ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ УКРАЇНИ
Н А К А З
09.12.2010 N 547
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
10 січня 2011 року
за N 16/18754

Про внесення змін до Ветеринарних та санітарних вимог до особистих підсобних господарств населення - виробників сирого товарного молока

Відповідно до Законів України "Про безпечність та якість харчових продуктів" (771/97-ВР) та "Про ветеринарну медицину" (2498-12) , з метою гармонізації законодавства України з питань ветеринарної медицини до законодавства ЄС, а також забезпечення здійснення державної ветеринарно-санітарної експертизи молока згідно з міжнародними вимогами НАКАЗУЮ:
1. Внести зміни до наказу Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 21.03.2002 N 17 (z0336-02) "Про затвердження Ветеринарних та санітарних вимог до особистих підсобних господарств населення - виробників сирого товарного молока", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05.04.2002 за N 336/6624, такі зміни:
у назві та тексті наказу слова "особистих підсобних господарств населення" у всіх відмінках замінити словами "особисті селянські господарства" у відповідних відмінках.
2. Затвердити Зміни до Ветеринарних та санітарних вимог до особистих підсобних господарств населення - виробників сирого товарного молока, затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 21.03.2002 N 17 (z0336-02) , зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 05.04.2002 за N 336/6624, що додаються.
3. Управлінню ветеринарно-санітарної експертизи та безпечності харчових продуктів Державного комітету ветеринарної медицини (Семенчук О.С.):
3.1. Подати цей наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3.2. Довести цей наказ до відома головних управлінь ветеринарної медицини в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.
4. Наказ набирає чинності через шість місяців після його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Державного комітету ветеринарної медицини України Башинського В.В.
В.о. Голови
ПОГОДЖЕНО:
Міністр аграрної
політики України
Перший заступник Міністра
охорони здоров'я України -
головний державний санітарний
лікар України
Голова Державного комітету України
з питань технічного регулювання
та споживчої політики
Голова Державного комітету України
з питань регуляторної політики
та підприємництва
В.М.Горжеєв
М.В.Присяжнюк
С.А.Риженко
О.С.Матвійчук
М.Бродський

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комітету
ветеринарної медицини
України
09.12.2010  N 547
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
10 січня 2011 року
за N 16/18754

ЗМІНИ

до Ветеринарних та санітарних вимог до особистих підсобних господарств населення - виробників сирого товарного молока ( z0336-02 )

