ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Центральне митне управління лабораторних
досліджень та експертної роботи
Л И С Т
18.04.2007 N 29/1-11.1/2289
ТОВ "......................" 
01133, м. Київ, 
.......................... 
Ел. копія: Київська регіональна митниця 
У Центральному митному управлінні лабораторних досліджень та експертної роботи розглянуто лист ТОВ "........................" від 19.03.07 N 102 щодо класифікації згідно з УКТЗЕД (2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14) товару "черевця лосося атлантичного (Salmo salar)".
З зазначеного питання повідомляємо про наступне.
Митні органи України для цілей класифікації товарів використовують Українську класифікацію товарів зовнішньоекономічної діяльності (2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14) , що є товарною номенклатурою Митного тарифу України, затвердженого Законом України "Про Митний тариф України" від 05.04.01 N 2371-III (2371-14) .
З метою забезпечення єдиного тлумачення і застосування УКТЗЕД (2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14) в Україні запроваджено Пояснення до УКТЗЕД, затверджені наказом Держмитслужби від 31.01.04 N 68 (v0068342-04) .
На підставі, представленої інформації та за результатами досліджень зразків товару, проведених у Центральному митному управлінні лабораторних досліджень та експертної роботи встановлено, що представлений товар це заморожені черевця лосося атлантичного (Salmo salar), без кісток, з плавцями.
Згідно з Поясненнями (v0068342-04) до товарної позиції 0303 (2371а-14) включається риба морожена, незалежно від того, чи ціла вона, без голови, патрана чи у шматках з кістками. Проте до цієї товарної позиції не входять філе та інше м'ясо риб, тобто м'ясо риб в якому видалені кістки (товарна позиція 0304).
У товарній позиції (2371а-14) 0304 класифікуються філе рибне та інше м'ясо риб, свіже, охолоджене або морожене. Термін "філе рибне" означає смужки м'яса, нарізані паралельно хребту риби, які являють собою правий чи лівий бік риби, причому голова, кишки, плавці (спинні, анальні, хвостові, черевні, грудні) і кістки (хребет, черевні та реберні кістки, кістки зябрового апарату і т.ін.) вилучені.
Термін "інше м'ясо риб (включаючи фарш)" у товарній підпозиції 0304 90 (2371а-14) означає м'ясо риб, з якого вилучені кістки. Як і у випадку з філе, на класифікацію м'яса риб не впливає наявність дрібних кісток, видалити які цілком неможливо (згідно з Поясненнями до товарної позиції 0304).
Таким чином, до товарної підпозиції 0304 90 (2371а-14) включається м'ясо риб без кісток (крім філе) незалежно від того були вилучені з нього плавці чи ні.
Також інформуємо, що терміни та поняття, які використовуються в УКТЗЕД (2371а-14, 2371б-14, 2371в-14, 2371г-14) являються умовними і не завжди співпадають з науковими та загальноприйнятими.
Згідно з УКТЗЕД (2371а-14) у товарній позиції 0304 філе та інше м'ясо лосося атлантичного (Salmo salar) розглядається в тих самих угрупуваннях, що і аналогічна продукція з прісноводих риб.
Відповідно до Правил 1, 6 Основних правил інтерпретації класифікації товарів (2371а-14) , Загальних положень до групи 03, зазначених у Поясненнях до УКТЗЕД, Пояснень до товарних позицій 0303 та 0304 класифікація черевців лосося атлантичного (Salmo salar) здійснюється у товарній підкатегорії 0304 90 10 00 згідно з УКТЗЕД.
Начальник Управління
І.П.Рамусь
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua