КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 15 серпня 2011 р. N 870
Київ
|
Про затвердження Державної цільової соціальної програми розвитку виробництва продуктів дитячого харчування на 2012-2016 роки
Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити Державну цільову соціальну програму розвитку виробництва продуктів дитячого харчування на 2012-2016 роки (далі - Програма), що додається.
3. Міністерству аграрної політики та продовольства разом з Міністерством фінансів передбачати під час складання проекту Державного бюджету України на відповідний рік кошти, необхідні для виконання визначених Програмою завдань і заходів, виходячи з фінансових можливостей бюджету.
4. Міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям подавати щороку до 1 березня Міністерству аграрної політики та продовольства інформацію про стан виконання Програми для її узагальнення та подання до 15 квітня Кабінетові Міністрів України та Міністерству економічного розвитку і торгівлі.
Прем'єр-міністр України
|
М.АЗАРОВ
|
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 15 серпня 2011 р. N 870
ДЕРЖАВНА ЦІЛЬОВА СОЦІАЛЬНА ПРОГРАМА
розвитку виробництва продуктів дитячого харчування на 2012-2016 роки
Мета Програми
Метою Програми є створення сприятливих умов для розвитку виробництва безпечних та якісних продуктів дитячого харчування.
Шляхи і способи розв'язання проблеми
Розв'язати проблему, пов'язану з виробництвом продуктів дитячого харчування, можливо двома способами, що передбачають:
перший - оновлення виробничих потужностей та збільшення обсягу виробництва і асортименту продуктів дитячого харчування за рахунок власних коштів підприємств, які виготовляють зазначені продукти, що не дасть змоги розв'язати проблему комплексно;
другий, оптимальний - здійснення заходів із стимулювання розвитку виробництва продуктів дитячого харчування та спеціальних сировинних зон для виготовлення зазначених продуктів.
Проблему передбачається розв'язати шляхом:
надання державної підтримки технічного переоснащення підприємств - виробників продуктів дитячого харчування;
створення нових виробничих потужностей та лабораторного обладнання;
розроблення:
- стандартів і технічних регламентів позначення, пакування, маркування та етикетування продуктів дитячого харчування;
- медико-біологічних вимог до безпечності та якості сировини і продуктів дитячого харчування;
гармонізації вітчизняного законодавства у сфері безпечності та якості продуктів дитячого харчування з міжнародним законодавством відповідно до вимог Кодексу аліментаріус.
Прогнозні обсяги та джерела фінансування Програми наведені у додатку 1.
Завдання і заходи Програми
Завдання і заходи з виконання Програми наведені у додатку 2.
Очікувані результати, ефективність Програми
Виконання Програми дасть змогу:
збільшити обсяг:
- виробництва безпечних та якісних продуктів дитячого харчування;
- експорту продуктів дитячого харчування;
створити нові виробничі потужності;
розширити виробництво рідких та пастоподібних молочних продуктів дитячого харчування, плодоовочевих консервів;
відновити виробництво консервів на основі м'яса та риби;
знизити енергоємність та зменшити втрати паливно-енергетичних ресурсів під час виробництва продуктів дитячого харчування.
Очікувані результати виконання Програми наведені у додатку 3.
Обсяги та джерела фінансування
Орієнтовний обсяг фінансування Програми становить 643,43 млн. гривень, у тому числі за рахунок державного бюджету - 457,78 млн., місцевих бюджетів - 12,3 млн., інших джерел - 173,35 млн. гривень.
Обсяг фінансування Програми уточнюється щороку під час складання проекту державного та місцевих бюджетів на відповідний рік.
Додаток 1
до Програми
ПАСПОРТ
Державної цільової соціальної програми розвитку виробництва продуктів дитячого харчування на 2012-2016 роки
1. Концепція Програми схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13 січня 2010 р. N 82 (82-2010-р)
(Офіційний вісник України, 2010 р., N 3, ст. 109).
2. Програма затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 15 серпня 2011 р. N 870.
3. Державний замовник - Мінагрополітики.
