УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комітету
статистики України
24.06.2005 N 162
( z0731-05 )
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
12 липня 2005 р.
за N 738/11018
ІНСТРУКЦІЯ
щодо заповнення форм державних статистичних спостережень N 24 "Звіт про стан тваринництва за 200 _ р." (річна) та N 24-сг "Звіт про стан тваринництва на "__"____________ 200_ р." (місячна) ( v0412202-04 )
1. Загальні положення
1.1. Форму N 24 (
v0412202-04)
"Звіт про стан тваринництва за 200_ р." (річна) подають юридичні особи та їх відокремлені підрозділи, які здійснюють сільськогосподарську діяльність, незалежно від підпорядкування, форм власності та господарювання та мають худобу та птицю (власну або орендовану) на початок року або мали її протягом року.
1.1.1. Форму N 24 (річна) (
v0412202-04)
подають також сільськогосподарські підприємства, які не мають худоби та птиці, але займаються заготівлею кормів (у такому разі вони заповнюють лише розділ 7 "Баланс кормів").
1.2. Форму N 24-сг (
v0412202-04)
"Звіт про стан тваринництва на "__"______ 200_ р." (місячна) подають юридичні особи та їх відокремлені підрозділи, які здійснюють сільськогосподарську діяльність незалежно від підпорядкування, форм власності та господарювання та мають худобу та птицю (власну або орендовану) за переліком, встановленим територіальними органами державної статистики.
1.3. Форма подається районному органу державної статистики за місцем утримання худоби або заготівлі кормів.
1.4. Адресна частина форми заповнюється так:
реквізит "Найменування організації - складача інформації" - вказується повна назва підприємства (господарства), що подає форму (згідно з установчими документами);
реквізит "Поштова адреса" - вказується фактична повна адреса підприємства, що подає форму;
сітка кодів заповнюється підприємствами згідно з довідкою про зарахування підприємства до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ).
1.5. У рядках і графах форми, де показники відсутні, ставиться прочерк.
1.6. Підставою для заповнення форми є первинні документи бухгалтерського та зоотехнічного обліку про одержання продукції, рух поголів'я худоби та птиці, а також про наявність, надходження та витрати кормів.
1.7. Форма складається щомісячно за коротким переліком показників, а за рік у цілому - за повним колом показників у одиницях виміру, передбачених бланком державного статистичного спостереження.
1.7.1. Показники щодо чисельності поголів'я худоби та птиці вказуються станом на звітну дату, показники щодо виробництва продукції - зростаючим підсумком з початку року (за звітний рік).
1.8. Інструкцію складено відповідно до нумерації рядків та граф форми N 24 (річна). При заповненні форми N 24-сг (
v0412202-04)
(місячна) необхідно керуватися цією Інструкцією для відповідних рядків та граф.
1.9. У кожному сільськогосподарському підприємстві (далі - господарство) на 1 січня кожного року обов'язково повинні проводитися облік та інвентаризація худоби з перерахунком її у натурі. Якщо перерахунок худоби у натурі проводився до 1 січня, то до результатів перерахунку слід унести всі зміни, що мали місце у русі поголів'я (з моменту перерахунку до 1 січня).
1.10. При реорганізації господарства та переданні худоби з одного господарства в інше передана худоба вказується тим господарством, яке її передало, у рядку "Продано, передано, віддано в обмін та інші вибуття для подальшого вирощування (крім продажу населенню)". Прийнята худоба враховується господарством, яке прийняло худобу, у рядку "Куплено, одержано в обмін та інші надходження (крім купівлі у населення)".
1.10.1. Усі дані про виробництво продукції, рух худоби до моменту передання враховуються за тим господарством, з якого виділилося нове господарство. У новому господарстві всі показники про виробництво продукції, надходження та вибуття худоби записуються зростаючим підсумком з моменту його організації.
1.10.2. Якщо протягом року відбулося об'єднання двох або більше господарств, то нове збільшене господарство повинне показати дані про надходження та вибуття худоби сумою за господарствами, що об'єднались.
1.10.3. У примітці до форми господарство, яке було реорганізоване, повинне показати, кому передана худоба (або від кого прийнята) і кількість переданої (або прийнятої) худоби.
1.11. У разі передання худоби господарством в оренду юридичній або фізичній особі чисельність поголів'я, продукція, що отримується від переданої в оренду худоби, та відповідно реалізація цієї продукції на період оренди враховується за орендарем, якщо інше не передбачене конкретними умовами оренди.
1.12. Особливої уваги потребує заповнення показників у відгодівельних господарствах або у господарствах, які виконують функції відгодівельних господарств. До цих господарств відносяться також скотобази, пункти передзабійного утримання худоби переробних підприємств. Такі господарства приймають худобу на відгодівлю від інших господарств із випискою приймальних квитанцій (форма N ПК-1 (va206400-89)
, а також можуть мати і власну худобу. Тому вони складають дві форми: одну - на худобу, яка належить господарству і рахується на балансі цього господарства, враховуючи одержану продукцію від цієї худоби, із заповненням усіх розділів форми N 24 (
v0412202-04)
; другу - на куплену (з випискою приймальних квитанцій) худобу із заповненням розділів 1 і 2 даної форми та показників щодо чисельності худоби та птиці на початок і кінець року (розділ 3 "Рух поголів'я худоби та птиці").
1.12.1. Від купленої худоби за відгодівельними господарствами враховується лише приріст, одержаний після реалізації її на забій. Тому цей приріст є показником і продукції вирощування, і виробництва м'яса (реалізація на забій). У зв'язку з цим у розділі 2 "Вирощено худоби та птиці" показник "Одержано приросту від вирощування, відгодівлі та нагулу худоби" (рядок 31) буде дорівнювати показнику " Вирощено у живій масі - усього" (рядок 38), а також показникам розділу 1 "Реалізовано на забій худоби та птиці (у живій масі) - усього" за відповідним видом худоби.
1.12.2. У разі продажу (передання) худоби господарством на дорощування або відгодівлю у міжгосподарське сільськогосподарське підприємство (і ця худоба не знаходиться у господарстві) вона указується у наявності на 1 січня звітного року в показниках міжгосподарського сільськогосподарського підприємства і не враховується за господарством, яке передало худобу.
