03.05.2006 N 256
|
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
17 липня 2006 р.
за N 845/12719
1. Затвердити Державні гігієнічні нормативи "Допустимі рівні
137 90
вмісту радіонуклідів Cs та Sr у продуктах харчування та
питній воді" (додаються).
2.1. Узяти затверджені цим наказом Державні гігієнічні
137 90
нормативи "Допустимі рівні вмісту радіонуклідів Cs та Sr у
продуктах харчування та питній воді" до керівництва та
використання під час здійснення державного
санітарно-епідеміологічного нагляду.
2.2. Довести до відома підвідомчих установ та закладів
державної санітарно-епідеміологічної служби, місцевих державних
адміністрацій, міністерств та відомств для застосування та
використання у практичній діяльності Державні гігієнічні нормативи
137 90
"Допустимі рівні вмісту радіонуклідів Cs та Sr у продуктах
харчування та питній воді".
Перший заступник Міністра,
головний державний
санітарний лікар України
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державного комітету
України з питань регуляторної
політики та підприємництва
Голова Державного комітету
України з питань технічного
регулювання та споживчої політики
Міністр аграрної політики
України
|
С.П.Бережнов
А.В.Дашкевич
О.Висоцький
О.П.Баранівський
|
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ МОЗ України
03.05.2006 N 256
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
17 липня 2006 р.
за N 845/12719
1.1. Державні гігієнічні нормативи "Допустимі рівні вмісту
137 90
радіонуклідів Cs та Sr у продуктах харчування та питній воді"
(далі - Нормативи) встановлені, виходячи з того, що вміст
137 90
радіонуклідів Cs та Sr у продуктах харчування та питній воді
повинен забезпечити неперевищення прийнятої границі річної
ефективної дози внутрішнього опромінення 1 мЗв. При цьому
опромінення за рахунок надходження інших техногенних та природних
радіонуклідів не враховується.
137
1.3. Нормативи встановлюють гігієнічні нормативи вмісту Cs
90
та Sr у продуктах харчування та питній воді, а також вимоги з
дотримання вказаних допустимих рівнів під час виготовлення,
імпорту, експорту та обігу харчових продуктів.
доза ефективна (E) - сума добутків еквівалентних доз H в
T
окремих органах і тканинах на відповідні тканинні зважуючі фактори
w .
T
Е = сума H x w
T T
Референтний вік | Вік, використаний при моделюванні метаболічних процесів | Припустиме застосування розрахованих доз до вікової когорти |
3 місяці | 100 діб | до 12 місяців |
1 рік | 1 рік | старше 1 року, до 2 років |
5 років | 5 років | старше 2 років, до 7 років |
10 років | 10 років | старше 7 років, до 12 років |
15 років | 15 років | старше 12 років, до 17 років |
"дорослий" | 25 років - для остеотропних радіонуклідів; 20 років - для інших радіонуклідів | старше 18 років |
Референтний вік | 3 місяці | 1 рік | 5 років | 10 років | 15 років | "дорослий" |
Об'єм річного споживання питної води, л | 220 | 260 | 370 | 500 | 650 | 800 |
2.1. ЗВТ, що використовуються для вимірювання питомих
137 90
активностей радіонуклідів Cs та Sr у харчових продуктах та
питній воді, щодо забезпечення радіаційного контролю (далі - РК)
на предмет відповідності умовам Нормативів, повинні задовольняти
наступні вимоги:
- границі допустимих відносних похибок ЗВТ при вимірюваннях
137 90
питомих активностей радіонуклідів Cs та Sr у лічильних
зразках харчових продуктів та питній воді не повинні перевищувати
40%;
- МВА радіонукліда в пробі повинна співвідноситися з ДР для
продукту, що піддається РК або досліджується, як
МВА <= k x k x ДР, (1)
к д
де
k - коефіцієнт концентрування;
к
k - коефіцієнт, що розраховується для заданої достовірності
д контролю, яка характеризується довірчою імовірністістю
p; при р = 0,95, коефіцієнт k = 0,66.
д
2.2. Для проведення вимірювань питомих активностей
137 90
радіонуклідів Cs та Sr у харчових продуктах та питній воді
допускаються метрологічно атестовані методики виконання вимірювань
(далі - МВВ), що відповідають вимогам забезпечення єдності
вимірювань, чинних в Україні ДСТ, і забезпечують достовірність
контролю питомих активностей, що характеризується довірчою
імовірністю не нижче 0,95.
2.3. Нормативи радіаційної безпеки харчових продуктів
137 90
встановлені для Cs та Sr - радіонуклідів техногенного
походження, що формують (визначають) дозу внутрішнього опромінення
для аліментарного шляху надходження. Внесок у дозу опромінення від
137 90
надходження Cs та Sr з основними харчовими продуктами не
повинен перевищувати 1 мЗв/рік.
137
2.6. Розрахунки допустимих рівнів умісту радіонуклідів Cs
90
та Sr для кожного з харчових продуктів виконані з урахуванням:
2.7. Для визначення відповідності харчових продуктів
критеріям радіаційної безпеки використовується показник
відповідності, значення якого розраховується за результатами
137 90
вимірювань питомих активностей Cs та Sr:
А А
Cs Sr
В = ------- + -------, (2)
ДР ДР
Cs Sr
де
В - показник відповідності;
137
А , А - результати вимірювань питомих активностей Cs та
Cs Sr 90
Sr відповідно в пробі харчового продукту;
137 90
ДР та ДР - нормативи вмісту радіонуклідів Cs та Sr
Cs Sr відповідно в харчових продуктах і питній воді
(пункт 3 Нормативів).
А = 1,2 МВА/k ;
Cs к Cs
(3)
А = 1,2 МВА/k ,
Sr к Sr
137
де k та k - коефіцієнти концентрування для Cs та
к Cs к Sr 90
Sr відповідно.
----------------------------------------
| дельта А дельта А
| Cs 2 Sr 2
дельта В = k | (---------) + (---------) , (4)
р V ДР ДР
Cs Sr
k - коефіцієнт, що залежить від прийнятої довірчої
p
імовірності та закону розподілу випадкових величин А , А (для
Cs Sr
довірчої імовірності 0,95 та невідомого закону розподілу
k = 1,1);
p
дельта А , дельта А - абсолютні похибки вимірювань питомих
Cs Sr
137 90
активностей Cs та Sr.
Величини дельта А , дельта А визначаються для конкретних
Cs Sr
зразків ЗВТ, МВВ та умов виконання вимірювань (активності проби,
часу вимірювання та ін.).
В + 0,6 дельта В <= 1,0, (5)
де 0,6 - коефіцієнт, розрахований для достовірності контролю, що
характеризується довірчою імовірністю 0,95.
137 90
2.10. При вимірюваннях питомих активностей Cs та Sr значення
МВА та коефіцієнтів концентрування проби повинні бути такими, що
не впливають на перевірку співвідношення (5) з урахуванням (2), (3).
- перевірити вплив значень коефіцієнтів концентрування по
137 90
Cs та Sr на значення МВА та величину коефіцієнта
відповідності. За необхідності провести повторну підготовку проби
з метою збільшення значень k та k ;
к Cs к Sr
- провести повторні вимірювання питомих активностей А , А
Cs Sr
зразка із збільшенням часу вимірювання і маси проби;
137 90
3. Допустимі рівні вмісту радіонуклідів Cs та Sr
у харчових продуктах та питній воді
3.1. Значення допустимих рівнів питомих активностей
137 90
радіонуклідів Cs та Sr у продуктах харчування та питній воді:
N з/п | Найменування продукту | ДР , Cs Бк/кг | ДР , Sr Бк/кг |
1 | Зерно, борошно-круп'яні та хлібобулочні вироби | ||
1.1. Зерно продовольче, у т.ч. пшениця, жито, овес, ячмінь, просо, гречка, рис, кукурудза, сорго та інших зернових культур | 50 | 20 | |
1.2. Зерно бобових сушене, у т.ч. горох, квасоля, сочевиця, боби та інше | 50 | 30 | |
1.3. Борошно, борошняні хлібопекарські суміші, крупа, крохмаль, зерно плющене чи перероблене в пластівці; макаронні вироби, круп'яні вироби, толокно; напівфабрикати зернові; готові продукти, виготовлені із зерна, зернових культур, у т.ч. сухі сніданки, мюслі, продукти, одержані шляхом здуття чи обсмажування зернових та інше | 30 | 10 | |
1.4. Соєві боби сушені, продукти переробки сої, у т.ч. соєвий білок, борошно, готові вироби та інше | 50 | 30 | |
1.5. Хліб та хлібобулочні вироби, у т.ч. з добавками; продукти борошняні, у т.ч. борошняні кондитерські вироби, напівфабрикати з тіста | 20 | 5 | |
2 | Молоко та молочні продукти | ||
2.1. Сире товарне молоко для промислової переробки (крім продуктів дитячого харчування), молоко рідке та вершки, сироватка молочна; продукти кисломолочні, у т.ч. сири свіжі, йогурти, йогуртні продукти, десерти кисломолочні свіжі, напої кисломолочні та інші; продукти, вироблені на основі молока та вершків, у т.ч. з додаванням немолочних компонентів (морозиво, виготовлене на основі молока чи вершків, торти з морозива, напої молочні, десерти молочні та інше) | 100 | 20 | |
