КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 30 жовтня 2008 р. N 947
Київ
|
Про затвердження Порядку розподілу суб'єктів господарювання за ступенем ризику їх господарської діяльності у сфері карантину рослин
Відповідно до статті 5 Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" (
877-16)
Кабінет Міністрів України постановляє:
Затвердити Порядок розподілу суб'єктів господарювання за ступенем ризику їх господарської діяльності у сфері карантину рослин, що додається.
Прем'єр-міністр України
|
Ю.ТИМОШЕНКО
|
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 30 жовтня 2008 р. N 947
ПОРЯДОК
розподілу суб'єктів господарювання за ступенем ризику їх господарської діяльності у сфері карантину рослин
1. Цей Порядок визначає критерії розподілу суб'єктів господарювання за ступенем ризику їх господарської діяльності у сфері карантину рослин та періодичність проведення державними фітосанітарними інспекторами планових перевірок.
2. У цьому Порядку під обігом об'єктів регулювання у сфері карантину рослин слід розуміти переміщення (транспортування) або зберігання, будь-які інші дії, пов'язані з переходом права власності, включаючи продаж, обмін або дарування об'єктів регулювання.
Перелік об'єктів регулювання у сфері карантину рослин затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 2007 р. N 705 (
705-2007-п)
"Про деякі питання реалізації Закону України "Про карантин рослин" (Офіційний вісник України, 2007 р., N 37, ст. 1459).
Інші терміни вживаються у значенні, наведеному в Законах України "Про карантин рослин" (
3348-12)
, "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" (
877-16)
та інших нормативно-правових актах у сфері карантину рослин.
3. Розподіл суб'єктів господарювання за ступенем ризику їх господарської діяльності у сфері карантину рослин здійснюється за такими критеріями:
рівень фітосанітарного ризику, включаючи вірогідність заподіяння шкоди рослинам та наслідки, що можуть бути цим викликані;
можливість проникнення регульованих шкідливих організмів у зони, вільні від таких організмів.
4. Відповідно до встановлених критеріїв суб'єкти господарювання незалежно від форми власності з урахуванням значення прийнятного ризику для життєдіяльності належать до одного з трьох ступенів ризику: високого, середнього та незначного.
5. До суб'єктів господарювання з високим ступенем прийнятного ризику належать суб'єкти, у яких на праві власності чи користування перебувають об'єкти, що використовуються для:
вирощування та обігу об'єктів регулювання у карантинній та регульованій зонах;
виробництва та маркування дерев'яного пакувального матеріалу;
вирощування рослин з імпортного насіннєвого та садивного матеріалу;
вирощування рослин у сортодослідних станціях, плодорозсадниках, інтродукційно-карантинних розсадниках, оранжереях, ботанічних садах;
виробництва та реалізації насіннєвого та садивного матеріалу.
6. До суб'єктів господарювання із середнім ступенем прийнятного ризику належать суб'єкти, у яких на праві власності чи користування перебувають об'єкти, що використовуються для:
вирощування, виробництва, зберігання та переробки рослин і продуктів рослинного походження у зонах, вільних від регульованих шкідливих організмів;
реалізації рослин і продуктів рослинного походження (крім насіннєвого та садивного матеріалу);
зберігання та переробки рослин і продуктів рослинного походження;
проведення науково-дослідних робіт з використанням рослин і продуктів рослинного походження;
здійснення біологічного контролю з використанням біологічних контрольних організмів;
провадження господарської діяльності у зоні митного контролю та на прилеглій території (трикілометровій зоні).
7. До суб'єктів господарювання з незначним ступенем прийнятного ризику належать суб'єкти, що не віднесені до суб'єктів господарювання з високим та середнім ступенем ризику.
8. Планові перевірки суб'єктів господарювання з високим ступенем ризику проводяться не частіше ніж два рази на рік, з середнім - не частіше ніж один раз на два роки, з незначним - не частіше ніж один раз на п'ять років.