного,  виноматеріалів  та  алкогольних  напоїв  -  в  разі
виявлення  порушення  вимог  стандартів,  регламентів   та   іншої
нормативно-технічної документації.
     4.2. Провадити     інвентаризацію     спирту,     супровідних
спиртопродуктів та алкогольних напоїв у місцях їх зберігання.
     4.3. Перевіряти наявність та технічний  стан  засобів  виміру
кількості  спирту  і  спиртопродуктів у резервуарах,  спиртомірів,
термометрів  та  інших  метрологічних  засобів,   а   також   стан
спиртового господарства.
     4.4. Аналізувати журнали технологічного  контролю,  документи
первинного обліку спирту.
     4.5. Провадити  технічне  обслуговування  спиртовимірювальних
апаратів.
     4.6. Здійснювати  контрольні  передачі  спирту  етилового   з
виробництва у спиртосховище.
     4.7. Пломбувати спиртовимірювальні апарати та місця можливого
доступу до спирту етилового на брагоректифікаційному апараті.
     4.8. Забороняти  користування  несправними  засобами   виміру
спирту та спиртопродуктів або з простроченими термінами їх дії.
     4.9. Одержувати від службових  і  матеріально  відповідальних
осіб підприємств,  що перевіряються,  письмові пояснення з питань,
які виникають у ході перевірок.
     4.10. У  будь-який  час  протягом  доби  для  виконання своїх
функціональних обов'язків, у встановленому цим Положенням порядку,
безперешкодно   проходити   на   територію  підприємств,  на  яких
організовано   виробництво   і   збереження   спирту    етилового,
спиртопродуктів та алкогольних напоїв.

     5. Відповідальність спеціалістів служби контролю.
     Спеціалісти служби   контролю   несуть   відповідальність  за
невиконання покладених   на   них   завдань,   згідно   з   чинним
законодавством України.