2.2. Масло вершкове (у т.ч. масло коров'яче, спреди, молочний жир та інше); бутербродні пасти на основі масла вершкового | 200 | 40 | |
2.3. Сири сичужні тверді, сири розсольні, сири плавлені, сири голубі | 200 | 100 | |
2.4. Молоко та вершки концентровані або згущені, молоко та вершки згущені з наповнювачами | 300 | 60 | |
2.5. Продукти молочні сухі, у т.ч. молоко, вершки, казеїн та інші; сухі молочні суміші, концентрати харчові на основі молока | 500 | 100 | |
2.6. Сире товарне молоко для промислової переробки (для продуктів дитячого харчування) | 40 | 5 | |
3 | М'ясо та м'ясопродукти | ||
3.1. М'ясо забійних тварин, птиці (свіже, охолоджене, заморожене) без кісток для промислової переробки, м'ясо, харчові субпродукти (у т.ч. кишки-сирець, кров харчова) забійних тварин та свійської птиці свіжі, заморожені, різних способів обробки; продукти їх переробки, у т.ч. напівфабрикати, готові продукти, ковбаси, консерви м'ясні та м'ясо-рослинні | 200 | 20 | |
3.2. М'ясо диких тварин та птиці | 400 | 40 | |
3.3. Жир забійних тварин (у т.ч. шпик) та свійської птиці, продукти його переробки | 100 | 30 | |
3.4. М'ясо забійних тварин, свійської птиці сушене та продукти його переробки | 400 | 40 | |
3.5. Кістки тварин та птиці всіх видів | 50 | 200 | |
3.6. Желатин | 150 | 50 | |
4 | Риба, нерибні об'єкти промислу та продукти їх переробки | ||
4.1. Риба свіжа та морожена, різних способів обробки; риб'ячий жир, ікра (у т.ч. штучна), молочко та інші рибні продукти; продукти переробки, у т.ч. рибні напівфабрикати, готові продукти з риби (масло рибне, масло ікорне, рибні пасти та інші), рибні пресерви та консерви | 150 | 35 | |
4.2. Нерибні об'єкти промислу (ракоподібні, молюски та інші водяні безхребетні, м'ясо земноводних, плазунів та морських ссавців) свіжі та морожені, різних способів обробки; продукти їх переробки, у т.ч. напівфабрикати, готові продукти, консерви; жир морських ссавців | 150 | 35 | |
4.3. Сушені або в'ялені риба та нерибні об'єкти промислу (ракоподібні, молюски та інші водяні безхребетні, м'ясо земноводних, плазунів та морських ссавців) | 300 | 70 | |
4.4. Водорості, морські трави та продукти їх переробки | 200 | 70 | |
4.5. Водорості та морські трави сушені | 600 | 200 | |
5 | Яйця птиці та продукти їх переробки | ||
5.1. Яйця птиці та рідкі яєчні продукти; напівфабрикати та готові вироби з яєць птиці | 100 | 30 | |
5.2. Сушені продукти переробки яєць птиці, у т.ч. яєчний порошок, сушені білок, жовток; сухі суміші, вироблені на основі яєць птиці | 400 | 100 | |
6 | Овочі та продукти їх переробки | ||
6.1. Картопля свіжа та продукти переробки картоплі, у т.ч. картопля консервована, картопля заморожена; кулінарні картопляні вироби, напівфабрикати з картоплі та інше | 60 | 20 | |
6.2. Свіжі овочі (листові, у т.ч. столова зелень, плодові, баштанні, коренеплоди), бобові, кукурудза цукрова, гриби (культивовані); продукти переробки овочів, у т.ч. напівфабрикати, готові продукти, соки, консерви та інше | 40 | 20 | |
6.3. Овочеві концентрати (у т.ч. томатна паста, томатні соуси, кетчупи, тощо) | 120 | 50 | |
6.4. Сушені овочі (у т.ч. картопля), гриби (культивовані) та овочеві суміші; продукти переробки сушених овочів | 240 | 80 | |
7 | Фрукти та ягоди | ||
7.1. Фрукти та ягоди свіжі, заморожені, консервовані; соки фруктові та ягідні | 70 | 10 | |
7.2. Продукти переробки фруктів та ягід (варення, пасти, джеми, повидло, желе та інші | 140 | 20 | |
7.3. Сухі фрукти та ягоди, у т.ч. продукти сублімаційної сушки, сухі суміші на фруктовій та ягідній основі | 280 | 40 | |
7.4. Горіхи та продукти їх переробки | 70 | 10 | |
7.5. Суміші соків фруктово-ягідних з овочевими | 50 | 15 | |
8 | Цукор, кондитерські вироби (карамель, ірис, пастила, мармелад тощо), желейні вироби, шоколад та вироби з нього; гумка жувальна | 50 | 30 |
9 | Гриби та ягоди дикорослі свіжі, заморожені, консервовані | 500 | 50 |
10 | Гриби та ягоди дикорослі сушені | 2500 | 250 |