4. Керівник Програми - Міністр аграрної політики та продовольства.
5. Виконавці заходів Програми - Мінагрополітики, МОЗ, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації.
6. Строк виконання: 2012-2016 роки.
7. Прогнозні обсяги та джерела фінансування
Джерела
фінансування
|
Обсяг
фінансування,
млн. гривень
|
У тому числі за роками
|
2012
|
2013
|
2014
|
2015
|
2016
|
Державний бюджет
|
457,78
|
83,35
|
95,15
|
93,35
|
91,33
|
94,6
|
Місцеві бюджети
|
12,3
|
2
|
2,8
|
2,5
|
2
|
3
|
Інші джерела
|
173,35
|
28,35
|
44,85
|
44,65
|
29
|
26,5
|
Усього
|
643,43
|
113,7
|
142,8
|
140,5
|
122,33
|
124,1
|
Додаток 2
до Програми
ЗАВДАННЯ І ЗАХОДИ
з виконання Державної цільової соціальної програми розвитку виробництва продуктів дитячого харчування на 2012-2016 роки
Найменування
завдання
|
Найменування
показника
|
Значення показника
|
Найменування заходу
|
Головний розпорядник
бюджетних коштів
|
Джерела
фінансування
(державний,
місцевий
бюджет,
інші)
|
Прогнозний
обсяг
фінансових
ресурсів
для
виконання
завдань,
млн.
гривень
|
У тому числі за роками
|
усього
|
в тому числі за роками
|
2012
|
2013
|
2014
|
2015
|
2016
|
2012
|
2013
|
2014
|
2015
|
2016
|
1. Удосконалення
нормативної
та науково-
методичної
бази для
розвитку
виробництва
продуктів
дитячого
харчування
|
кількість
розроблених
нормативних
актів
|
2
|
|
2
|
|
|
|
1) приведення вимог
до безпечності та
якості продуктів
дитячого харчування
у відповідність з
вимогами Кодексу
аліментаріус
|
МОЗ
|
державний
бюджет
|
0,5
|
0,4
|
0,1
|
|
|
|
- " -
|
1
|
1
|
|
|
|
|
2) розроблення та
затвердження
переліку пестицидів
і агрохімікатів,
дозволених до
використання у
спеціальній
сировинній зоні
|
Мінагрополітики, МОЗ
|
- " -
|
0,2
|
0,1
|
0,1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3) розроблення:
|
|
- " -
|
|
|
|
|
|
|
- " -
|
1
|
1
|
|
|
|
|
екологічного
паспорта суб'єктів
господарювання, які
провадять
сільськогосподарську
діяльність на
територіях, що мають
статус спеціальної
сировинної зони
|
- " -
|
|
0,2
|
0,1
|
0,1
|
|
|
|
кількість
розроблених
науково-
методичних
рекомендацій
|
3
|
3
|
|
|
|
|
науково-методичних
рекомендацій щодо
визначення
територій, придатних
для створення
спеціальних
сировинних зон
|
Мінагрополітики
|
|
0,6
|
0,2
|
0,4
|
|
|
|
кількість
розроблених
стандартів та
регламентів
|
6
|
2
|
2
|
1
|
1
|
|
стандартів та
регламентів
виробництва
продуктів дитячого
харчування
відповідно до
європейських вимог
|
Мінагрополітики, МОЗ
|
|
1,53
|
0,6
|
0,6
|
0,2
|
0,13
|
|
кількість
розроблених
методичних
рекомендацій
|
2
|
|
|
2
|
|
|
методичних
рекомендацій щодо
проведення
моніторингу
безпечності та
якості продуктів
дитячого харчування,
а також
екологічного
моніторингу
|
- " -
|
|
0,9
|
0,2
|
0,3
|
0,4
|
|
|
кількість
розроблених
технологічних
інструкцій та
рецептур
продуктів
дитячого
харчування
|
23
|
3
