17.04.2006 N 298/227
|
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
5 травня 2006 р.
за N 523/12397
Міністр освіти
і науки України
Міністр охорони
здоров'я України
|
С.М.Ніколаєнко
Ю.В.Поляченко
|
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
освіти і науки України,
Міністерства охорони
здоров'я України
17.04.2006 N 298/227
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
5 травня 2006 р.
за N 523/12397
------------------------------------------------------------------
| Назва страви | Об'єм їжі для дітей (вікові групи) |
| |-------------------------------------|
| | до |від 1 до|від 3 до | від 5 до |
| |1 року|3 років |5 років |6(7) років |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|Каші або овочеві страви | 100 |150-180 |180-200 | 200-250 |
|(на сніданок або вечерю) | | | | |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|Чай, кава злакова, какао, | 100 |150-180 |150-180 | 150-180 |
|молоко або кисломолочний | | | | (200) |
|напій тощо | | | | |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|Супи, бульйон | 100 | 150 |150-200 | 200-250 |
| | | | | (280) |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|М'ясні або рибні страви |40-50 | 50-60 | 60-70 |70-80(100) |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|Компоти, киселі | 100 |100-120 |120-150 | 150-180 |
| | | | | (200) |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|Гарніри, у т.ч. | 90 | 100 | 120 | 130 (150) |
|комбіновані | | | | |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|Фрукти, соки |50-80 | 50-80 | 80-100 | 100-130 |
| | | | | (150) |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|Салати із свіжих фруктів і| 40 | 40-50 | 40-50 | 50-60 |
|овочів | | | | |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|Хліб житній (на день) | 10 | 30 | 50 | 60 |
|--------------------------+------+--------+---------+-----------|
|Хліб пшеничний (на день) | 60 | 70 | 100 | 110 |
------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------
|Продукти | Дієта N 5 | Дієта N 7 | Дієта N 8 |
|і страви | | | |
|---------+--------------------+-----------------+---------------|
|Хліб |Пшеничний не |Пшеничний не |Житній |
| |свіжоспечений, але |свіжоспечений, | |
| |не із закінченим |але не із | |
| |терміном |закінченим | |
| |придатності, печиво |терміном | |
| |галетне |придатн., | |
| | |дієтичний, | |
| | |безсольовий | |
|---------+--------------------+-----------------+---------------|
|Супи |З овочами, крупами, |Вегетаріанські з |Овочеві, 1-2 |
| |з вермішеллю, |різних овочів, |рази в тиждень |
| |молочні, фруктові |борщі; з круп, | |
| | |молочні, фруктові| |
|---------+--------------------+-----------------+---------------|
|Страви з |Нежирні сорти м'яса,|Нежирні сорти |Нежирні сорти |
|м'яса |птиця, кролик у |м'яса, птиця, |м'яса, птиця, |
| |відвареному вигляді |кролик у |кролик |
| |і страви з рубленого|відвареному |переважно у |
| |м'яса. Після |вигляді і страви |відвареному |
| |відварювання можна |з рубленого |вигляді |
| |тушити і запікати |м'яса. | |
| | |Допускається | |
| | |наступне легке | |
| | |обсмажування | |
|---------+--------------------+-----------------+---------------|
|Страви з |Риба варена, |Риба варена, |Нежирні сорти |
|риби |запечена після |допускається |риби у |
| |відварювання |після |відвареному, |
| | |відварювання |паровому |
| | |легке |вигляді |
| | |обсмажування | |
|---------+--------------------+-----------------+---------------|
|Страви і |Картопля, різні |Овочі варені і |Овочі у сирому |
|гарніри з|овочі у вигляді |сирі не |і вареному |
|овочів |салатів або |подрібнені, |вигляді, |
| |відварні, запечені. |картопля у |картопля і |
| |Виключити: редьку, |"мундирі". |буряк через |
| |редис, щавель, |Виключити: |день, солоні |
| |шпинат, бобові (крім|редьку, редис, |овочі 1-2 рази |
| |зеленого горошку) |щавель, шпинат, |на тиждень |
| | |бобові (крім | |
| | |зеленого горошку)| |
|---------+--------------------+-----------------+---------------|
|Страви і |Різні каші, пудинги,|Див. дієту N 5 |Каші |
|гарніри з|запіканки з круп, |плюс круп'яні |розсипчасті |
|круп і |вермішель, локшина |котлети | |
|макарон- |домашня | | |
|них | | | |
|виробів | | | |
|---------+--------------------+-----------------+---------------|
|Яйця і |Яйця варені, омлет |Яйця варені, |Яйця варені, |
|страви з | |омлет |омлет |
|них | | | |
|---------+--------------------+-----------------+---------------|
|Фрукти, |Ягоди і фрукти |Різні фрукти і |Фрукти і ягоди |
|ягоди, |солодких сортів у |ягоди у свіжому |у свіжому |
|соки |свіжому вигляді, |вигляді й у |вигляді, |
| |киселі, компоти, |стравах, |солодкі сорти |
| |яблука сирі і печені|сухофрукти |обмежують |
| | |(курага, родзинки| |
| | |тощо) | |
|---------+--------------------+-----------------+---------------|
|Кондитер.|Цукор, варення, |Цукор, варення, |Цукор, варення,|
|вироби |джем, мед, мармелад,|джем, карамель |джем обмежено |
| |зефір, вершкова |фруктова, | |
| |карамель |мармелад, зефір, | |
| | |льодяники | |
|---------+--------------------+-----------------+---------------|
|Молочні |Молоко, кисломолочні|Див. дієту N 5 |Молоко, кефір, |
|продукти |продукти, у тому | |кисле молоко |
|і страви |числі сир | |промислового |
| |кисломолочний в | |виробництва, |
| |стравах (запіканки, | |сир |
| |ліниві вареники) | |кисломолочний у|
| | | |стравах |
|---------+--------------------+-----------------+---------------|
|Жирні |Олія, масло |Див. дієту N 5 |Масло вершкове,|
|продукти |вершкове, вершки, | |олія, сметана |
| |сметана | | |
|---------+--------------------+-----------------+---------------|
|Напої |Чай, чай з молоком, |Див. дієту N 5 |Чай, фруктові і|
| |кава злакова з | |овочеві соки, |
| |молоком, ягідні, | |відвар шипшини |