11 | Насіння олійних культур (соняшнику, кунжуту, арахісу, маку та інших, за винятком сої); продукти їх переробки, за винятком рослинних жирів та олій | 70 | 10 |
12 | Жири та олії рослинні, продукти, вироблені на їх основі, у т. ч. маргарини, кулінарні жири, кондитерські жири, креми та інші | 100 | 30 |
13 | Чай байховий, пресований, ароматизований, з рослинними домішками; кава зелена, смажена (у зернах, мелена, розчинна); какао-боби, какао терте, какао-порошок; сухі розчинні напої на основі чаю, какао, кави та замінників кави (обсмажений солод, цикорій та інше) | 200 | 50 |
14 | Вода питна (з підземних джерел питного водопостачання вода нормується і за вмістом природних радіонуклідів) | 2 | 2 |
15 | Напої | ||
15.1. Мінеральна вода (з підземних джерел питного водопостачання вода нормується і за вмістом природних радіонуклідів) | 10 | 5 | |
15.2. Безалкогольні та слабоалкогольні напої, у т.ч. на основі рослинної сировини; пиво, квас, морозиво соковмісне; концентрати напоїв, які не включені до інших розділів | 20 | 20 | |
15.3. Алкогольні напої (за винятком пива) | 50 | 30 | |
16 | Лікарські рослини сушені (не розповсюджується на рослинну лікарську сировину (субстанцію), що використовується для виготовлення лікарських засобів); фіточаї, мате (парагвайський чай), каркаде (суданська троянда) та інші | 200 | 100 |
17 | Тютюн та тютюнові вироби | 120 | 50 |
18 | Біологічно активні добавки (БАД) усіх видів; екстракти та загущувачі харчові рослинного походження (речовини з вмістом пектину, пектинати та пектати; агар-агар та інші клеї та загусники рослинного походження) | 200 | 50 |
19 | Прянощі; спеції та їх суміші; приправи, у т.ч. соуси (соєвий соус, грибний та інші), за винятком томатних соусів, гірчиця (готова, гірчичний порошок), салатні заправки, майонез та інше | 120 | 50 |
20 | Харчові добавки та їх суміші (барвники натуральні та штучні, стабілізатори, емульгатори, ароматизатори, наповнювачі та інші); оцет; сода харчова; дріжджі; харчові концентрати для виготовлення перших і других страв, десертів, мусів, кремів та ін., які не включені до переліку в інших пунктах; супи та бульйони швидкого приготування; солодовий екстракт | 150 | 50 |
21 | Сіль кухонна харчова та сольові суміші | 120 | 30 |
22 | Мед та продукти бджільництва | 200 | 50 |
23 | Продукти дитячого харчування | ||
Готові продукти дитячого харчування, сухі молочні суміші | 40 | 5 |
Заступник головного
державного санітарного
лікаря України
|
Г.Ф.Бурлак
|
Додаток
до пункту 2.14 Державних
гігієнічних нормативів
"Допустимі рівні вмісту
137 90
радіонуклідів Cs та Sr
у продуктах харчування
та питній воді"
Повна назва установи, організації, лабораторії,
що виконує дослідження, місцезнаходження,
свідоцтво про атестацію
1. Замовник ____________________________________________________
(назва організації)
2. Найменування проби __________________________________________
(продукт, країна, виробник)
3. Мета дослідження ____________________________________________
4. Дата відбору зразків ________________________________________
5. Дата проведення досліджень __________________________________
6. Перелік нормативних та методичних документів ________________
7. Перелік засобів вимірювальної техніки _______________________
________________________________________________________________
(назва та дата державної повірки)
8. Отримані результати
---------------------------------------------------------------------------------
| Найменування| Питома | Питома | Показник | Похибка дельта В, |
| величин |активність|активність| відповідності В, | відн. од. ** |
| | 137 | 90 | відн. од. * | |
| | Cs, | Sr, | | |
| | Бк/кг | Бк/кг | | |
|-------------+----------+----------+-----------------------+-------------------|
|Результати | | | | |
|вимірювань та| | | | |
|розрахунків | | | | |
|-------------+----------+----------+-----------------------+-------------------|
|Допустимі | | |В + 0,6 дельта В <= 1,0|дельта В <= 0,4 ***|
|рівні | | | | |
|та умови за | | | | |
|Нормативами | | | | |
---------------------------------------------------------------------------------
А А
Cs Sr
* В = ------- + -------;