2. Порядок складання розділу 1 "Вироблено продукції тваринництва" у бланку звіту
2.1. У рядку 01 "Реалізовано худоби та птиці на забій (у живій масі) - усього" вказується загальний обсяг реалізованої на забій для виробництва м'яса худоби усіх видів у живій масі, враховуючи кролів, а саме: проданої переробним підприємствам, організаціям споживчої кооперації, торгівлі, забитої у своєму господарстві при використанні м'яса для харчування та проданої на ринку, іншим організаціям та підприємствам, комерційним структурам для подальшого забою для продовольчих потреб. У цей показник у відгодівельних господарствах ураховується також приріст, одержаний від купленої худоби (прийнятої від інших господарств з випискою приймальних квитанцій). Тому в господарствах, які мають куплену худобу, різниця даних показника про реалізацію худоби на забій за видами у розділі 1 і аналогічного показника у рядку 57 розділу 3 "Рух поголів'я худоби та птиці" буде відповідати одержаному приросту від купленої худоби цього ж виду. У господарствах, де відсутня куплена худоба, дані показників про реалізацію на забій кожного виду худоби та птиці у розділах 1 і 3 будуть рівними.
2.2. У рядках 02-08 указується реалізована на забій (у живій масі) худоба за видами відповідно до методології заповнення рядка 01.
2.3. У рядку 11 "Надоєно молока коров'ячого - усього" вказується усе молоко, надоєне від усіх, без виключення, корів: молочного та м'ясного стада, ялових корів, корів на відгодівлі та нагулі, розтелених телиць, які знаходяться у господарстві. У цей показник також ураховується надоєне молоко і молозиво, витрачене на випоювання телят і поросят. У цих обсягах не враховується молоко, виссане телятами, а також молоко, куплене у населення і прийняте без оплати як розрахунок за проданих корів. У цей рядок не враховується і молоко, одержане від інших видів худоби (козяче, овече, кобиляче).
Якщо у господарстві молоко у первинних документах обліковується у літрах, то для перерахунку в кілограми ці дані потрібно помножити на коефіцієнт 1,03.
2.4. У рядку 12 "у тому числі від корів молочного стада" указується молоко, яке надоєне від корів молочного стада, ялових корів, корів на відгодівлі та нагулі, розтелених телиць. У показник не враховується молоко, надоєне від корів м'ясного стада. Кількість молока, що вказана у цьому рядку, приймається для розрахунку середнього надою молока від однієї корови.
2.5. У рядку 13 "Крім того, куплено молока у населення" обліковується молоко, куплене господарством у населення. Куплені у населення молочні продукти (масло, вершки, сир та інше) у цей рядок не враховуються.
2.6. У рядку 14 "Надоєно кобилячого молока" та рядку 15 "Надоєно овечого молока" записується молоко, надоєне від усіх кобил та від усіх овець, які знаходяться у господарстві.
2.7. У рядку 16 "Одержано яєць від птиці всіх видів" указується уся кількість яєць, одержана від усіх видів птиці (курей, качок, гусок, індичок та ін.), які знаходяться у господарстві, уключаючи втрати яєць (бій, псування та ін.) і яйця, витрачені на виведення курчат, каченят, гусенят та індичат квочками або в інкубаторі. Яйця, куплені або одержані на стороні для інкубації та інших потреб, у цей рядок не враховуються.
2.8. У рядку 17 "у тому числі яєць курячих" указується кількість яєць, одержана від курей-несучок різного віку, які знаходяться у господарстві.
2.9. У рядок 18 "з них від дорослих курей-несучок" не враховуються яйця, одержані від молодняку птиці (яйценесучих порід - до 5 місяців, м'ясних та м'ясо-яєчних порід - до 6 місяців).
2.10. У рядку 19 "Проінкубовано яєць" указується уся кількість яєць (від птиці всіх видів), закладених та проінкубованих у інкубаторі, який належить господарству. Яйця, передані для інкубації іншому господарству, в цьому показнику не враховуються. Тобто цей показник заповнюють лише ті господарства, що безпосередньо займаються інкубацією яєць. У кількість проінкубованих яєць ураховуються яйця як власного виробництва, так і куплені або одержані для цієї мети на стороні.
2.11. У рядку 20 "Виведено здорового молодняку" враховується тільки здоровий молодняк, одержаний після інкубації, і відповідно дані цього показника будуть меншими даних про інкубацію яєць.
2.12. У рядку 21 "Настрижено овечої вовни" обліковується загальний настриг вовни від овець у натуральній масі, тобто у фізичній масі після стрижки, враховуючи вовну, використану для внутрішньогосподарських потреб господарства. Тут не враховується вовна, що куплена або одержана господарством на стороні. Також не враховується у цьому рядку вовна, одержана від інших видів тварин.
2.13. У рядку 22 "Крім того, куплено вовни у населення" записується кількість овечої вовни у фізичній масі, яка фактично куплена господарством у населення.
2.14. У рядку 23 "Начесано козячого пуху" і рядку 24 "Настрижено козячої вовни" записується фактично оприбуткований начіс козячого пуху і настриг козячої вовни від кіз, які знаходяться у господарстві. Козячий пух і козяча вовна, куплені або одержані на стороні, у ці рядки не враховуються.
2.15. У рядку 25 "Надоєно козячого молока " записується молоко, надоєне від усіх кіз, які знаходяться у господарстві.
2.16. У рядках 26 та 27 указується обсяг виробництва продукції бджільництва. У рядку 26 "Вироблено меду" вказується валовий вихід меду, враховуючи мед, який залишився у вуликах як зимовий кормовий запас для підгодівлі бджіл. Кількість меду, залишеного на зимову годівлю бджолам, розраховується із середніх норм з урахуванням терміну зимового періоду. У рядку 27 "Вироблено воску" записується валовий вихід воску, враховуючи віск кожної відбудованої рамки та вихід воску малого збору.
3. Порядок заповнення розділу 2 "Вирощено худоби та птиці" у бланку звіту
3.1. При заповненні даних про вирощування худоби та птиці необхідно користуватися такими документами:
акт на оприбуткування приплоду молодняку та тварин;
акт на переведення тварин із групи в групу;
відомість зважування тварин;
розрахунок визначення приросту;
гуртова відомість;
звіт про інкубацію;
акт на вибуття тварин і птиці;
звіт про рух худоби та птиці на фермі.
3.2. Продукція вирощування худоби та птиці складається із одержаної у господарстві маси приплоду, приросту маси молодняку та приросту худоби та птиці на відгодівлі та нагулі (у живій масі). При цьому у прирості живої маси враховується вага павшої худоби та птиці, а показник "Вирощено у живій масі - усього" показується після відрахування ваги павшої худоби та птиці.
