від 5 грудня 2007 р. N 1379
Київ
|
Прем'єр-міністр України
|
В.ЯНУКОВИЧ
|
Інд. 22
|
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 5 грудня 2007 р. N 1379
1) добова енергетична цінність раціону людини, що
визначається як сума добутків одиниці маси окремих видів
продуктів, які споживаються людиною протягом доби, та їх
енергетичної цінності за формулою
Р = (сума) м ц ,
і і
де Р - енергетична цінність добового раціону людини; і - вид
продукту харчування; м - маса і-го продукту, спожитого однією
і
особою; ц - енергетична цінність одиниці маси і-го продукту(1);
і
2) забезпечення раціону людини основними видами продуктів, що
визначається як співвідношення між фактичним споживанням окремого
продукту та його раціональною нормою за формулою
сф
С = ------,
ср
де С - індикатор достатності споживання окремого продукту;
сф - фактичне споживання окремого продукту на одну особу за рік;
ср - раціональна норма споживання окремого продукту на одну особу
за рік, погоджена з МОЗ;
3) достатність запасів зерна у державних ресурсах, що
визначається як співвідношення між обсягами продовольчого зерна у
державному продовольчому резерві та обсягами внутрішнього
споживання населенням хліба і хлібопродуктів у перерахунку на
зерно за формулою
Н
З = ------- 100%,
Х
де З - індикатор забезпечення зерновими продовольчими ресурсами;
Н - наявність продовольчого зерна у державному продовольчому
резерві; Х - середньорічне внутрішнє споживання хліба і
хлібопродуктів у перерахунку на зерно(2);
4) економічна доступність продуктів, що визначається як
частка сукупних витрат на харчування у загальному підсумку
сукупних витрат домогосподарств за формулою
Вх
Е = ------ 100%,
Вс
де Е - індикатор економічної доступності продуктів; Вх - витрати
населення на харчування за рік; Вс - сукупні витрати населення за
рік(3);
5) диференціація вартості харчування за соціальними групами,
що відстежується в динаміці та розраховується як співвідношення
між вартістю харчування 20 відсотків домогосподарств з найбільшими
доходами та вартістю харчування 20 відсотків домогосподарств з
найменшими доходами за формулою
Дв
Д = ------,
Дм
де Д - індикатор диференціації вартості харчування; Дв - показник
вартості спожитих продуктів у 20 відсотків домогосподарств з
найбільшими доходами; Дм - показник вартості спожитих продуктів у
20 відсотків домогосподарств з найменшими доходами;
6) ємність внутрішнього ринку окремих продуктів, що
відстежується в динаміці та визначається у натуральному виразі як
добуток споживання певного продукту та середньорічної чисельності
населення за формулою
Є = Ф Ч,
і і
де Є - ємність внутрішнього ринку і-го продукту; і - вид
і
продукту; Ф - річне середньодушове споживання і-го продукту;
і
Ч - середньорічна чисельність населення;
7) продовольча незалежність за окремим продуктом, що
визначається як співвідношення між обсягом імпорту окремого
продукту у натуральному виразі та ємністю його внутрішнього ринку
за формулою
І
і
П = -------- 100%,
і Є
і
де П - частка продовольчого імпорту і-го продукту; і - вид
і
продукту харчування; І - імпорт і-го продукту; Є - ємність
і і
внутрішнього ринку і-го продукту(4).