МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
Н А К А З
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
13 грудня 2010 р.
за N 1248/18543
Про затвердження Переліку харчових продуктів, щодо яких здійснюється контроль вмісту генетично модифікованих організмів
На виконання статті 10 Закону України "Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів" (
1103-16)
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Перелік харчових продуктів, щодо яких здійснюється контроль вмісту генетично модифікованих організмів, що додається.
2. Департаменту організації санітарно-епідеміологічного нагляду (Мухарська Л.М.) забезпечити подання цього наказу в установленому порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з дня офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
Міністр
ПОГОДЖЕНО:
Міністр аграрної
політики України
Голова Державного комітету України
з питань регуляторної політики
та підприємництва
Голова Державного комітету України
з питань технічного регулювання
та споживчої політики
Міністр економіки України
|
З.М.Митник
М.В.Присяжнюк
М.Бродський
О.Матвійчук
В.П.Цушко
|
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
охорони здоров'я України
09.11.2010 N 971
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
13 грудня 2010 р.
за N 1248/18543
ПЕРЕЛІК
харчових продуктів, щодо яких здійснюється контроль вмісту генетично модифікованих організмів
I. Соя
1. Соєві боби.
2. Соєві проростки.
3. Концентрат соєвого білка і його текстуровані форми.
4. Ізолят соєвого білка.
5. Гідролізат соєвого білка.
6. Соєве борошно і його текстуровані форми.
7. Замінник молока (соєве молоко).
8. Замінник сухого молока (сухе соєве молоко).
9. Консервована соя.
10. Варені соєві боби.
11. Смажені соєві боби.
12. Смажене соєве борошно.
13. Продукти, отримані з використанням ізоляту соєвого білка, концентрату соєвого білка, гідролізату соєвого білка, соєвого борошна, сухого соєвого молока.
14. Ферментовані соєві продукти.
15. Соєва паста і продукти з її використанням.
16. Соєвий соус.
17. Продукти, отримані або які містять соєве молоко (тофу, квашені напої, морозиво, майонез).
18. Соєва олія нерафінована.
19. Соєва олія рафінована*.
20. Соєвий лецитин.
21. Продукти, отримані або виготовлені з використанням продуктів, зазначених у пунктах 1-20.
II. Кукурудза
1. Кукурудза для безпосереднього вживання в їжу.
2. Борошно кукурудзяне.
3. Крупа кукурудзяна.
4. Борошно змішане, що містить кукурудзяне борошно.
5. Кукурудза заморожена та консервована.
6. Попкорн із кукурудзи.
7. Кукурудзяні чипси.
8. Кукурудзяна олія нерафінована.
9. Кукурудзяна олія рафінована*.
10. Кукурудзяний крохмаль*.
11. Мальтодекстрини, вироблені з кукурудзи*.
12. Сиропи, вироблені з кукурудзяного крохмалю*.
13. Глюкоза, вироблена з кукурудзи*.
14. Фруктоза, вироблена з кукурудзи*.
15. Патока, вироблена з кукурудзи*.
III. Картопля
1. Картопля (для безпосереднього вживання в їжу).
2. Напівфабрикати з картоплі швидкозаморожені.
3. Пюре картопляне сухе.
4. Пластівці картопляні.
5. Картопляні чипси.
6. Крекери картопляні (напівфабрикати).
7. Продукти з картоплі смажені: хмиз картопляний, у скибочках, соломкою.
8. Концентрат з картоплі, у тому числі: борошно для оладків, вареники з картоплею (напівфабрикати), пюре картопляне, що не потребує варки.
9. Продукти з картоплі швидкого приготування, у тому числі картопля сушена.
10. Консерви з картоплі або ті, що містять картоплю.
11. Меляса.
12. Картопляний крохмаль.
13. Глюкоза, вироблена з картоплі*.
14. Патока, вироблена з картоплі*.
IV. Томати
1. Томати для безпосереднього вживання в їжу (у тому числі консервовані).
2. Томатна паста.
3. Томатне пюре.
4. Томатний сік, напої.
5. Томатні соуси, кетчупи.
6. Продукти, що містять компоненти з пунктів 1-5.
V. Кабачки
1. Кабачки у натуральному вигляді.
2. Продукти, отримані або виготовлені з використанням кабачків.
VI. Диня
1. Диня у натуральному вигляді.
2. Продукти, отримані або виготовлені з використанням дині.
VII. Папая
1. Папая у натуральному вигляді.
2. Продукти, отримані або виготовлені з використанням папаї.
VIII. Цикорій
Продукти, що містять цикорій.
IX. Цукровий буряк
1. Меляса.
2. Цукор, глюкоза, фруктоза, отримані або виготовлені із цукрового буряку*.
X. Ріпак
Ріпак і продукти його переробки, у тому числі:
ріпакова олія нерафінована;
ріпакова олія рафінована*;
ріпакова олія та продукти, що її містять*;
насіння ріпаку дроблене, недроблене.
XI. Льон
Льняна олія та продукти, що її містять*.
XII. Бавовна
Бавовняна олія та продукти, що її містять*.
XIII. Пшениця
1. Пшениця у натуральному вигляді.
2. Продукти, отримані або виготовлені з пшениці, у тому числі, хліб і хлібобулочні вироби.
IX. Рис
1.Продукти, що містять рис, у тому числі:
рис подрібнений;
борошно рисове;
гранули із зерна рису;
пластівці рисові, чипси рисові.
2. Інші готові харчові продукти, вироблені із додаванням рису як інгредієнта.
XV. Продукти дитячого харчування та сировина для їх виготовлення.
XVI. Харчові продукти для спеціального дієтичного споживання, функціональні харчові продукти, дієтичні добавки, виготовлені з використанням харчових продуктів, зазначених у цьому Переліку.
XVII. Харчові добавки, виготовлені з використанням харчових продуктів, зазначених у цьому Переліку.
XVIII. Закваски, дріжджові культури та продукти, що їх містять.
_______________
* Харчові продукти, що не містять ДНК та підлягають обов'язковому стандартному санітарному контролю: перевірці документів та відповідності маркування.
Заступник директора
Департаменту організації
санітарно-епідеміологічного
нагляду
|
А.А.Григоренко
|