3.3. У рядку 30 "Жива маса одержаного приплоду" показується жива маса при народженні приплоду молодняку, одержаного від маток, які знаходяться в господарстві.
3.3.1. Дані про живу масу приплоду встановлюються за актами на оприбуткування приплоду тварин та перевіряються за рухом худоби і птиці на фермі (форма N 102). На підставі цих даних установлюється сума маси при народженні приплоду, одержаного від маток, які знаходяться у господарстві.
3.3.2. Якщо в акті про приплід тварин відсутні дані про живу масу народжених телят, поросят, ягнят і козенят, то середню масу однієї голови молодняку приймають за оцінкою зоотехніка.
3.3.3. При визначенні продукції вирощування птиці у живу масу одержаного приплоду враховується жива маса молодняку птиці, виведеного квочками або в інкубаторах господарства, ураховуючи і живу масу добових півників. Маса добового молодняку, купленого на інкубаторно-птахівничій станції або в іншому господарстві, у цей рядок не враховується.
3.4. У рядок 31 "Одержано приросту від вирощування, відгодівлі та нагулу худоби" враховується:
приріст живої маси молодняку худоби, в якому обліковуються:
за великою рогатою худобою: телята, телиці неосіменені та осіменені до переведення їх у групу корів, воли та волики до переведення їх у групу робочих волів або до досягнення трирічного віку, бички до переведення їх у групу бугаїв-плідників або до досягнення трирічного віку;
за свинями: молодняк до переведення у доросле виробниче стадо;
за вівцями та козами: молодняк до переведення у доросле стадо;
птиця різного віку;
приріст худоби (дорослої та молодняку), одержаний при відгодівлі (нагулі) з початку року до звітної дати.
3.4.1. Одержаний з початку року приріст живої маси молодняку складається з приросту живої маси молодняку, який є в господарстві на звітну дату, і приросту молодняку, реалізованого за звітний період (ураховуючи масу павшого молодняку).
3.4.2. Для визначення одержаного з початку року приросту живої маси молодняку, який є в господарстві на звітну дату, необхідно використати дані проведених зважувань молодняку в господарстві та порівняти цю масу з масою того ж молодняку на початок року, при купівлі чи при народженні. Різниця маси складе приріст молодняку.
3.4.3. У разі якщо зважування неможливе (наприклад, нетелів, супоросних свиноматок, які перевіряються, і ярок на певній стадії вагітності тощо), їх маса приймається умовно за останнім зважуванням. Після отелення, опоросу чи окоту цих тварин їх живу масу та приріст уточнюють шляхом зважування.
3.4.4. Одержаний з початку року приріст живої маси молодняку - це прямі дані зважувань, які складаються, наприклад, за великою рогатою худобою, з приросту маси:
1) телят, які народилися у господарстві у звітному році:
а) збережених у господарстві;
б) вибулих з господарства;
2) молодняку народження минулих років (не враховуючи купленого у звітному році):
а) збереженого у господарстві;
б) вибулого з господарства;
3) телят і молодняку, куплених господарством у звітному році:
а) збережених у господарстві;
б) вибулих з господарства.
3.4.5. Щоб визначити одержаний з початку року приріст живої маси молодняку, який був у наявності на звітну дату, необхідно відняти від маси молодняку на звітну дату: для телят групи 1 "а" масу при народженні, для молодняку групи 2 "а" - живу масу на початок року (1 січня) і для молодняку групи 3 "а" - живу масу при купівлі. Різниця складе приріст живої маси, який одержаний від кожної групи молодняку. Для контролю рекомендується підрахувати за кожною групою число кормоднів і діленням приросту на кормодні визначити середньодобовий приріст молодняку.
3.4.6. Для визначення одержаного у господарстві на звітну дату приросту живої маси молодняку, який у звітному періоді був проданий переробним підприємствам, на ринку, виданий у рахунок оплати праці, орендної плати за землю та майнових паїв або забитий, а також переведений у доросле стадо, необхідно із маси при вибутті відняти масу телят при народженні групи 1 "б", або масу на початок року (1 січня) молодняку групи 2 "б", або масу при купівлі молодняку групи 3 "б". Різниця між масою молодняку при вибутті та його масою на 1 січня або при народженні та купівлі покаже, який приріст маси був одержаний від молодняку, який вибув.
3.4.7. Сума приросту наявного і реалізованого молодняку, а також молодняку, переведеного у доросле стадо та поставленого на відгодівлю, складе загальний приріст живої маси молодняку, одержаного у господарстві (враховуючи масу павшої худоби та птиці).
3.4.8. У господарствах, де зважування та запис ваги молодняку проводять не в кінці кожного місяця, а тільки при досягненні кожною твариною певного віку, маса молодняку на звітну дату визначається на підставі його останнього зважування.
3.4.9. Для визначення приросту худоби на відгодівлі та нагулі встановлюється жива маса худоби, яка знаходиться на відгодівлі (нагулі) на звітну дату, до неї додається жива маса худоби, знятої з відгодівлі (нагулу) за період з початку року до звітної дати, та віднімається жива маса всієї худоби, поставленої на відгодівлю (нагул) з початку року, і жива маса худоби, яка була на відгодівлі (нагулі) на початок року. Дані про кількість одержаного приросту худоби та птиці на відгодівлі та нагулі беруться із відомостей зважування тварин і розрахунків визначення приросту.
3.5. Приріст тварин, які будуть відправлені на м'ясокомбінат, переробне підприємство, визначається на підставі даних про зважування безпосередньо у господарстві, відображених у товарно-транспортній накладній за формою N 1-сг (тварини), та розрахунків визначення приросту.
3.6. Приріст, одержаний при вирощуванні худоби і птиці населенням за договорами, вважається продукцією, одержаною господарством, оприбутковується у відповідних рахунках та враховується у рядок 38 "Вирощено у живій масі - усього".
3.7. У відгодівельних господарствах, які мають лише куплену худобу і не мають власної худоби, показник "Одержано приросту від вирощування, відгодівлі та нагулу худоби" (рядок 31) буде дорівнювати показнику "Вирощено у живій масі - усього" (рядок 38) і показнику "Реалізовано худоби та птиці на забій (у живій масі) - усього" (розділ 1 за відповідним видом худоби).
3.8. У рядку 32 "у тому числі поросят до відлучки, ягнят до відбивки від маток" указується приріст поросят та ягнят, який визначається як різниця живої маси приплоду при народженні та маси, визначеної при відлученні поросят та відбивці ягнят від маток.