ДР ДР
Cs Sr
----------------------------------------
| дельта А дельта А
| Cs 2 Sr 2
** дельта В = k | ( --------- ) + ( --------- ) ;
р V ДР ДР
Cs Sr
*** дельта В <= 0,4 згідно з пунктом 2.1 Нормативів.
9. Критерії оцінки В + 0,6 дельта В = ___________,
що менше (більше) одиниці (1,0).
Особи, відповідальні за проведення вимірювань та розрахунків:
________________________________________________________________
(посада та прізвище виконавця) (підпис)
10. Висновок ____________________________________________________
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
Особа, відповідальна за висновок
(посада та прізвище виконавця) (підпис)
Приклад розрахунків
Було отримано результати вимірювань питомих активностей
137 90
Cs та Sr:
А = 19,5 +- 4,1 Бк/л (дельта А = 4,1 Бк/л);
Cs Cs
А = 7,4 +- 2,3 Бк/л (дельта А = 2,3 Бк/л).
Sr Sr
137 90
ДР = 40 Бк/л;
Cs
ДР = 20 Бк/л.
Sr
А А
Cs Sr
В = ------- + -------,
ДР ДР
Cs Sr
або
19,5 7,4
В = ------- + ------- = 0,85.
40 20
----------------------------------------
| дельта А дельта А
| Cs 2 Sr 2
дельта В = k | ( --------- ) + ( --------- ) ,
р V ДР ДР
Cs Sr
або
---------------------------
| 4,1 2 2,3 2
дельта В = 1,1 | ( ----- ) + ( ----- ) = 0,17.
V 40 20
Перевірити виконання співвідношення
В + 0,6 дельта В <= 1,0.
1. Замовник ____________________________________________________
(назва організації)
сік томатний
2. Найменування проби __________________________________________
(продукт, країна, виробник)
3. Мета дослідження ____________________________________________
4. Дата відбору зразків ________________________________________
5. Дата проведення досліджень __________________________________
6. Перелік нормативних та методичних документів ________________
7. Перелік засобів вимірювальної техніки _______________________
________________________________________________________________
(назва та дата державної повірки)
8. Отримані результати
--------------------------------------------------------------------------------------
| Найменування| Питома | Питома | Показник | Похибка дельта В, |
| величин |активність | активність | відповідності В, | відн. од. ** |
| | 137 | 90 | відн. од. * | |
| | Cs, | Sr, | | |
| | Бк/кг | Бк/кг | | |
|-------------+-----------+--------------+-----------------------+-------------------|
|Результати |19,5 +- 4,1| 7,4 +- 2,3 | 0,85 | 0,17 |
|вимірювань та| | | | |
|розрахунків | | | | |
|-------------+-----------+--------------+-----------------------+-------------------|
|Допустимі | 40 | 20 |В + 0,6 дельта В <= 1,0|дельта В <= 0,4 ***|
|рівні | | | | |
|та умови за | | | | |
|Нормативами | | | | |
--------------------------------------------------------------------------------------
А А
Cs Sr
* В = ------- + -------;
ДР ДР
Cs Sr
----------------------------------------
| дельта А дельта А
| Cs 2 Sr 2
** дельта В = k | ( --------- ) + ( --------- ) ;
р V ДР ДР
Cs Sr
*** дельта В <= 0,4 згідно з пунктом 2.1 Нормативів.
9. Критерії оцінки В + 0,6 дельта В = 0,95, що
менше одиниці (1,0).
Особи, відповідальні за проведення вимірювань та розрахунків:
________________________________________________________________
(посада та прізвище виконавця) (підпис)
10. Висновок. Досліджений зразок сік томатний за вмістом
радіонуклідів відповідає вимогам "Допустимих рівнів вмісту
137 90
радіонуклідів Cs та Sr у продуктах харчування та питній
воді", достовірність оцінки не нижче 0,95.
Особа, відповідальна за висновок
________________________________________________________________
(посада та прізвище виконавця) (підпис)
Заступник головного
державного санітарного
лікаря України
|
Г.Ф.Бурлак
|