| |овочеві соки, настій| | |
| |шипшини | | |
------------------------------------------------------------------
Директор Департаменту загальної
середньої та дошкільної освіти
Директор Департаменту державного
санітарно-епідеміологічного нагляду
|
П.Б.Полянський
А.М.Пономаренко
|
Додаток 1
до пункту 1.12 Інструкції
(при триразовому харчуванні)
Назва страви Вихід страви
ясла сад
ПОНЕДІЛОК
СНІДАНОК
Салат з огірків та помідорів 50 50
Картопляна запіканка з яйцем 90 150
Булка з маслом, твердим сиром 30/5/10 40/5/15
Чай з молоком 150 200
Свіжі фрукти 60 100
ОБІД
Ікра овочева збірна 50 60
Борщ український 180 250
Хліб житній 30 50
Плов з м'ясом 130 150
Компот із свіжих фруктів 150 200
ВЕЧЕРЯ
Сік 60 100
Молочна пшенична каша 180 250
Булка з маслом 25/4 30/5
Домашня булочка з родзинками 50 80
Какао 150 180
ВІВТОРОК
СНІДАНОК
Салат з моркви, яблук з родзинками 50 60
Вареники ліниві з сметанним соусом 100/25 130/30
Булка з медом 25/7 30/8
Кефір 150 180
Свіжі фрукти 50 80
ОБІД
Ікра баклажанна 50 60
Суп овочевий з сметаною 180 250
Хліб житній 30 50
Биточок м'ясний в молочному соусі 60/50 80/60
Гречана каша (в'язка) 100 130
Компот із свіжих фруктів 150 200
ВЕЧЕРЯ
Сік 60 100
Салат з капусти, моркви 50 60
Сосиска (ковбаса) 40 60
Тушкована картопля 80 150
Булка з маслом 20/5 25/5
Кава з молоком 150 180
Печиво 20 40
СЕРЕДА
СНІДАНОК
Салат з помідорів і солодкого перцю 50 50
Рибна тюфтеля 60 -
Риба по-польськи з овочами - 90
Картопляне пюре 80 150
Булка з маслом 20/5 -
Булка з маслом, твердим сиром - 40/5/15
Чай з лимоном 150 180
Свіжі фрукти 50 80
ОБІД
Суп рисовий з сметаною,
м'ясними фрикадельками 180 250/20
Хліб житній 30 50
Рулет м'ясний, фарширований
яйцем з молочним соусом 80/40 90/50
Тушкована капуста 80 130
Компот з сухофруктів 150 200
ВЕЧЕРЯ
Сік 60 100
Молочна геркулесова каша 180 250
Булка з маслом 15/5 -
Булка з медом - 20/7
Пиріжки з яблуками - 80
Какао 150 180
ЧЕТВЕР
СНІДАНОК
Салат з моркви і яблук 40 50
Сирна запіканка з родзинками
в молочному соусі 120/40 150/50
Булка з маслом 25/5 40/5
Ряжанка 150 180
Свіжі фрукти 60 90
ОБІД
Ікра кабачкова 50 50
Розсольник 180 250
Хліб житній 30 50
М'ясна тюфтеля 60 -
Гуляш з соусом - 50/40
Картопля, запечена в сметані 100 150
Кисіль із свіжих фруктів 150 200
ВЕЧЕРЯ
Сік 60 100
Салат з огірків 40 50
Голубці з рису і м'яса 130 150
Булка з маслом 20/5 30/5
Молоко 150 180
Ватрушка з сиром 50 80
П'ЯТНИЦЯ
СНІДАНОК
Рибна котлета 60 100
Овочева запіканка 100 130
Булка з маслом, твердим сиром 25/5/10 30/5/15
Чай з лимоном 150 180
Печене яблуко 30 60
ОБІД
Салат з капусти, моркви, яблук 50 50
Капусняк український 180 250
Хліб житній 30 50
Картопляні зрази (картопляники)
з м'ясом із сметанним соусом 130/15 150/20
Компот із свіжих фруктів 150 200
ВЕЧЕРЯ
Сік 60 100
Варене яйце - 1
Молочна манна каша 180 250
Булка з маслом 25/5 25/5
Молочний кисіль 150 180
Вафлі 20 40
ПОНЕДІЛОК
СНІДАНОК
Салат з помідорів 50 50
Омлет 60 70
Макарони відварені, сир твердий 100/10 150/15
Булка з маслом 30/5 40/5
Какао 150 180
Свіжі фрукти 60 100
ОБІД
Ікра баклажанна 50 60
Суп рисовий 180 250
Хліб житній 30 50
Картопля тушкована з м'ясом 130 150
Компот із свіжих фруктів 150 200
ВЕЧЕРЯ
Сік 60 100
Молочні макарони 180 250
Булка з маслом 25/5 30/5
Чай з молоком 150 180
Оладки з родзинками 50 90
ВІВТОРОК
СНІДАНОК
Салат з моркви, яблук 40 50
Запіканка манно-сирна з родзинками 120 150
Булка з маслом 25/5 30/5
Ряжанка 150 180
Печене яблуко з медом 80/7 100/8
ОБІД
Салат з капусти, солодкого перцю 50 50
Борщ буряковий з сметаною 180 250
Хліб житній 30 50
Котлета 60 80
Картопля, запечена в молочному соусі 100 150
Компот з сухофруктів 150 200
ВЕЧЕРЯ
Сік 60 100
Тушкована капуста з м'ясом (бігос) 130 150
Булка з маслом 20/5 25/5
Ватрушка з родзинками 50 80
Кава з молоком 150 180
СЕРЕДА
СНІДАНОК
Салат з помідорів і огірків 50 50
Рибні кнелі 60 -
Оселедець, варене яйце - 50/1/2
Картопляне пюре 80 150
Булка з маслом 25/5 -
Булка з маслом, твердим сиром - 40/5/15
Чай з лимоном 150 180
Свіжі фрукти 60 90
ОБІД
Ікра овочева збірна 50 60
Суп з вермішеллю 180 -
Суп з вермішеллю і м'ясними
фрикадельками - 250/20
Тюфтеля м'ясна з рисом в томатному соусі 80/40 100/40
Овочі, тушковані в сметані 100 130
Компот із свіжих фруктів 150 200
ВЕЧЕРЯ
Сік 60 100
Молочна гречана каша 180 250
Булка з маслом 20/5 30/5
Молоко 150 180
Пиріжки з сливами - 80
ЧЕТВЕР
СНІДАНОК
Салат з моркви, яблук з родзинками 50 60
Сирники в сметанному соусі 100/20 130/25
Булка з маслом 25/5 -
Булка з медом - 40/8
Кефір 150 180
Свіжі фрукти 50 80
ОБІД
Ікра кабачкова 50 50
Суп овочевий 180 250
Хліб житній 30 50
М'ясна фрикадель в томатному соусі 60/30 -
Бефстроганов - 80/40
Пшенична каша 100 130
Кисіль із свіжих фруктів 150 200
ВЕЧЕРЯ
Сік 60 100
Салат з буряків, цибулі 40 50
Сосиска (ковбаса) 40 60
Картопляні зрази з овочами 130 150
Булка з маслом 20/5 30/5
Кава з молоком 150 180
П'ЯТНИЦЯ
СНІДАНОК
Рибна котлета 60 -
Риба смажена - 100
Перець, фарширований овочами 100 130
Булка з маслом, твердим сиром 25/5/10 40/5/15
Чай з лимоном 150 180
Свіжі фрукти 55 85
ОБІД
Салат з капусти, цибулі 50 50
Суп гречаний з сметаною 180 250
Хліб житній 30 50
Рагу овочеве з м'ясом 130 150
Компот із свіжих фруктів 150 200
ВЕЧЕРЯ
Сік 60 100
Варене яйце - 1
Молочна рисова каша 180 250
Кисіль молочний 150 180
Печиво 20 40
(при чотириразовому
харчуванні)
Назва страви Вихід страви
ПОНЕДІЛОК
Ясла Сад
СНІДАНОК
Омлет натуральний 30 30
Молочна рисова каша 180 250
Чай з лимоном 150 180
Булка з маслом і сиром 35/5/10 55/5/10
Фрукти 140 190
ОБІД
Салат з помідорів 45 50
Суп гороховий на м'ясній тушонці 150 200
Вареники з картоплею 120 140
Яблучний сік з медом 100 150
Хліб житній 30 50
ПІДВЕЧІРОК
Сосиска відварна 50 70
Запіканка з капусти і картоплі 170 190
Какао на молоці 150 200
Булка з маслом 35/5 55/5
ВЕЧЕРЯ
Йогурт 125 125
Печиво 20 30
ВІВТОРОК
СНІДАНОК
Запіканка з сиром, родзинками,
морквою і сметанним соусом 150/15 180/20
Кава на молоці 150 180
Булка з маслом 35/5 55/5
Яблуко печене з медом 140 190
Сік фруктовий 50 80
ОБІД
Салат з свіжої капусти
та зеленого горошку 50 60
Суп з рибними фрикадельками 150 200
Оладки з печінки 70 90
Картопляне пюре 80 100
Фруктовий кисіль 150 180
Хліб житній 30 50
ПІДВЕЧІРОК
Пюре гарбузове 50 60
Молочна геркулесова каша 200 250
Чай з лимоном 150 200
Булка з маслом і сиром 35/5/10 55/5/10
ВЕЧЕРЯ
Нарине 100 100
Ватрушка 90 100
СЕРЕДА
СНІДАНОК
Ікра кабачкова 40 50
Фрикаделі з риби парові 50 90
Картопляне пюре 80 100
Сік фруктовий 90 180
Булка з маслом 35/5 55/5
ОБІД
Салат із огірків та моркви 50 60
Борщ український 150 200
Тюфтель м'ясна у томатному соусі 100 120
Гречана каша 60 80
Компот з сухофруктів 150 180
Хліб житній 30 50
ПІДВЕЧІРОК
Котлета з сиру та м'яса 50 50
Молочна манна каша 200 250
Чай з лимоном 150 180
Булка з маслом 35/5 55/5
Фрукти свіжі 140 190
ВЕЧЕРЯ
Какао на молоці 180 180
Вафлі 20 30
ЧЕТВЕР
СНІДАНОК
Запіканка з сиру і моркви 120 180
Молоко цільне 150 180
Булка з маслом 35/5 55/5
Яблуко печене з медом 100 150
ОБІД
Сік фруктовий 40 80
Салат з моркви з часником 30 35
Суп з м'ясними фрикадельками 150 200
Тушкована капуста з м'ясом (бігос) 150 180
Компот з яблук 150 180
Хліб житній 30 50
ПІДВЕЧІРОК
Омлет з овочами 75 75
Молочна гречана каша з маслом 180 220
Чай з лимоном 130 150
Булка з маслом і сиром 35/5/10 55/5/10
ВЕЧЕРЯ
Ряжанка 100 100
Сир 80 100
П'ЯТНИЦЯ
СНІДАНОК
Кнелі рибні 120 150
Бурякова ікра 120 150
Чай 100 180
Хліб пшеничний з маслом 35/5 55/5
ОБІД
Салат з огірків та моркви 30 40
Капусняк 150 200
Запіканка картопляна з відварним м'ясом 150 170
Мус з яблук 130 150
Хліб житній 30 50
ПІДВЕЧІРОК
Яйце відварне 21 21
Котлета з м'яса та сиру 30 50
Молочний суп з вермішеллю 200 250
Булка з маслом 35/5 55/5
ВЕЧЕРЯ
Кефір 200 200
Печиво 20 30
ПОНЕДІЛОК
СНІДАНОК
Сирники з морквою і сметанним соусом 100/15 150/20
Какао на молоці 150 180
Булка з маслом 35/5 55/5
Фрукти свіжі 140 190
ОБІД
Салат з солоних огірків та моркви 50 60
Суп з геркулесом на м'ясному бульйоні 150 200
Запіканка з капусти та відварного м'яса 150 170
Сік фруктовий 90 150
Хліб житній 30 50
ПІДВЕЧІРОК
Котлета з м'яса та сиру 50 50
Молочна рисова каша 200 250
Чай з лимоном 150 180
Булка з маслом 35/5 55/5
ВЕЧЕРЯ
Кефір 120 120
Ватрушка з сиром 80 100
ВІВТОРОК
СНІДАНОК
Бурякова ікра 30 50
Картопляне пюре 60 80
Фрикадельки рибні з підливою 50 100
Сік овочевий 70 130
Булка з маслом 35/5 55/5
ОБІД
Салат з зеленого горошку та огірків 30 40
Суп овочевий на м'ясному бульйоні
з сметаною 150 200
Плов з м'ясом 160 180
Компот з фруктів 130 150
Хліб житній 30 50
ПІДВЕЧІРОК
Омлет з овочами 60 60
Молочна манна каша 200 250
Чай з лимоном 150 180
Булка з маслом і сиром 35/5/10 55/5/10
Яблуко печене з медом 140 190
ВЕЧЕРЯ
Какао на молоці 200 250
Пиріжок з м'ясом 70 90
СЕРЕДА
СНІДАНОК
Запіканка з сиру 120 180
Кавовий напій на молоці 150 150
Булка з маслом 35/5 55/5
Фрукти 140 190
ОБІД
Салат з квашеної капусти та цибулі 50 60
Борщ український на м'ясному бульйоні 150 200
Биточки з вареного м'яса у молочному соусі 115 135
Картопляне пюре 60 80
Сік фруктовий 70 120
Хліб житній 30 50
ПІДВЕЧІРОК
Котлета з м'яса та сиру 50 50
Яйце варене 21 21
Молочна гречана каша 200 250
Чай з лимоном 150 180
Булка з маслом і сиром 35/5 55/5
ВЕЧЕРЯ
Ряжанка 110 110
Булка з сиром 60 80
ЧЕТВЕР
СНІДАНОК
Бурячки тушковані 120 150
Рибна парова котлета 50 90
Сік овочевий 70 140
Булка з маслом 35/5 55/5
Фрукти 140 190
ОБІД
Оселедець з цибулею 25 45
Капусняк на маслі з сметаною 150 200
Рулет м'ясний, фарширований омлетом 125 145
Картопляне пюре 60 80
Компот з яблук 150 180
ПІДВЕЧІРОК
Молочна геркулесова каша 200 210
Булка з маслом і сиром 35/5/10 55/5/10
Чай з лимоном 150 180
ВЕЧЕРЯ
Молочний кисіль 200 250
Вафлі 20 30
П'ЯТНИЦЯ
СНІДАНОК
Фрукти 100 130
Кнелі рибні 120 150
Бурякова ікра 120 150
Сік овочевий 100 180
Хліб пшеничний з маслом 35/5 55/5
ОБІД
Салат з огірків та моркви 30 40
Капусняк український на м'ясному бульйоні 150 200
Запіканка картопляна з відварним м'ясом 150 170
Мус з яблук 130 150
Хліб житній 30 50
ПІДВЕЧІРОК
Яйце відварне 21 21
Котлета з м'яса та сиру 30 50
Суп молочний з вермішеллю 200 250
Булка з маслом 35/5 55/5
ВЕЧЕРЯ
Кефір 200 200
Печиво 20 30
(при триразовому харчуванні)
Назва страви Вихід страви
ясла сад
ПОНЕДІЛОК
СНІДАНОК
Молочна манна каша 180 200
Булка з маслом, твердим сиром 30/3/9 45/5/14
Чай з лимоном 150 170
Свіжі фрукти 70 120
ОБІД
Салат вітамінний 35 50
Суп гороховий 180 200
Хліб житній 20 40
Омлет 30 58
Тушкована картопля з м'ясними консервами 120 150
Компот з сухофруктів 150 180
ВЕЧЕРЯ
Оладки з яблуками, згущеним молоком 100/10 130/15
Булка 30 45
Молоко 150 180
ВІВТОРОК
СНІДАНОК
Сосиска (ковбаса) 30 60
Тушковані овочі 120 150
Булка 30 45
Кава з молоком 180 200
ОБІД
Салат з капусти і моркви 35 50
Суп з галушками 180 200
Хліб житній 20 40
Биточки м'ясні в молочному соусі 100 135
Вермішель 80 100
Сік томатний 125 175
ВЕЧЕРЯ
Запіканка сирна з сметанним соусом 122/5 122/12
Вафлі 15 40
Кефір 180 200
СЕРЕДА
СНІДАНОК
Риба тушкована з овочами 40 90
Картопляне пюре 100 150
Булка 30 45
Компот з яблук 150 180
ОБІД
Суп овочевий 180 200
Хліб житній 20 40
Кнелі м'ясні з рисом 75 100
Буряк, припущений з сметаною 80 100
Компот з сухофруктів 150 180
ВЕЧЕРЯ
Молочна вермішель 180 200
Булка з маслом, твердим сиром 30/3/9 45/5/14
Молоко 150 170
Свіжі фрукти 90 150
ЧЕТВЕР
СНІДАНОК
Молочна рисова каша 180 200
Булка з маслом 30/3 45/5
Чай з лимоном 150 180
Свіжі фрукти 80 140
ОБІД
Капусняк український 180 200
Хліб житній 20 40
Зрази м'ясні з гречаною кашею 90 110
Ікра буряково-моркв'яна 100 120
Сік томатний 125 175
ВЕЧЕРЯ
Сирники з сметанним соусом 110 110
Булка з медом 30/5 45/10