3.9. У рядку 34 "Число кормоднів на вирощуванні, відгодівлі та нагулі" вказується кількість кормоднів худоби, від якої був одержаний приріст на вирощуванні, відгодівлі та нагулі. У загальну кількість кормоднів ураховуються і кормодні павшого молодняку.
3.9.1. У загальне число кормоднів не враховуються кормодні поросят до відлучки та ягнят до відбивки від маток.
3.9.2. Дані рядка 34 повинні відповідати загальному числу кормоднів усіх груп молодняку худоби. При цьому дні постановки та зняття худоби з відгодівлі вважаються за один день. Показник визначається як сума кількості кормоднів худоби на відгодівлі та нагулі за кожний місяць. Якщо, наприклад, протягом квітня у господарстві на відгодівлі знаходилось 100 голів, то кількість кормоднів складе 3000 (100 х 30). Якщо протягом місяця із цієї кількості, наприклад, 50 голів було знято з відгодівлі 20 квітня, то кількість кормоднів визначається таким чином: (50 х 20)+(50 х 30) = 2500 кормоднів.
3.10. Падіж і загибель молодняку худоби, а також худоби на відгодівлі (нагулі) характеризують втрати господарства і в рахунок продукції вирощування худоби та птиці не включаються. Проте у рядках 30 і 31 (одержано приплоду і приросту) маса молодняку худоби і птиці на відгодівлі, що згодом пали та загинули, повинна бути врахована.
3.11. У рядку 36 "Маса павшого молодняку та птиці, включаючи вагу півників, забитих у добовому віці, а також маса павшої худоби на відгодівлі та нагулі (за останнім зважуванням до падежу)" записується маса павшого молодняку народження поточного року і молодняку народження минулих років, а також маса павшої худоби і птиці (дорослих і молодняку), що знаходилась на відгодівлі та нагулі. У цей рядок у графі "Птиця" враховується маса півників, забитих у добовому віці. Дані про масу павшої худоби вказуються за останнім зважуванням до падежу.
3.12. У рядку 38 "Вирощено у живій масі - усього" записуються дані про масу вирощеної у господарстві худоби як суму живої маси приплоду, приросту молодняку і приросту худоби на відгодівлі, а також приросту від вирощування худоби у господарствах населення за договорами, одержаними за звітний період, після відрахування маси павшої худоби та птиці.
4. Порядок заповнення розділу 3 "Рух поголів'я худоби та птиці" у бланку звіту
4.1. У цьому розділі вказується наявність і рух поголів'я худоби (за видами) та птиці. У рядках 42-73 показники вказуються за звітний рік ( період), а у рядках 40 та 75 - станом на зазначену дату.
4.2. У рядку 40 "Усього було в наявності на початок звітного року" вказується вся худоба і птиця, яка знаходилася у господарстві на 1 січня (враховуючи поголів'я, яке знаходиться у населення за договорами). У поголів'я корів (графа 2) враховуються корови молочного і м'ясного напряму основного стада, сухостійні та ялові, корови-годувальниці, але не враховуються корови, переведені на відгодівлю та нагул.
4.3. У рядок 42 "Розтелилось корів та осіменених телиць, опоросилося свиноматок основних та тих, що перевіряються, окотилося (оягнилося) вівцематок, козоматок та ярок, ожеребилося кобил" ураховуються лише ті матки, від яких одержана хоча б одна голова живого приплоду. У разі якщо матка розплодилася два рази у звітному році, у показник така матка враховується двічі, тобто у цей рядок ураховується число отелень, опоросів, окотів. На кожне отелення, опорос і окот акти на оприбуткування приплоду повинні складатися протягом доби, в яку вони відбулися. Випадки аборту або мертвонародженого приплоду у цей рядок не враховуються.
4.4. У рядку 43 "у т. ч. розтелилось осіменених телиць; опоросилося свиноматок, які перевіряються" у графі 1 наводяться дані про кількість усіх осіменених телиць, що розтелилися, незалежно від того, переведені вони у корови чи ні; у графі 2 указується число переведених у групу корів розтелених за рік осіменених телиць, ураховуючи телиць, які дали мертвонароджений приплід. У графі "Свині" показується кількість свиноматок, що опоросилися вперше.
4.5. У рядку 44 "Народилося живих телят, поросят, ягнят, козенят та лошат від маток, що знаходяться у господарстві, а також виведено молодняку птиці квочками і в інкубаторах, що знаходяться у господарстві" записуються у відповідних графах усі телята, поросята, ягнята, козенята, лошата, курчата, каченята, гусята та індичата, що народилися живими від маток, що знаходяться у господарстві, враховуючи приплід, який пізніше був проданий, забитий або загинув навіть у день народження. У цю кількість не враховується мертвонароджений приплід.
4.6. У рядку 45 "у т. ч. народилося телят від корів, поросят від основних свиноматок" указуються із загальної кількості одержаного приплоду телята, одержані від корів, та поросята, одержані лише від основних свиноматок.
4.6.1. У кількість одержаного приплоду не враховується молодняк народження поточного року, придбаний господарством у будь-якому іншому господарстві.
4.7. У рядку 48 "Куплено, одержано в обмін та інші надходження (крім купівлі у населення)" і рядку 49 "Їх жива маса" записується кількість голів і жива маса худоби усіх надходжень у вигляді купівлі, обміну за іншу худобу, за корм, за інвентар, інші передання тощо. Сюди ж ураховується худоба, куплена через племоб'єднання, худоба, прийнята з іншого господарства при його реорганізації, та інше. У цих же рядках указується молодняк худоби, одержаний господарством для відгодівлі та дорощування з іншого господарства.
4.8. У рядку 50 "Куплено у населення" і рядку 51 "Їх жива маса" записується кількість голів і жива маса худоби, що надійшла від населення у вигляді купівлі, обміну за іншу худобу, за корм, за інвентар та інше. Також у ці рядки враховується худоба, яка надійшла в рахунок відшкодування за худобу, яка загинула або пропала з вини громадян.
4.9. У рядку 56 "Реалізовано на забій (на м'ясо) - усього" і рядку 57 "Їх жива маса" відображається кількість голів і жива маса худоби, яка була реалізована на забій для виробництва м'яса.
