МІНІСТЕРСТВО УКРАЇНИ У СПРАВАХ СІМ'Ї,
МОЛОДІ ТА СПОРТУ
Н А К А З
20.12.2006 N 4273
Зареєстровано в Міністерстві 
юстиції України 
16 січня 2007 р. 
за N 24/13291 

Про затвердження Типових нормативів оснащення центру для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді та харчування осіб, які перебувають у ньому

З метою реалізації постанови Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2006 року N 148 (148-2006-п) "Про затвердження Типового положення про центр для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді" НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Типові нормативи оснащення центру для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді та харчування осіб, які перебувають у ньому (додаються).
2. Республіканському (Автономна Республіка Крим), обласним, Київському та Севастопольському міським центрам соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді під час створення зазначених закладів забезпечити контроль за їх укомплектуванням відповідно до затверджених Типових нормативів оснащення.
3. Державній соціальній службі для сім'ї, дітей та молоді (Толстоухова С.В.) подати цей наказ у встановленому порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Контроль за виконанням наказу покласти на директора Державної соціальної служби для сім'ї, дітей та молоді Толстоухову С.В.
Міністр
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Міністра
охорони здоров'я України
В.П.Корж
В.П.Івасюк

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мінсім'ямолодьспорту
України
20.12.2006  N 4273
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
16 січня 2007 р.
за N 24/13291

ТИПОВІ НОРМАТИВИ

оснащення центру для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді та харчування осіб, які перебувають у ньому