|
6
|
7
|
4
|
3
|
4) розроблення та
впровадження
сучасних технологій
виробництва та
рецептур продуктів
дитячого харчування,
в тому числі
функціонального
дитячого харчування
|
- " -
|
державний
бюджет
|
3,5
|
0,5
|
1,1
|
0,7
|
0,8
|
0,4
|
кількість
впроваджених
систем
|
10
|
|
4
|
6
|
|
|
5) впровадження на
виробництві
продуктів дитячого
харчування Системи
аналізу ризиків та
контролю
(регулювання) у
критичних точках
(НАССР) або
аналогічних систем
забезпечення
безпечності та
якості харчових
продуктів
|
- " -
|
державний
бюджет
|
0,3
|
0,1
|
0,1
|
0,1
|
|
|
інші джерела
|
0,3
|
0,1
|
0,1
|
0,1
|
|
|
Разом за завданням 1
|
|
8,03
|
2,3
|
2,9
|
1,5
|
0,93
|
0,4
|
у тому числі
|
державний
бюджет
|
7,73
|
2,2
|
2,8
|
1,4
|
0,93
|
0,4
|
інші джерела
|
0,3
|
0,1
|
0,1
|
0,1
|
|
|
2. Матеріально-
технічне та
технологічне
забезпечення
виробництва
продуктів
дитячого
харчування
шляхом
здешевлення
кредитів
|
|
|
|
|
|
|
|
1) реконструкція
підприємств з
виробництва
продуктів дитячого
харчування та
впровадження:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
кількість
впроваджених
технологій
|
14
|
2
|
3
|
4
|
3
|
2
|
технологій зниження
енергоємності на
одиницю продукції
(на 20 відсотків)
шляхом модернізації
або заміни
енергоємного
обладнання на
енергоефективне
|
Мінагрополітики
|
державний
бюджет
|
22
|
3
|
5
|
5
|
4
|
5
|
інші джерела
|
98
|
15
|
30
|
30
|
13
|
10
|
кількість
впроваджених
технологічних
ліній
|
10
|
4
|
2
|
2
|
2
|
2
|
сучасних
технологічних ліній
для виробництва та
пакування продуктів
дитячого харчування,
в тому числі
консервів на основі
м'яса, молока та
риби, плодоовочевих
консервів, води
|
Мінагрополітики,
Рада міністрів
Автономної
Республіки Крим
|
державний
бюджет
|
243,25
|
45,15
|
51,6
|
50,9
|
47,4
|
48,2
|
Рада міністрів
Автономної
Республіки Крим,
облдержадміністрації
|
місцевий
бюджет
|
1,8
|
0,5
|
0,8
|
0,5
|
|
|
інші джерела
|
68,45
|
11,75
|
13,2
|
13
|
14,5
|
16
|
кількість
лабораторій,
забезпечених
спеціальним
обладнанням
|
14
|
2
|
2
|
3
|
3
|
4
|
2) забезпечення
спеціальним
обладнанням
лабораторій
підприємств з
виробництва
продуктів дитячого
харчування, а також
наукових установ,
які проводять
експертну оцінку
зазначених продуктів
|
Мінагрополітики,
Рада міністрів
Автономної
Республіки Крим
|
державний
бюджет
|
5,5
|
1
|
1,5
|
1
|
1
|
1
|
обласні, Київська та
Севастопольська
міські
держадміністрації
|
місцевий
бюджет
|
10,5
|
1,5
|
2
|
2
|
2
|
3
|
інші джерела
|
6,5
|
1,5
|
1,5
|
1,5
|
1,5
|
0,5
|
Разом за завданням 2
|
|
456
|
79,4
|
105,6
|
103,9
|
83,4
|
83,7
|
у тому числі
|
державний
бюджет
|
270,75
|
49,15
|
58,1
|
56,9
|
52,4
|
54,2
|
місцевий
бюджет
|
12,3
|
2
|
2,8
|
2,5
|
2
|
3
|
інші джерела
|
172,95
|
28,25
|
44,7
|
44,5
|
29
|
26,5
|
3. Створення
сировинної
бази для
виробництва
продуктів
дитячого
харчування
|
кількість
впроваджених