1. Главу 2 викласти у такій редакції:
"2. Терміни та їх визначення
У цих Вимогах терміни вживаються у такому значенні:
ветеринарна картка - документ, виданий державним лікарем ветеринарної медицини або уповноваженим лікарем ветеринарної медицини, до якого заносяться дані щодо ветеринарно-санітарного стану господарства, діагностики, вакцинації, лікування та інших протиепізоотичних заходів стосовно певної тварини, який є додатком до паспорта цієї тварини;
вільний продаж молока - форма реалізації молока, що здійснюється на агропродовольчому ринку;
знезараження (знешкодження) - технологічна обробка продукції (пастеризація, кип'ятіння тощо), що забезпечує її безпеку для людей і тварин та охорону довкілля;
первинна обробка молока - фільтрація та охолодження сирого товарного молока;
реалізація молока за прямими зв'язками - реалізація молока за договорами молокопереробним підприємствам через пункти закупівлі молока або безпосередньо з молочних ферм сільськогосподарських підприємств усіх форм власності та сільськогосподарських (фермерських) господарств;
сире молоко - означає молоко, що є продуктом молочних залоз домашніх тварин, яке не було підігріто до температури понад 40 град.C та не було оброблено у такий спосіб, який дає аналогічний ефект.".
2. Пункт 3.3 глави 3 доповнити реченням такого змісту: "За необхідності мають проводитися заходи з боротьби з гризунами та комахами згідно з інструкціями із застосування дератизаційних та дезінсекційних засобів.".
3. У главі 4:
3.1. Пункт 4.4 викласти у такій редакції:
"4.4. Перед доїнням проводять масаж вимені. Доять корову сухими руками. Перші цівки молока з кожної дійки здоюють в окремий посуд. Таке молоко допускається згодовувати тваринам.
Молоко перших цівок ретельно оглядається на наявність органолептичних невідповідностей (згустки молока, крові, зміна кольору тощо). Наявність згустків і пластівців свідчить про запалення тієї чверті вимені, з якої видоєне молоко. Таке молоко здоюється в окремий посуд та не допускається до споживання людьми, реалізації за прямими зв'язками та у вільний продаж.
Після видоювання корови дійки витирають сухим рушником. Обробка дійок здійснюється розчинами або спреями, зареєстрованими у встановленому законодавством порядку, та у такий спосіб, що не призводить до потрапляння залишкових кількостей забруднювачів у молоко.".
3.2. Пункт 4.8 викласти у такій редакції:
"4.8. Сире молоко має бути отримано від здорових тварин, які:
утримуються на територіях, благополучних щодо інфекційних хвороб тварин;
не мають клінічних ознак інфекційних хвороб тварин, що передаються людині через молоко;
мають задовільний стан здоров'я та у яких не виявлено ознак недугів, що можуть призвести до забруднення молока, зокрема не мають виділень із статевих органів, ентеритів з діареєю і лихоманкою, кровотеч;
не мають запалення вимені (мастити) та ран на вимені, які могли б вплинути на якість молока;
не лікувалися забороненими ветеринарними препаратами;
піддавалися лікуванню ветеринарними препаратами, але з дотриманням термінів очікування, що встановлені інструкціями із застосування цих препаратів.
Молоко для реалізації повинно бути незбираним, за органолептичними, фізико-хімічними, бактеріологічними й іншими показниками якості та безпеки відповідати вимогам нормативно-правових актів. Не допускається у процесі зберігання змішування молока різних надоїв (охолодженого і свіжовидоєного).".
4. У главі 5:
4.1. Пункт 5.1 доповнити новими абзацами такого змісту:
"Після завершення проведення ветеринарно-санітарних заходів власники тварин протягом трьох днів мають надати спеціалістам державної служби ветеринарної медицини ветеринарну картку для внесення результатів діагностичних досліджень та даних, що підтверджують проведення відповідних щеплень.
У разі виявлення хвороби тварини або підозри у її захворюванні під час проведення профілактичних щеплень та діагностичних досліджень спеціалісти державної служби ветеринарної медицини негайно повідомляють про такий випадок власника тварини та працівників пункту закупівлі молока. При цьому забороняється молоко від таких тварин здавати на пункти закупівлі молока та реалізовувати його на агропродовольчих ринках.".
4.2. Пункт 5.2 викласти у такій редакції:
"5.2. Усі тварини, які утримуються в особистих селянських господарствах, в обов'язковому порядку мають бути проідентифіковані та зареєстровані відповідно до наказу Міністерства аграрної політики України від 17.09.2003 N 342 (z0909-03) "Про запровадження ідентифікації і реєстрації великої рогатої худоби", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09.10.2003 за N 909/8230 (із змінами).".
4.3. Абзаци п'ятий та шостий пункту 5.3 викласти у такій редакції:
"На час лікування хворої тварини забороняється реалізація сирого товарного молока, про що спеціалістом ветеринарної медицини повідомляється на пункт закупівлі молока.
На час лікування хворої тварини її ветеринарна картка та ветеринарний паспорт зберігаються у спеціаліста ветеринарної медицини і повертаються його власнику після повного одужання тварини. Видача ветеринарних документів для реалізації сирого молока від таких тварин не здійснюється. Реалізація молока відновлюється тільки за умови наявності у власника ветеринарної довідки.".
4.4. Пункт 5.4 викласти в такій редакції:
"5.4. Корови підлягають огляду не менше одного разу на місяць з обов'язковим дослідженням на мастит згідно з чинними рекомендаціями. Дати перевірок і результати зазначаються у журналі обліку проведення досліджень на мастит (далі - Журнал обліку), який веде спеціаліст ветеринарної медицини. Зразок Журналу обліку наведено в додатку 1. Результати досліджень надаються власнику та у разі здавання молока на пункт закупівлі молока повідомляються на пункт для відображення у відповідному Журналі обліку господарств - виробників сирого товарного молока.
Якщо корова більше одного місяця не досліджувалася на мастит і відповідний запис у Журналі обліку відсутній, то молоко до здавання та реалізації не допускається.".
4.5. Абзац другий пункту 5.5 доповнити реченням такого змісту: "Дані щодо проведення лікування зазначаються в журналі реєстрації хворих тварин, форма якого затверджена наказом Державного комітету ветеринарної медицини України від 27.08.2009 N 308 "Про затвердження форм журналів".".
4.6. У пункті 5.6:
абзац перший після слова "тварин" доповнити словами ", які не ідентифіковані та не зареєстровані у встановленому порядку, та" і далі за текстом;
друге речення абзацу другого викласти в такій редакції: "У разі їх захворювання власник протягом 24-х годин зобов'язаний повідомити спеціаліста ветеринарної медицини, який обслуговує населений пункт".
5. Додаток 1 викласти в новій редакції, що додається.
Начальник управління
ветеринарно-санітарної експертизи
та безпечності харчових продуктів
Державного комітету
ветеринарної медицини України
О.С.Семенчук

Додаток 1
до Ветеринарних
та санітарних вимог
до особистих селянських
господарств - виробників
сирого товарного молока
( z0336-02 )

ЖУРНАЛ

обліку проведення досліджень тварин на мастит (1)

 _________________________________________________________________
                (назва населеного пункту, району)
----------------------------------------------------------------------------------
| N |Прізвище,| Адреса |Ідентифі-|           Дослідження на мастит         |При- |
|з/п|  ім'я,  |власника|каційний |-----------------------------------------|мітка|
|   |   по    |        |  номер  |                   місяці                |     |
|   |батькові |        | тварини |-----------------------------------------|     |
|   |власника |        |         | I | II|III|IV|V|VI|VII|VIII|IX|X |XI|XII|     |
|   | тварини |        |         |   |   |   |  | |  |   |    |  |  |  |   |     |
|---+---------+--------+---------+---+---+---+--+-+--+---+----+--+--+--+---+-----|
| 1 |    2    |    3   |    4    | 5 | 6 | 7 |8 |9|10|11 | 12 |13|14|15|16 |  17 |
|---+---------+--------+---------+---+---+---+--+-+--+---+----+--+--+--+---+-----|
|   |         |        |         |   |   |   |  | |  |   |    |  |  |  |   |     |
|---+---------+--------+---------+---+---+---+--+-+--+---+----+--+--+--+---+-----|
|   |         |        |         |   |   |   |  | |  |   |    |  |  |  |   |     |
|---+---------+--------+---------+---+---+---+--+-+--+---+----+--+--+--+---+-----|
|   |         |        |         |   |   |   |  | |  |   |    |  |  |  |   |     |
|---+---------+--------+---------+---+---+---+--+-+--+---+----+--+--+--+---+-----|
|   |         |        |         |   |   |   |  | |  |   |    |  |  |  |   |     |
----------------------------------------------------------------------------------
_______________
(1) Журнал зберігається у спеціаліста ветеринарної медицини, який обслуговує населений пункт. Його аркуші нумерують, прошнуровують і скріплюють печаткою державної установи ветеринарної медицини, яка здійснює державний ветеринарно-санітарний нагляд за діяльністю пункту.