Найменування інвентарю При денному перебуванні При цілодобовому перебуванні
до 50 офіційно зареєстрованих ВІЛ- інфікованих дітей та молоді від 50 до 500 офіційно зареєстрованих ВІЛ- інфікованих дітей та молоді від 500 до 2000 офіційно зареєстрованих ВІЛ-інфікованих дітей та молоді понад 2000 офіційно зареєстрованих ВІЛ- інфікованих дітей та молоді із розрахунку на 10 клієнтів
1. Меблі
1.1 Шафа для одягу 6 8 10 12 12
1.2 Ліжко 6 6 8 10 10
1.3 Тумба 6 6 8 10 10
1.4 Стілець 14 16 18 20 20
1.5 Стільці дитячі 6 6 8 10 10
1.6 Стіл письмовий 6 6 8 10 12
1.7 Шафа книжкова 2 2 2 2 2
1.8 Диван 2 2 2 2 2
1.9 Крісло 4 4 4 4 4
1.10 Тумба під телевізор 1 1 1 1 1
1.11 Стіл пеленальний 1 1 1 1 1
1.12 Дитячі столи 6 6 8 10 10
2. Кухонне обладнання
2.1 Стіл кухонний 2 2 2 2 2
2.2 Стіл обідній 3 4 5 5 5
2.3 Шафа для посуду та кухонного інвентарю 2 2 2 2 2
2.4 Табуретка 6 6 8 10 10
2.5 Плита електрична 2 2 2 2 2
2.6 Мийка 2 2 2 2 2
2.7 Електровитяжка кухонна 2 2 2 2 2
2.8 Каструлі різної ємності 6 6 6 6 6
2.9 Чайник 4 4 4 4 4
2.10 Шафи холодильні 2 2 2 2 2
3. Посуд
3.1 Тарілки глибокі 20 20 20 20 20
3.2 Тарілки мілкі 20 20 20 20 20
3.3 Чашки 20 20 20 20 20
3.4 Ножі кухонні 5 5 5 5 5
3.5 Ложки столові 20 20 20 20 20
3.6 Виделки 20 20 20 20 20
3.7 Ложки чайні 20 20 20 20 20
3.8 Полоник 2 2 2 2 2
3.9 Хлібниці настільні 5 5 5 5 5
3.10 Бак для відходів 2 2 2 2 2
3.11 Рушники кухонні 30 30 30 30 30
4. Медичне обладнання та інструментарій
4.1 Медична шафа 1 1 1 1 1
4.2 Тонометр 1 1 1 1 1
4.3 Термометр медичний 10 10 10 10 10
4.4 Грілка гумова 5 5 5 5 5
4.5 Медикаменти У межах асигнувань
5. Інше
5.1 Нічні горщики 6 6 8 10 10
5.2 Електроводонагрівач 1 1 1 1 1
5.3 Пральна машина 1 1 1 2 2
5.4 Ємкості для замочування білизни 2 2 2 2 2
5.5 Телевізор 1 1 1 1 1
5.6 Відеомагнітофон 1 1 1 1 1
5.7 Ксерокс 1 1 1 1 1
5.8 Комп'ютер 1 1 1 1 1
5.9 Принтер 1 1 1 1 1
5.10 Сейф 1 1 1 1 1
5.11 Килимове покриття З розрахунку на кількість та метраж кімнат
5.12 Телефон 2 2 2 2 2
5.13 Дитячий манеж 1 1 2 2 2
5.14 Гардинне полотно З розрахунку на кількість вікон
5.15 Дзеркало 5 5 5 5 5
5.16 Праска 2 2 2 2 2
5.17 Карнизи З розрахунку на кількість вікон
5.18 Іграшки (не м'які) У межах асигнувань
5.19 Набір інструментів для ремонту 1 1 1 1 1
5.20 Відра 5 5 5 5 5
5.21 Вішалки для одягу 20 20 20 20 20
5.22 Доріжки За метражем приміщень
5.23 Скатерки 15 15 15 15 15
5.24 Протипожежні засоби Згідно з нормативами
5.25 Фотоапарат 2 2 2 2 2
5.26 Гладильна дошка 1 1 1 1 1
5.27 Освітлювальні прилади 15 15 15 15 15
5.28 Настільні лампи 8 8 10 15 15
5.29 Щітки для чищення одягу та взуття 5 компл. 5 компл. 6 компл. 6 компл. 6 компл.
5.30 Канцтовари У межах асигнувань
5.31 Розвиваючі ігри 30 30 40 50 50
5.32 Книги для дітей 30 30 40 50 50
5.33 Рукавиці резинові (тонкі, товсті) У межах асигнувань
6. Господарський інвентар
6.1 Швабри 3 3 3 3 3
6.2 Пилосмок 1 1 1 1 1
7. М'який інвентар
7.1 Постільний комплект (подушки, ковдри, матраци) 4 6 8 10 10
7.2 Постільна білизна 20 компл. 20 компл. 20 компл. 20 компл. 20 компл.
7.3 Рушники 22 22 22 22 22
7.4 Покривала 6 6 8 10 10
8. Дезінфікуючі засоби
8.1 Стериліум У межах асигнувань
8.2 Відбілювач або інший дезінфікуючий засіб У межах асигнувань
Натуральні добові норми харчування у центрах для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді
Перелік продуктів харчування Норма на одну особу за віковими групами (грамів брутто)
3-7 років 7-10 років 11-17 років 18 років і старше
1. Хліб житній 100 100 150 150
2. Хліб пшеничний 150 200 200 220
3. Борошно пшеничне 45 55 60 60
4. Крохмаль 3 3 3 3
5. Крупи, макаронні вироби, бобові 70 80 90 85
6. Картопля 400 450 450 450
7. Овочі 350 400 450 550
8. Фрукти свіжі, у тому числі цитрусові 250 300 300 300
9. Фрукти сушені (збагачені білками) 30 40 40 40
10. Соки 120 150 180 200
11. Цукор 50 60 65 60
12. Мед 4 5 5 5
13. Кондитерські вироби 30 40 40 40
14. М'ясо та м'ясні вироби 150 165 220 220
15. Риба та рибні продукти 70 100 110 110
16. Молоко, кисломолочні продукти 550 500 500 500
17. Сир кисломолочний 70 90 100 100
18. Сир сичужний твердий 10 12 15 15
19. Сметана 20 25 30 30
20. Масло 55 60 60 50
21. Олія 12 15 20 21
22. Яйця, штук 1 1 1 1
23. Кава злакова 5 5 5 4
24. Какао 4 4 5 6
25. Чай 0.1 0.2 0.4 1
26. Спеції 0.04 0.04 0.04 0.04
27. Дріжджі 2 3 3 3
28. Сіль 7 10 10 10
Хімічний склад добової норми
1. Білки 68 95 105 103
2. у тому числі тваринні 37 47 53 52
3. Жири 66 84 92 91
4. у тому числі олія 8 15 22 22
5. Енергетична цінність, ккал. 2028 2521 3210 3198
1. Норма на одну особу вказана відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 року N 1752 (1752-2001-п) "Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу".
2. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло) використовуються у межах добових норм ( + 5 відсотків). Такі продукти, як сир, риба, дріжджі видаються кілька разів на тиждень.
3. У разі відсутності необхідних продуктів харчування можна проводити їх заміну згідно з нормами заміни продуктів (додаток 2 до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 року N 1752 (1752-2001-п) ).
4. Для квашення овочів (огірків, помідорів, капусти тощо) та консервування овочів та фруктів використовують сіль і цукор згідно з рецептурними понад добову норму.
5. Оснащення центру кухонним обладнанням та інвентарем здійснюється за умови потреби та за наявності харчоблоку.
Перший заступник
директора Держсоцслужби
В.С.Вовк