Ряжанка 170 200
П'ЯТНИЦЯ
СНІДАНОК
Котлета рибна 38 85
Ікра бурякова 80 120
Булка з маслом 30/3 45/5
Чай 150 180
Свіжі фрукти 55 100
ОБІД
Салат з зеленого горошку 45 55
Суп з вермішеллю 180 200
Капуста з м'ясом тушкована 150 170
Хліб житній 20 40
Компот з свіжих фруктів 150 180
ВЕЧЕРЯ
Молочна вівсяна каша 180 200
Пиріжок з рисом, яйцем 80 110
Молоко 150 180
ПОНЕДІЛОК
СНІДАНОК
Вермішель з твердим сиром 70/9 90/14
Булка з маслом 30/5 45/7
Молоко 200 200
ОБІД
Салат з моркви і капусти 35 50
Суп вівсяний 180 200
Хліб житній 20 40
Овочеве рагу з м'ясних консервів 150 200
Сік 125 175
ВЕЧЕРЯ
Омлет 30 58
Ікра з буряка та моркви 80 120
Булка 30 45
Какао 200 200
Свіжі фрукти 90 150
ВІВТОРОК
СНІДАНОК
Сирно-морквяна запіканка 170 170
Печиво 15 40
Кефір 200 200
Свіжі фрукти 90 150
ОБІД
Салат вітамінний 30 40
Розсольник 180 200
Хліб житній 20 40
Зрази картопляні з м'ясом 130 190
Компот з сухофруктів 150 180
ВЕЧЕРЯ
Рулет м'ясний, фарширований яйцем 96 120
Капуста тушкована 60 75
Булка з маслом 30/3 45/5
Кава з молоком 180 200
СЕРЕДА
СНІДАНОК
Салат з солоних огірків 30 40
Тюфтелі рибні 54 126
Картопляне пюре 100 150
Булка 30 45
Чай з лимоном 150 180
ОБІД
Салат з квашеної капусти 30 50
Борщ український 180 200
Хліб житній 20 40
Плов з м'ясом 125 200
Сік томатний 125 175
ВЕЧЕРЯ
Молочна ячна каша 180 200
Пиріжок з яблуками 80 100
Какао 180 200
Свіжі фрукти 50 90
ЧЕТВЕР
СНІДАНОК
Молочна манна каша 200 200
Булка з маслом 30/3 45/5
Чай 150 180
Свіжі фрукти 90 150
ОБІД
Суп картопляний з м'ясними фрикадельками 180 200
Хліб житній 20 40
Тушкована капуста з м'ясом 150 170
Компот з сухофруктів 150 180
ВЕЧЕРЯ
Ліниві вареники 143 143
Булка з медом 30/5 45/10
Ряжанка 150 200
П'ЯТНИЦЯ
СНІДАНОК
Риба в тісті 53 120
Картопляне пюре 100 150
Булка 30 45
Чай з лимоном 150 180
ОБІД
Салат з зеленого горошку та цибулі 30 40
Борщ буряковий з сметаною 180 200
Хліб житній 20 40
Тюфтелі в томатному соусі 80 120
Гречана каша 80 100
Компот з яблук 150 180
ВЕЧЕРЯ
Молочна рисова каша 200 200
Булка 30 45
Кава з молоком 150 200
Свіжі фрукти 80 140
Директор Департаменту загальної
середньої та дошкільної освіти П.Б.Полянський
Директор Департаменту державного
санітарно-епідеміологічного нагляду
|
А.М.Пономаренко
|
Додаток 2
до пункту 1.13 Інструкції
------------------------------------------------------------------
|1. Крупи, макарони, бобові: |5. Фрукти, ягоди свіжі: |
|макарони - 20 |яблука - 50 |
|бобові - 14 |ягоди різні - 15 |
|крупи - 66 |цитрусові - 10 |
|у тому числі: |кісточкові - 10 |
| гречана - 22 |груші - 5 |
| рисова - 12 |виноград - 5 |
| манна - 8 |горіхи - 5 |
| пшенична - 15 | |
| вівсяна - 16 |6. Кондитерські вироби: |
|інші (перлова, пшоно) - 27 |цукерки, зефір, мармелад - 20 |
| |печиво, вафлі - 40 |
|2. Овочі різні: |повидло, джеми, варення - 40 |
|капуста - 20 | |
|помідори - 20 |7. Кисломолочні продукти: |
|морква - 10 |кефір, нарине, |
|буряки - 8 |ацидофільне молоко - 60 |
|огірки - 8 |йогурти - 40 |
|цибуля - 8 | |
|ін. овочі, зелень, |8. М'ясо та м'ясні продукти: |
|баштанні - 26 |м'ясо - 80 |
| |у тому числі: |
|3. Соки: |яловичина, телятина - 30 |
|плодово-ягідні натуральні - 25 |свинина пісна - 10 |
|плодово-ягідні з м'якоттю - 25 |птиця, кріль, індик - 40 |
|овочеві натуральні - 25 |субпродукти (печінка, |
|овочеві з м'якоттю - 25 |язик) - 20 |
| |м'ясні продукти |
|4. Фрукти сухі: |(сосиски, сардельки, |
|фруктова суміш (яблука, |ковбаса варена) - 20 |
|груші) - 50 | |
|чорнослив - 25 |9. Риба та рибні |
|родзинки - 13 |продукти: |
|курага - 12 |риба свіжоморожена - 80 |
| |рибні продукти |
| |(оселедець, консерви) - 20 |
------------------------------------------------------------------
Директор Департаменту загальної
середньої та дошкільної освіти
Директор Департаменту державного
санітарно-епідеміологічного нагляду
|
П.Б.Полянський
А.М.Пономаренко
|
Додаток 3
до пункту 1.15 Інструкції
Постачальнику _______________________
на продукти харчування та продовольчу
сировину
на "_____"________________ 20___ року
Заклад ______________________________
------------------------------------------------------------------
|N |Продукти |Кількість| Заміна | Видано | Повнота | Примітка |
| | |продукту |продукту| продукту |виконання| |
| | | | |(кількість)| заявки | |
| | | | | | (%) | |
------------------------------------------------------------------
Керівник дошкільного Постачальник (керівник)
навчального закладу
(підпис) (підпис)
Директор Департаменту загальної
середньої та дошкільної освіти
Директор Департаменту державного
санітарно-епідеміологічного нагляду
|
П.Б.Полянський
А.М.Пономаренко
|
Додаток 4
до пункту 1.15 Інструкції
------------------------------------------------------------------
| Найменування продукту | Термін |Температура |
| |зберігання| зберігання |
|----------------------------------------+----------+------------|
|М'ясні напівфабрикати великими шматками*|Не більше |Від +2 град.|
| |48 годин |до +6 град. |
|----------------------------------------+----------+------------|
|Печінка: охолоджена |24 години | -"- |
| заморожена |48 годин | -"- |
|----------------------------------------+----------+------------|
|М'ясо птиці: охолоджене |48 годин | -"- |
| заморожене |72 години | -"- |
|----------------------------------------+----------+------------|
|Ковбаси варені: вищого ґатунку |72 години | -"- |
| першого ґатунку |48 годин | -"- |
|----------------------------------------+----------+------------|
|Сосиски, сардельки |48 годин | -"- |
|вищого і першого ґатунку | | |
|----------------------------------------+----------+------------|
|Риба всіх найменувань охолоджена |24 години |від 0 град. |
| | |до -2 град. |
|----------------------------------------+----------+------------|
|Риба і рибні продукти всіх |48 годин | -"- |