4.9.1. Сюди враховується:
худоба, продана господарством переробним підприємствам, а також безпосередньо організаціям споживчої кооперації, торгівлі тощо. Дані про обсяг такої худоби вказуються на підставі приймальних квитанцій переробних підприємств та організацій споживспілки (форма N ПК-1 (va206400-89)
) та товарно-транспортних накладних на продукцію, що залишилися у господарстві. Жива вага проданої худоби вказується за мінусом 3% знижки на вміст кишково-шлункового тракту; за птицею - 3% знижка враховується, якщо птицю, призначену для забою на м'ясо, перевозять на відстань 50 км і більше;
худоба, забита у своєму господарстві, незалежно від того, де був проведений забій (у господарстві чи на бойні), і м'ясо якої використане (або продане) для харчових потреб. У цей показник ураховується і вимушено забита худоба, якщо м'ясо її було використане для продовольчих потреб. У разі якщо від вимушено забитої худоби значна частина (більше 50% від туші) утилізована, така худоба у зазначений показник не враховується, а вказується у рядку 70 "Пало та загинуло худоби різного віку, включаючи молодняк народження звітного року";
увесь інший продаж худоби, враховуючи продаж на ринку, іншим організаціям, підприємствам, комерційним структурам (як дорослої худоби, так і молодняку), що підлягає забою на м'ясо із числа непридатної для подальшого відтворення худоби (за винятком телят, ягнят та козенят до 6 місяців, поросят до 2 місяців та курчат), а також худоба, продана біофабрикам, робітникам інших господарств і залученим особам, незважаючи на те, що цей процес проводився безпосередньо у господарстві;
у графу "Птиця" враховується також птиця, яка забита, але не реалізована у поточному році.
4.9.2. Молодняк худоби та птиці, проданий за зазначеними у пункті 4.9.1 напрямами, який підлягає подальшому вирощуванню, в обсяги реалізації на забій не враховується.
4.9.3. У загальний обсяг реалізації худоби на забій не враховується худоба, продана господарствам, які мають звіроферми, для годівлі звірів або використана з цією ж метою у своєму господарстві. Така худоба відображається у рядку 63 "Продано, передано, віддано в обмін та інші вибуття для подальшого вирощування (крім продажу населенню)".
4.9.4. Телята, які забиті у віці до 14 діб, на кормові потреби не використовуються (вони вказуються у рядку 70 "Пало та загинуло"). Також у загальний обсяг реалізації не враховується худоба, яка продана для виготовлення м'ясо-кісткового борошна (вона враховується у рядку 70 "Пало та загинуло").
4.10. У рядку 62 "Крім того, забито ягнят для одержання шкурок, забито півників у добовому віці" у графі 4 "Вівці та кози" вказується кількість забитих ягнят для одержання шкурок у господарствах тих регіонів, де проводиться заготівля каракулю і смушки. У графі 7 "Птиця" показується кількість півників, забитих у добовому віці.
4.11. У рядку 63 "Продано, передано, віддано в обмін та інші вибуття для подальшого вирощування (крім продажу населенню)" і рядку 64 "Їх жива маса" вказується весь продаж і передання худоби іншим господарствам, продаж племоб'єднанню, продаж (передання) відгодівельним господарствам тощо. У цей рядок ураховуються й інші вибуття худоби, не вказані в інших рядках, зокрема худоба, забита у господарстві на годівлю звірів (але не худобі) та продана іншим господарствам для цієї ж мети.
4.11.1. Також у цьому рядку вказується кількість худоби, якої не вистачає у господарстві на дату заповнення форми. Якщо худобу надалі буде знайдено і повернено господарству, то при складанні форми на наступну звітну дату це необхідно відобразити у відповідних рядках.
4.12. У рядку 65 "Продано та видано населенню, включаючи продаж молодняку на ринку", рядках 66 "Їх жива маса" та 67 "у т. ч. водоплавної птиці" показують худобу та птицю, як продану населенню, так і видану населенню у рахунок оплати праці, орендної плати за землю та майнових паїв (часток), допомоги окремим членам господарства. У цих рядках записують продану на ринку худобу та птицю, придатну для подальшого вирощування (телят, ягнят і козенят до 6 місяців, поросят до 2 місяців, курчат).
4.12.1. Маса худоби, проданої на ринку, вказується за актами на вибуття тварин і птиці, заповненими на основі даних зважувань тварин. Сюди враховується і та кількість худоби та птиці, яка передана на вирощування в домогосподарства населенню і не повернена господарству, а залишена у домогосподарствах як оплата за вирощену худобу та птицю.
4.13. У рядку 70 "Пало та загинуло худоби різного віку, враховуючи молодняк народження звітного року" вказуються усі тварини, які фактично пали та загинули з початку року (з 1 січня) до звітної дати. Падіж та загибель обліковують і в разі, коли павша або загибла з вини працівника господарства тварина була ним відшкодована.
4.13.1. У цьому рядку вказується уся кількість павшої та загиблої худоби (від пожежі, стихійного лиха, розірвали дикі звірі і т. ін.), незалежно від віку, враховуючи павший і загиблий молодняк народження поточного року, а також павша худоба із числа придбаної на стороні. У цей рядок ураховується також вимушено забита худоба, м'ясо якої не було використане в їжу, використане тільки на годівлю худобі, а не звірям. Тут ураховується жива худоба, яка прийнята переробними підприємствами та організаціями від господарств спеціально для використання її як утиль з відповідною відміткою у приймальній квитанції, а також худоба, продана для виготовлення м'ясо-кісткового борошна.
4.14. У рядку 73 "Переведено корів із основного стада в інші групи (на відгодівлю, нагул)" указується кількість корів, вибракуваних за актами після припинення доїння.
4.15. У рядку 75 "Усього в наявності на кінець звітного року" та рядку 76 "Їх жива маса" вказується у відповідних графах уся худоба і птиця, яка знаходиться у господарстві. У цьому показнику також ураховується худоба, яка продана в кредит, але ще не знята з балансу господарства.
4.15.1. У наявне поголів'я не враховується худоба і птиця, викрадена або загибла, у тому числі з вини обслуговуючого персоналу, хоча б їх вартість і підлягала відшкодуванню за рахунок винних осіб.
4.16. Після заповнення розділу 3 необхідно перевірити баланс худоби. Для цього необхідно до чисельності поголів'я на початок звітного року (рядок 40) додати дані рядків 44, 48, 50, а за коровами - замість рядка 44 дані рядка 43. Одержана сума повинна дорівнювати сумі рядків 56, 62, 63, 65, 70 і 75 (за коровами - ще і рядка 73).
5. Порядок заповнення розділу 4 "Чисельність худоби, птиці, кролів, бджіл на кінець звітного року" в бланку звіту
5.1. У рядку 77 "Телят до 1 року" обліковують телят до 1 року, що знаходяться у господарстві.