технологій
|
12
|
6
|
6
|
|
|
|
1) впровадження
новітніх технологій
виробництва сировини
рослинного і
тваринного
походження
|
Мінагрополітики
|
державний
бюджет
|
4,2
|
2
|
2,2
|
|
|
|
кількість
сировинних
зон
|
80
|
80
|
80
|
80
|
80
|
80
|
2) надання державної
підтримки
виробництва
безпечної та якісної
сировини для
виготовлення
продуктів дитячого
харчування
|
Мінагрополітики,
Рада міністрів
Автономної
Республіки Крим
|
- " -
|
175
|
30
|
32
|
35
|
38
|
40
|
Разом за завданням 3
|
- " -
|
179,2
|
32
|
34,2
|
35
|
38
|
40
|
4. Підвищення
професійного
рівня
працівників
сфери
виробництва
продуктів
дитячого
харчування
|
відсоток
осіб, які
підвищили
кваліфікацію
|
100
|
|
50
|
50
|
|
|
підвищення
кваліфікації
лаборантів,
експертів-
аналітиків з питань
проведення
досліджень продуктів
дитячого харчування
|
Мінагрополітики
|
державний
бюджет
|
0,1
|
|
0,05
|
0,05
|
|
|
інші джерела
|
0,1
|
|
0,05
|
0,05
|
|
|
Разом за завданням 4
|
|
0,2
|
|
0,1
|
0,1
|
|
|
Разом за Програмою
|
|
643,43
|
113,7
|
142,8
|
140,5
|
122,33
|
124,1
|
державний
бюджет
|
457,78
|
83,35
|
95,15
|
93,35
|
91,33
|
94,6
|
місцевий
бюджет
|
12,3
|
2
|
2,8
|
2,5
|
2
|
3
|
інші джерела
|
173,35
|
28,35
|
44,85
|
44,65
|
29
|
26,5
|
Додаток 3
до Програми
ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ
виконання Державної цільової соціальної програми розвитку виробництва продуктів дитячого харчування на 2012-2016 роки
Найменування
завдання
|
Найменування
показників
виконання
завдання
|
Значення показника
|
усього
|
в тому числі за роками
|
2012
|
2013
|
2014
|
2015
|
2016
|
1. Удосконалення
нормативної та
науково-
методичної бази
для розвитку
виробництва
продуктів
дитячого
харчування
|
кількість
розроблених
нормативних
актів
|
4
|
|
4
|
|
|
|
кількість
розроблених
технологічних
інструкцій та
рецептур
продуктів
дитячого
харчування
|
23
|
3
|
6
|
7
|
4
|
3
|
кількість
впроваджених
систем
|
10
|
|
4
|
6
|
|
|
кількість
розроблених
стандартів та
регламентів
|
6
|
2
|
2
|
1
|
1
|
|
кількість
розроблених
методичних
рекомендацій
|
2
|
|
|
2
|
|
|
кількість
розроблених
науково-
методичних
рекомендацій
|
3
|
|
3
|
|
|
|
2. Матеріально-
технічне та
технологічне
забезпечення
виробництва
продуктів
дитячого
харчування
шляхом
здешевлення
кредитів
|
кількість
впроваджених
технологій
|
14
|
2
|
3
|
4
|
3
|
2
|
кількість
впроваджених
сучасних
технологічних
ліній
|
10
|
|
4
|
2
|
2
|
2
|
кількість
лабораторій,
забезпечених
спеціальним
обладнанням
|
14
|
2
|
2
|
3
|
3
|
4
|
3. Створення
сировинної бази
для виробництва
продуктів
дитячого
харчування
|
кількість
впроваджених
технологій
|
12
|
6
|
6
|
|
|
|
кількість
сировинних зон
|
80
|
80
|
80
|
80
|
80
|
80
|
4. Підвищення
професійного
рівня
працівників
сфери
виробництва
продуктів
дитячого
харчування
|
відсоток осіб,
які підвищили
кваліфікацію
|
100
|
|
50
|
50
|
|
|