|найменувань морожені** | | |
|----------------------------------------+----------+------------|
|Молоко пастеризоване, вершки, |36 годин |від +2 град.|
|ацидофілін*** | |до +6 град. |
|----------------------------------------+----------+------------|
|Кефір |36 годин | -"- |
|----------------------------------------+----------+------------|
|Сметана (фляжна) |72 години | -"- |
|----------------------------------------+----------+------------|
|Сметана фасована |згідно з |від 0 град. |
| |терміном |до -2 град. |
| |на | |
| |упаковці | |
|----------------------------------------+----------+------------|
|Сир жирний і напівжирний |36 годин | -"- |
| | | |
|----------------------------------------+----------+------------|
|Масло вершкове (брусочками)**** |6 годин | -"- |
|----------------------------------------+----------+------------|
|Яйця |21 добу | -"- |
|----------------------------------------+----------+------------|
|Продукція дитячих молочних кухонь |24 години | -"- |
|----------------------------------------+----------+------------|
|Капуста білокачанна свіжа зачищена |12 годин |від +2 град.|
| | |до +6 град. |
|----------------------------------------+----------+------------|
|Петрушка, селера оброблені | | |
|(напівфабрикат): | | |
| зелень |18 годин | -"- |
| корінь |24 години | -"- |
|----------------------------------------+----------+------------|
|Цибуля зелена оброблена |18 години | -"- |
|----------------------------------------+----------+------------|
|Кріп оброблений |18 годин | -"- |
|----------------------------------------+----------+------------|
|Овочі відварені неочищені |6 годин | -"- |
------------------------------------------------------------------
Директор Департаменту загальної
середньої та дошкільної освіти
Директор Департаменту державного
санітарно-епідеміологічного нагляду
|
П.Б.Полянський
А.М.Пономаренко
|
Додаток 5
до пункту 1.20 Інструкції
ЗАТВЕРДЖЕНО
Керівник дошкільного
навчального закладу
М.П.__________ підпис
Найменування страви
------------------------------------------------------------------
|Продукти | Маса | Маса | Хімічний склад | Енергетична |
| |брутто |нетто |------------------------| цінність |
| | | |білки |жири |вуглеводи| |
|---------+--------+------+-------+------+---------+-------------|
|1. | | | | | | |
|---------+--------+------+-------+------+---------+-------------|
|2. тощо | | | | | | |
|---------+--------+------+-------+------+---------+-------------|
|Вихід | | | | | | |
|страви: | | | | | | |
------------------------------------------------------------------
Технологія приготування страви:
Директор Департаменту загальної
середньої та дошкільної освіти
Директор Департаменту державного
санітарно-епідеміологічного нагляду
|
П.Б.Полянський
А.М.Пономаренко
|
Додаток 6
до Інструкції з організації
харчування дітей
у дошкільних навчальних
закладах
------------------------------------------------------------------
| Продукти | Неїстівна частина |
| |(% загальної товарної маси |
| | продукту) |
|------------------------------------+---------------------------|
|Крупи |1 |
|------------------------------------+---------------------------|
|Бобові |0,5 |
|------------------------------------+---------------------------|
|Картопля |з 01.08 по 30.10 - 25 |
| |з 31.10 по 31.12 - 30 |
| |з 01.01 по 28.02 - 35 |
| |з 29.02 по 01.08 - 40 |
|------------------------------------+---------------------------|
|Буряк, морква |до 01.01 - 20 |
| |з 01.01 - 25 |
|------------------------------------+---------------------------|
|Овочі свіжі: | |
|------------------------------------+---------------------------|
|баклажани |10 |
|------------------------------------+---------------------------|
|цибуля ріпчаста |16 |
|------------------------------------+---------------------------|
|часник |16 |
|------------------------------------+---------------------------|
|кабачки, перець солодкий, капуста |25 |
|цвітна, корінь пертушки, ревінь | |
|черешковий | |
|------------------------------------+---------------------------|
|капуста білокачанна, цибуля зелена, |20 |
|петрушка | |
|------------------------------------+---------------------------|
|зелень, салат, щавель, редис |25 |
|------------------------------------+---------------------------|
|корінь селери |20 |
|------------------------------------+---------------------------|
|гарбуз |30 |
|------------------------------------+---------------------------|
|кавун |40 |
|------------------------------------+---------------------------|
|диня |36 |
|------------------------------------+---------------------------|
|помідори (ґрунтові, парникові) |5 |
|------------------------------------+---------------------------|
|огірки (ґрунтові, парникові) |7 |
|------------------------------------+---------------------------|
|Огірки, помідори квашені |20 |
|------------------------------------+---------------------------|
|Капуста квашена |30 |
|------------------------------------+---------------------------|
|Горошок зелений консервований |35 |
|------------------------------------+---------------------------|
|Фрукти свіжі (у середньому) |12 |
|------------------------------------+---------------------------|
|Цитрусові (у середньому) |30-40 |
|------------------------------------+---------------------------|
|Банани |30 |
|------------------------------------+---------------------------|
|М'ясо: | |
|------------------------------------+---------------------------|
|яловичина I категорії |25 |
|------------------------------------+---------------------------|
|яловичина II категорії |30 |
|------------------------------------+---------------------------|
|свинина м'ясна |15 |
|------------------------------------+---------------------------|
|кріль |27 |