5.2. У наявність осіменених телиць ураховуються всі фактично спаровані та штучно осіменені телиці від 1 до 2 років (рядок 80) та від 2 років і старші (рядок 81) незалежно від того, встановлена їх тільність чи ні. Неосіменені телиці від 2 років і старші обліковуються у рядку 82.
5.3. У рядку 83 указуються корови молочного стада, виділені для групового підсосного вирощування телят (при одночасному припиненні доїння). У разі якщо через нестачу молока або з інших причин вирощування телят цим методом припиняється і корови переводяться на ручне або механізоване доїння, то такі корови повинні бути виключені з числа корів, виділених для підсосного вирощування телят, і переведені у групу за своєю придатністю.
5.4. У рядку 84 "Бугаїв-плідників" записується чисельність бугаїв, що знаходяться у господарстві для відтворення стада.
5.5. У рядку 85 "Волів робочих" слід указати дорослих робочих волів. Воли, які тимчасово не використовуються на роботі через хворобу чи з інших причин, також ураховуються у число робочих волів. Волики, бички до 2 років у цей рядок не враховуються.
5.6. У рядку 86 "Худоби м'ясного напрямку" і рядку 87 "у т. ч. корів м'ясного напрямку" чисельність великої рогатої худоби м'ясного напряму і в тому числі корів указують ті господарства, які мають спеціалізовані ферми і відділення для розведення великої рогатої худоби м'ясних порід. До спеціалізованих м'ясних ферм відносяться також ферми, в яких маточне поголів'я призначене для відтворення і вирощування телят підсосним методом до 8-місячного віку при повному припиненні доїння.
5.7. Для заповнення рядка 88 "Середньорічне (середнє) поголів'я корів молочного стада" дані розраховуються шляхом ділення числа кормоднів корів молочного стада на кількість днів у звітному періоді. При відсутності обліку кормоднів середнє поголів'я корів за рік (період) можна розрахувати за формулою середньої хронологічної моментного динамічного ряду:
Х = 1/2х + х х 1/2х ,
сер. 1 2+ 3+ ... + n
----------------------------
n -1
де х , х , х ... х - чисельність поголів'я корів молочного
1 2 3 n
напряму на початок кожного місяця;
n - кількість дат (місяців) у періоді.
5.8. У рядку 89 "Основних свиноматок" указується наявність у господарстві основних свиноматок, тобто свиноматок, що опоросилися один або декілька разів і переведені в основне стадо.
5.9. У рядку 90 "Свиноматок тих, що перевіряються" записується наявність спарованих і штучно осіменених свинок, виділених для одержання від них опоросів, а також підсосних маток, які вперше опоросилися, до відлучки від них поросят і переведення їх у основне стадо або на відгодівлю.
5.10. У рядку 91 "Ремонтних свинок старше 4-х місяців" ураховуються ремонтні свинки до моменту їх парування або штучного осіменіння. Після спарування ремонтні свинки повинні бути виключені з даних рядка 91 і записані у рядок 90 "Свиноматок тих, що перевіряються". Вибракувані свиноматки, поставлені на відгодівлю, у число основних і тих, що перевіряються, не враховуються.
5.11. У рядку 92 "Поросят до 2 місяців" обліковуються поросята цього віку, які знаходяться у господарстві.
5.12. У рядку 93 "Овець" відображають усе вівцепоголів'я (доросле і молодняк), що знаходиться у господарстві на звітну дату.
5.13. У рядку 94 "у т. ч. вівцематок та ярок старше 1 року" вказується із загальної чисельності маточне поголів'я - вівцематки і ярки, старші 1 року.
5.14. У рядку 95 "з них вівцематок каракульської породи" вказують поголів'я вівцематок каракульських порід.
5.15. У рядку 96 "Із рядка 93 овець романівської породи" записується чисельність овець романівської породи різного віку.
5.16. У рядку 97 "Кіз" показуються кози і козли різного віку, а у рядку 98 "у т. ч. козоматок" - кози, старші 1 року.
5.17. У рядку 100 "Кобил від 3-х років і старше" вказують маточне стадо, куди входять племінні кобили, які використовуються на легких роботах, а також кобили табунного утримання та кобили робочі.
5.18. У рядку 101 "Робочих коней" записуються усі мерини, кобили і жеребці від 3-х років і старші, які беруть участь у сільськогосподарських роботах, будівництві, на лісозаготівлях, а також роз'їзні, верхові, в'ючні і т.ін. Робочі коні, які тимчасово непрацездатні через хворобу чи з інших причин, також ураховуються у цьому показнику.
5.19. У рядку 102 "Лошат до 1 року" вказуються лошата цього віку, які знаходяться у господарстві.
5.20. У рядку 103 "Середньорічне (середнє) поголів'я курей-несучок" указують середнє поголів'я курей-несучок, визначене шляхом ділення кількості кормоднів курей-несучок на кількість днів у звітному періоді. Якщо протягом звітного періоду якийсь час птиця була відсутня (була ліквідована тощо) і кормодні за цей період не було враховано, то при обчисленні середнього поголів'я курей-несучок ця кількість днів вираховується із загальної кількості календарних днів звітного періоду.
5.20.1. При відсутності обліку кормоднів середнє поголів'я курей-несучок за рік (період) можна розрахувати за формулою середньої хронологічної моментного динамічного ряду (як у рядку 88).
5.20.2. До курей-несучок відносяться всі дорослі кури, незалежно від того, одержують від них яйця в даний час чи ні, а до "курей-несучок м'ясних порід" (рядок 104) - усі дорослі кури-несучки м'ясних порід.
5.21. У рядок 106 "Поголів'я кролів" ураховуються кролі різного віку, в поголів'я кролематок (рядок 107) - усі самки, що окролились, а також сукрільні самки, враховуючи сукрільних самок, від яких буде вперше одержаний окріл.
5.22. У рядку 108 "Наявність бджолосімей" ураховується кількість бджолосімей, які знаходяться у господарстві.
6. Порядок заповнення розділу 5 "Чисельність птиці на кінець звітного року" в бланку звіту
6.1. У рядках 110-116 відображають усю чисельність птиці за видами, окремо дорослу (графа 1) і молодняк (графа 2).
6.2. У рядку 111 "у т. ч. курей-несучок" указують дорослих курей, незалежно від того, чи одержують від них яйця в даний час чи ні. Установлено такий час переведення молодняку в доросле стадо:
а) молодняк курей яйценесучих порід - у віці 150 днів;
б) молодняк курей м'ясних і м'ясо-яєчних порід - у віці 180 днів;
в) молодняк гусей - у віці 240 днів;
г) молодняк качок - у віці 180 днів;
ґ) молодняк індиків - у віці 240 днів.
6.3. У рядку 112 "Гусей" показують кількість поголів'я як самок даного виду, так і самців.
6.4. У рядок 113 "Качок" ураховується птиця даного виду будь-якої статі: качки (самки), качури (селезні самці), а також птиця виду "індокачка".
6.5. У рядку 114 "Індиків" записується інформація про кількість поголів'я як самок даного виду, так і самців.
6.6. У рядку 115 "Інших видів птиці" проставляються дані про перепілок, цесарок, фазанів, страусів і т. д.
7. Порядок заповнення розділу 6 "Стан звірівництва" у бланку звіту
7.1. Дані цього розділу заповнюють на підставі первинних документів і записів у бухгалтерських книгах (акт на оприбуткування приплоду звірів, книги обліку витрат і виходу продукції по звірівництву, книги обліку руху звірів і т. ін.) ті господарства, які займаються хутровим звірівництвом.
7.2. У розділі ураховуються тварини тільки кліткового утримання. До інших видів хутрових звірів відносяться фредка, ондатра тощо.
7.3. У рядку 130 "За звітний рік: продано для племінних цілей" указується кількість дорослих самців, самок і щенят, проданих сільськогосподарським підприємствам, іншим організаціям для укомплектування стада.
7.4. У рядку 131 "забито на шкурки" вказується вся кількість забитих за звітний рік звірів, ураховуючи вимушений забій як основного стада (самки і самці), так і молодняку поточного року народження, який належить господарству і який придбаний на стороні.
7.5. У рядку 133 "Є в наявності на кінець звітного року: дорослих самців" і рядку 134 "дорослих самок" записується окремо наявність у господарстві на кінець звітного року самців і самок, старших 8 місяців.
7.6. У рядку 135 "молодняку народження звітного року, одержаного у господарстві, а також купленого для укомплектування стада" вказується наявність молодняку, як з одержаного у господарстві, так і купленого для укомплектування стада.
8. Порядок заповнення розділу 7 "Баланс кормів" у бланку звіту
8.1. Підставою для заповнення розділу є первинні документи бухгалтерського обліку: облікові листки машиніста-тракториста, облікові листки праці та виконаних робіт, щоденники надходження сільськогосподарської продукції, акти на оприбуткування грубих та соковитих кормів, відомості витрат кормів, лімітно-забірні карти на отримання матеріальних цінностей, журнал обліку витрат кормів, а також регістри журнально-ордерної форми бухгалтерського обліку.
8.2. У розділі відображаються усі дії з кормами, як власного виробництва, так і купованими (отриманими на стороні) з 1 січня до 31 грудня звітного року.
8.3. Розділ складається у вигляді балансу: наявність кормів на початок року (рядок 180) плюс усі статті надходження (рядки 181 та 194) мінус усі витрати (рядок 185) повинна дорівнювати наявності кормів на кінець року (рядок 201). Рядки 181, 185, 186 розраховуються відповідно до підказок на бланку.
8.4. Баланс кормів складається у кормових одиницях.
8.5. Для перерахунку фізичної маси кормів у кормові одиниці слід користуватися даними лабораторних досліджень кормів, які проводяться на місцях агрохімслужбою, і тільки при їх відсутності - "Довідником поживності кормів", що застосовується для кожної природно-кліматичної зони України за видами кормів (зелені корми, грубі, соковиті, концентровані корми та інші). При цьому кожний вид кормів або кожна кормова культура перераховуються у кормові одиниці окремо.
8.6. У графі 1 указується загальна кількість кормів як сума їх основних видів, наведених у розділі (графа 1= графи 2+4+5+6).
8.7. У графі 2 "концентровані" наводяться дані про всі види концентрованих кормів: зернофураж (зерно злакових та бобових культур), висівки, комбікорми (суміш різних видів кормів, збагачена мінеральними речовинами, вітамінами, білково-вітамінними добавками), борошно, зернові та млинові відходи хлібопекарської, круп'яної, борошномельної промисловості, макуха і шрот, вітамінно-трав'яне борошно (трав'яне борошно штучного сушіння з трав на ранній стадії їх розвитку у вигляді борошна, гранул і брикетів). Інші штучно обезводнені зелені корми обліковуються у грубих кормах у графі 4.
8.8. У графі 3 із загального обсягу концентрованих кормів виділяються комбікорми.
8.9. У графі 4 "грубі" показуються усі корми цієї групи: сіно, сінне борошно і сінна різка, сінаж, солома (у тому числі засилосована у чистому вигляді), стебла кукурудзи, зібрані у стадії повної стиглості, стебла багаторічних трав, зібраних на насіння, очерет та інші грубостеблеві рослинні корми, а також штучно обезводнені зелені корми (крім вітамінно-трав'яного борошна, яке обліковується у графі 2), виготовлені на сушильних агрегатах з деревної зелені (враховуючи хвою), гички цукрового буряку та інших відходів рільництва у вигляді борошна, різки, гранул, брикетів.
8.10. У графі 5 "соковиті" вказується силос усіх видів, овочі, коренеплоди (враховуючи цукрові буряки) і баштанні культури, картопля, зелені корми (підкормка), жом, барда, м'язга, пивна дробина та інші відходи підприємств харчової промисловості.
8.11. У графі 6 "інші" відображаються корми, що не ввійшли у графи 2-5, а саме: незбиране молоко (крім молока, що висмоктане телятами), пахта, збиране молоко (відвійки), сироватка, м'ясне та кісткове борошно, замінник натурального (незбираного) молока та інші корми тваринного походження, кормові суміші, харчові та інші відходи, а також пасовищні корми.
8.12. У рядку 180 "Наявність на початок звітного року" обліковуються усі корми, наявні у господарстві на початок звітного року, враховуючи страхові фонди незалежно від місця зберігання.
8.13. У рядку 182 "заготовлено, виділено з продовольчих культур для тваринництва" наводяться дані про корми, які заготовлені з власного врожаю звітного року, а також заготовлені своїми силами в іншому господарстві, прийняті за актами незалежно від їх призначення.