|------------------------------------+---------------------------|
|кури I категорії напівпатрані |39 |
|------------------------------------+---------------------------|
|стегенця курячі |24 |
|------------------------------------+---------------------------|
|печінка (яловича, свиняча) |7-3 |
|------------------------------------+---------------------------|
|язик яловичий |8 |
|------------------------------------+---------------------------|
|Риба: | |
|------------------------------------+---------------------------|
|окунь морський |49 |
|------------------------------------+---------------------------|
|мойва, скумбрія, хек, щука, путасу |42-45 |
|------------------------------------+---------------------------|
|минтай, льодяна риба, пікша |52-54 |
|------------------------------------+---------------------------|
|ставрида, тріска, оселедець солений |51 |
|------------------------------------+---------------------------|
|сайда, мерлуза (філе) |10-15 |
|------------------------------------+---------------------------|
|Сосиски молочні, ковбаса варена |1-1,5 |
|вищого та першого ґатунків | |
|------------------------------------+---------------------------|
|Сардельки вищого та першого ґатунків|0 |
|------------------------------------+---------------------------|
|Ковбаса варена вищого або першого |1 |
|ґатунку | |
|------------------------------------+---------------------------|
|Сир твердих сортів |3 |
|------------------------------------+---------------------------|
|Яйце куряче |13 |
------------------------------------------------------------------
Директор Департаменту загальної
середньої та дошкільної освіти
Директор Департаменту державного
санітарно-епідеміологічного нагляду
|
П.Б.Полянський
А.М.Пономаренко
|
Додаток 7
до пункту 1.21 Інструкції
------------------------------------------------------------------
|Продукт | Дата | Дата | Вага | Вага | % |Підпис: |
| | надход- |викорис- |брутто | нетто |відходів|кухаря, |
| | ження | тання | | | |медсестри,|
| | | | | | |керівника |
------------------------------------------------------------------
Директор Департаменту загальної
середньої та дошкільної освіти
Директор Департаменту державного
санітарно-епідеміологічного нагляду
|
П.Б.Полянський
А.М.Пономаренко
|
Додаток 8
до пункту 1.23 Інструкції
------------------------------------------------------------------
| Дата | Назва | Вихід страви | Підпис | Примітка |
| |страв за |---------------------|медпраців-|(відмітки у |
| |прийомами|теоретичний|фактичний|ника про |разі заміни) |
| | їжі, |(за меню- | |доброякіс-| |
| | з них |розкладом) | |ність та | |
| |дієтичних| | |дозвіл до | |
| | страв | | | видачі | |
| | | | | кожної | |
| | | | | страви | |
| | | | | окремо | |
------------------------------------------------------------------
Директор Департаменту загальної
середньої та дошкільної освіти
Директор Департаменту державного
санітарно-епідеміологічного нагляду
|
П.Б.Полянський
А.М.Пономаренко
|
Додаток 9
до пункту 1.30 Інструкції
------------------------------------------------------------------
| N |Продукт|Норма | Видано на 1 дитину (число, місяць) |
|з/п| |на 1 | |
| | |дитину | |
|---+-------+-------+--------------------------------------------|
|1. |Хліб | |1,2...9,|у серед-|аналіз |у серед-|аналіз |
| |пшенич-| |10 (за |ньому |дефіцит |ньому за|дефіцит |
| |ний | |кожне |за |(-) або |місяць |(-) або |
| | | |число |10 днів |надлишок| |надлишок|
| | | |окремо) | |(+) | |(+) |
------------------------------------------------------------------
Директор Департаменту загальної
середньої та дошкільної освіти
Директор Департаменту державного
санітарно-епідеміологічного нагляду
|
П.Б.Полянський
А.М.Пономаренко
|
Додаток 10
до Інструкції з організації
харчування дітей
у дошкільних навчальних
закладах
------------------------------------------------------------------
| Продукт |Маса (г)| Продукт-замінник |Маса (г)|
|---------------------+--------+------------------------+--------|
|М'ясо яловиче |100 |М'ясо кролика |96 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |Печінка яловича |116 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |Печінка свиняча |107 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |Кури I категорії |110 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |Кури II категорії |97 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |Риба (тріска) |125 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |Сир кисломолочний |120 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
|Молоко нормалізоване |100 |Молоко сухе цільне в |11 |
| | |герметичній упаковці | |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |Молоко сухе знежирене |7.5 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |Молоко згущене з цукром |40 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |Сир кисломолочний 9% |17 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |М'ясо (яловичина I кат.)|14 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |М'ясо |17 |
| | |(яловичина II кат.) | |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |Риба (тріска) |17.5 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |Сир твердий |12.5 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |Яйце куряче |22 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
|Сир кисломолочний 9% |100 |М'ясо яловиче |83 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |Риба (тріска) |105 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
|Яйце куряче (1 шт.) |41 |Сир кисломолочний |31 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |М'ясо (яловичина) |26 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |Риба (тріска) |30 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |Молоко цільне |186 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |Сир твердий |20 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |Яєчний порошок |11.5 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