8.13.1. У цьому ж рядку відображаються корми, що виділені господарством з продовольчих культур: зерно, зернові відходи - у графі 2; відходи рільництва (бадилля коренеплодів, овочів, кошики соняшнику), відходи при переробці продукції рослинництва (виноградні вижимки та ін.) - у графі 4; картопля, овочі та баштанні продовольчі - у графі 5; молоко, молочні відвійки, сколотини тощо, інші відходи, інші корми - у графі 6.
8.14. У рядку 183 "одержано в обмін та інші надходження (крім купівлі)" відображаються корми, одержані господарством у порядку обміну на зерно і технічні культури, а також одержані за договорами з населенням та іншими підприємствами.
8.15. У рядку 184 "куплено" враховуються усі куповані (придбані на стороні у порядку грошових розрахунків) корми.
8.16. У рядках з 186 до 193 записуються дані про витрати кормів усіма видами худоби та птиці та у розрізі окремих її видів. У рядку 193 указуються корми, що витрачені на корм звірям, кролям, рибі, шовкопряду, бджолам.
8.17. У рядку 194 "пасовищних кормів" ураховуються корми на усіх видах пасовищ (вигонних і пасовищних угіддях, перелогах, стерні, лісах, чагарниках та ін.), що з'їдаються тваринами без збирання, крім використаних худобою інших господарств або худобою, що є в приватній власності домогосподарств. Витрати пасовищних кормів визначаються розрахунково за зоотехнічними нормами витрат для кожного виду худоби.
8.18. У рядку 195 "купованих кормів" відображається уся кількість кормів, що придбані на стороні у порядку грошових розрахунків і витрачені на годівлю худобі.
8.19. У рядку 196 "Продано і передано - усього" відображається увесь продаж кормів іншим господарствам, населенню, а також усі передачі кормів іншим господарствам, населенню без грошових операцій, на переробку, в обмінні фонди тощо.
8.20. У рядку 197 "у тому числі населенню" відображаються корми, видані населенню у рахунок оплати праці, земельних, майнових паїв (часток), продані та видані відповідно до укладених договорів та у порядку грошових розрахунків.
8.21. У рядку 198 "Витрачено на підстилку та інші господарські потреби" враховується солома та інші корми, що витрачені на підстилку худобі, укриття кагатів тощо.
8.22. У рядку 199 "Втрати - усього" відображаються втрати кормів у результаті їх переробки, порушення технології зберігання, стихійного лиха (враховуючи втрати у межах установлених норм природних втрат), списання яких з балансу оформлене в установленому порядку. У цьому ж рядку відображається зменшення ваги у результаті зниження поживної цінності кормів (втрата кормових одиниць).
8.23. У рядку 200 із загальних втрат виділяються втрати у межах установлених норм природних втрат. Норми природних втрат можуть застосовуватися лише у разі виявлення фактичних нестач. Списання матеріальних цінностей у межах норм втрат (затверджених в установленому порядку) до встановлення факту нестачі забороняється. При відсутності затверджених норм збиток розглядається як нестача понад норми і у рядку 200 не вказується.
8.24. У рядку 201 "Наявність на кінець звітного року" враховуються всі наявні у господарстві на кінець звітного року корми, враховуючи страхові фонди незалежно від місць їх зберігання. Нестачі кормів до одержання дозволу на їх списання залишаються на балансі та вказуються у наявності.
8.25. У рядку 204 указується загальна кількість сіна та сінажу, яка заготовлена в господарстві за звітний рік, а у рядку 205 - кількість одержаного готового силосу.
9. Порядок заповнення розділу 8 "Ресурси і використання шкіряної і шубно-хутряної сировини" форми N 24 ( v0412202-04 ) "Звіт про стан тваринництва"
9.1. Розділ заповнюється на підставі даних первинного зоотехнічного і бухгалтерського обліків.
9.2. У графі 1 у загальну кількість шкур великої рогатої худоби та коней ураховуються шкури, одержані від забою та падежу цих видів худоби різного віку. У графу 2 "у т. ч. молодняк" слід включати шкури, одержані від забою та падежу телят та лошат віком до 1 року.
9.3. У графі 3 у кількість шкур, одержаних від забою та падежу овець та кіз, не враховуються шкури, які одержані від спеціально забитих для одержання шкурок ягнят каракульських порід та від павших та мертвонароджених овець каракульських порід (така худоба вказується у рядках 62, 70).
9.4. У рядку 150 "Наявність шкур на початок звітного року - усього" вказуються усі залишки шкур на початок звітного року, які одержані від забою та падежу худоби за попередній звітному рік. Наявність шкур на початок звітного року повинна відповідати показнику за попередній рік "Залишок шкур на кінець звітного року - усього".
9.5. У рядку 151 "Забито та пало худоби, одержано мертвонародженого приплоду" обліковується кількість:
забитої на різні потреби худоби, враховуючи вимушений забій, незалежно від місця забою (безпосередньо у господарстві, на забійних ділянках або скотозабійних пунктах) та напряму використання м'яса (для харчових потреб, на корм звірям або худобі);
павшої худоби (за винятком павшої від інфекційних захворювань, після падежу якої забороняється використовувати шкури, випадків загибелі худоби від пожеж, стихійних лих тощо);
мертвонародженого приплоду.
9.6. У рядку 152 "З них знято та оприбутковано шкур - усього" і рядку 153 "Вага сирих шкур" дані заповнюються на основі актів на оприбуткування шкур від забитої худоби, документів на фактичне надходження оприбуткованих шкур на склад, а також на підставі облікових документів у господарстві про кількість павшої худоби та кількість оприбуткованих від неї шкур.
9.7. У рядку 154 "Продано, передано та використано шкур - усього" вказується кількість проданих, переданих (крім давальницьких засад) та використаних у господарстві шкур з числа наявних.
9.8. У рядку 157 "Втрати у господарстві (порча, розкрадання та інші)" відображаються втрати шкур, списання яких з балансу оформлене в установленому порядку. Якщо не одержано дозволу на їх списання, то кількість цих шкур повинна відображатись у залишках шкур у господарстві.
9.9. Рядок 158 "Залишок шкур на кінець звітного року - усього" заповнюється на основі документів складського обліку про залишки шкур у господарстві та контролюється за даними рядків: 158 = 150 + 152 - 154 - 157. При наявності розбіжностей слід дати пояснення.
Усі показники у формі повинні бути взаємоузгоджені, достовірні та обґрунтовані оформленими в установленому порядку документами.
Форма підписується керівником та головним бухгалтером підприємства, які несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.
Директор департаменту
статистики сільського
господарства та навколишнього
середовища
|
О.М.Прокопенко
|