|Риба (тріска) |100 |М'ясо (яловичина) |87 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |Сир кисломолочний |105 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
|Картопля |100 |Капуста білокачанна |111 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |Капуста цвітна |80 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |Морква |154 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |Буряк |118 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |Бобові |33 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |Горошок зелений |40 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |Горошок зелений |64 |
| | |консервований | |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |Кабачки |300 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
|Яблука свіжі |100 |Яблука консервовані |200 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |Сік яблучний |90 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |Сік виноградний |133 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |Сік сливовий |133 |
|---------------------+--------+------------------------+--------|
| | |Сухофрукти: | |
| | |яблука, |12 |
| | |чорнослив, |17 |
| | |курага, |8 |
| | |родзинки |22 |
------------------------------------------------------------------
Додаток 11
до пункту 1.30 Інструкції
(у перерахунку на 100 г
їстівної частини продукту)*
------------------------------------------------------------------
| Найменування | Білки (г) | Жири (г) |Вуглеводи|Енергетична|
| продукту | | | (г) | цінність |
| | | | | (ккал) |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Горох | 20,5 | 2,0 | 54,3 | 298 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Борошно | 10,6 | 1,3 | 73,2 | 331 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Крупа манна | 10,3 | 1,0 | 67,9 | 328 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Крупа гречана | 12,6 | 3,3 | 63,2 | 335 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Рис | 7,0 | 1,0 | 71,8 | 330 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Пшоно | 11,5 | 3,3 | 67,2 | 348 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Крупа вівсяна | 11,0 | 6,1 | 52,5 | 303 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Крупа "Геркулес" | 11,0 | 6,2 | 51,4 | 305 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Крупа перлова | 9,3 | 1,1 | 67,5 | 320 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Крупа ячна | 10,0 | 1,3 | 67,7 | 324 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Макаронні вироби | 10,4 | 1,1 | 69,8 | 337 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Хліб житній | 6,6 | 1,2 | 41,1 | 202 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Хліб пшеничний | 7,6 | 0,9 | 46,9 | 231 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Булка міська | 7,8 | 2,5 | 50,7 | 261 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Сухарі | 10,9 | 1,5 | 69,6 | 341 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Цукор | - | - | 99,8 | 379 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Крохмаль | 0,1 | - | 79,6 | 327 |
|картопляний | | | | |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Какао | 24,2 | 17,5 | 33,4 | 380 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Карамель із | 0,1 | 0,1 | 92,2 | 357 |
|фруктовою | | | | |
|начинкою | | | | |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Помадка | 2,2 | 4,6 | 83,6 | 364 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Печиво | 8,3 | 8,8 | 75,6 | 418 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Молоко | 2,8 | 2,5 | 4,7 | 52 |
|нормалізоване | | | | |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Сметана 15% жирн.| 2,9 | 15,0 | 3,05 | 158,8 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Сметана 20% жирн.| 2,8 | 20,0 | 3,2 | 206 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Сир кисломолочний| 18,0 | 9,0 | 2,0 | 159 |
|напівжирний | | | | |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Сир кисломолочний| 14,0 | 18,0 | 2,8 | 232 |
|18% жирн. | | | | |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Масло вершкове | 1,3 | 72,5 | 0,9 | 661,3 |
|(селянське) | | | | |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Масло топлене | 0,3 | 98,0 | 0,6 | 887 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Сир російський | 23,0 | 29,0 | - | 360 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Олія | - | 99,9 | - | 899 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Горошок зелений | 5,0 | 0,2 | 13,8 | 73 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Кабачки | 0,6 | 0,3 | 5,2 | 23 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Капуста | 1,8 | 0,1 | 5,7 | 27 |
|білокачанна | | | | |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Капуста цвітна | 2,5 | 0,3 | 5,4 | 30 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Картопля | 2,0 | 0,4 | 16,3 | 80 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Цибуля зелена | 1,3 | - | 4,4 | 19 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Цибуля ріпчаста | 1,4 | - | 9,8 | 41 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Морква | 1,3 | 0,1 | 8,4 | 34 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Огірки | 0,8 | 0,1 | 3,3 | 14 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Буряк | 1,5 | 0,1 | 10,0 | 42 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Томати | 1,1 | 0,2 | 4,6 | 23 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Яблука | 0,4 | 0,4 | 10,4 | 45 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Капуста солона | 1,8 | - | 3,2 | 19 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Огірки солоні | 0,8 | 0,1 | 2,3 | 13 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|М'ясо яловиче 1 | 18,6 | 16,0 | - | 183 |
|категорії | | | | |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Свинина м'ясна | 18,7 | 2,9 | - | 101 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Нирки | 13,6 | 2,5 | - | 77 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Ковбаса лікарська| 12,8 | 22,2 | 1,5 | 257 |
|не нижче 1 | | | | |
|ґатунку | | | | |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Сосиски молочні | 11,0 | 23,9 | - | 266 |
|не нижче 1 | | | | |
|ґатунку | | | | |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Сардельки не | 11,4 | 18,2 | 1,5 | 215 |
|нижче 1 ґатунку | | | | |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Кури 1 категорії | 18,2 | 18,4 | 0,7 | 241 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Яйце куряче | 12,7 | 11,5 | 0,7 | 157 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Риба тріска | 16,0 | 0,6 | - | 69 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Сік яблучний | 0,5 | - | 9,1 | 38 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Сік виноградний | 0,3 | - | 13,8 | 54 |
|-----------------+------------+-----------+---------+-----------|
|Сік томатний | 1,0 | - | 3,7 | 19 |
------------------------------------------------------------------
Директор Департаменту загальної
середньої та дошкільної освіти
Директор Департаменту державного
санітарно-епідеміологічного нагляду
|
П.Б.Полянський
А.М.Пономаренко
|
Додаток 12
до пункту 1.37 Інструкції
------------------------------------------------------------------
| Дата | NN |Прізвище, ім'я,| Особистий підпис | Підпис |
| |з/п | по батькові | працівника про | медсестри |
| | | | відсутність | про |
| | | |дисфункції кишечнику|відсутність |
| | | | і гострих |гнійничкових|
| | | | респіраторних |захворювань |
| | | | інфекцій | |
|---------+----+---------------+--------------------+------------|
|1.02.2005|1 |Коваленко А.Н. |Підпис |Підпис |
------------------------------------------------------------------
Директор Департаменту загальної
середньої та дошкільної освіти
Директор Департаменту державного
санітарно-епідеміологічного нагляду
|
П.Б.Полянський
А.М.Пономаренко
|
Додаток 13
до пункту 1.38 Інструкції
------------------------------------------------------------------
| Дата, |Вид та N |Від кого|Кількість|Видаток |Залишок | Підпис |
| час | супро- |отримано|отримано-|продукту|продукту| матер. |
| отри- | відного | |го | (кіль- | (кіль- |відпові-|
| мання |документа| |продукту | кість, | кість, |дальної |
|продукту| | | | дата) | дата) | особи |
------------------------------------------------------------------
Заповнює комірник (завгосп).
Директор Департаменту загальної
середньої та дошкільної освіти
Директор Департаменту державного
санітарно-епідеміологічного нагляду
|
П.Б.Полянський
А.М.Пономаренко
|
Додаток 14
до пункту 2.2 Інструкції
------------------------------------------------------------------
| N | П.І. |Вік (повних| Місяць січень | Місяць лютий |
|з/п | дитини | років, |-----------------+-------------------|
| | | місяців) |дов- |маса | + |дов- |маса | + |
| | | |жина |тіла |(-) |жина |тіла | (-) |
| | | |тіла |(кг) | |тіла |(кг) | |
| | | |(см) | | |(см) | | |
|----+---------+-----------+------+-----+----+------+------+-----|
|1. |Ткач Саша|6 років, | 110 |16,8 | - | 110 |17,1 |+0,3 |
| | |2 міс. | | | | | | |
------------------------------------------------------------------
Директор Департаменту загальної
середньої та дошкільної освіти
Директор Департаменту державного
санітарно-епідеміологічного нагляду
|
П.Б.Полянський
А.М.Пономаренко
|
Додаток 15
до Інструкції з організації
харчування дітей
у дошкільних навчальних
закладах
------------------------------------------------------------------
| Каша |Вода, л| Сіль,|Привар,|Вихід,|Вологість,|
| | | гр. | % | кг | % |
|-----------------------+-------+------+-------+------+----------|
|Гречана |Розсипчаста| 1,52 | 21 | 110 | 2,10 | 60 |
|-----------+-----------+-------+------+-------+------+----------|
| |В'язка | 3,20 | 40 | 300 | 4,00 | 79 |
|-----------+-----------+-------+------+-------+------+----------|
|Пшенична, |Розсипчаста| 1,80 | 25 | 150 | 2,50 | 66 |
|пшоняна | | | | | | |
|-----------+-----------+-------+------+-------+------+----------|
| |В'язка | 3,20 | 40 | 300 | 4,00 | 79 |
|-----------+-----------+-------+------+-------+------+----------|
| |Рідка | 4,20 | 50 | 400 | 5,00 | 83 |
|-----------+-----------+-------+------+-------+------+----------|
|Рисова |Розсипчаста| 2,10 | 28 | 180 | 2,80 | 70 |
|-----------+-----------+-------+------+-------+------+----------|
| |В'язка | 3,70 | 45 | 350 | 4,50 | 81 |
|-----------+-----------+-------+------+-------+------+----------|
| |Рідка | 5,70 | 65 | 550 | 6,50 | 87 |
|-----------+-----------+-------+------+-------+------+----------|
|Манна |В'язка | 3,70 | 45 | 350 | 4,50 | 81 |
|-----------+-----------+-------+------+-------+------+----------|
| |Рідка | 5,70 | 65 | 550 | 6,50 | 87 |
|-----------+-----------+-------+------+-------+------+----------|
|"Геркулес" |В'язка | 3,20 | 40 | 300 | 4,00 | 78 |
|-----------+-----------+-------+------+-------+------+----------|
| |Рідка | 4,20 | 50 | 400 | 5,00 | 83 |
|-----------+-----------+-------+------+-------+------+----------|
|Перлова, |Розсипчаста| 2,40 | 30 | 200 | 3,00 | 72 |
|ячна | | | | | | |
|-----------+-----------+-------+------+-------+------+----------|
| |В'язка | 3,70 | 45 | 350 | 4,50 | 80 |
|-----------+-----------+-------+------+-------+------+----------|
|Макаронні | | 6,00 | 50 | 300 | 3,00 | 60 |
|вироби | | | | | | |
------------------------------------------------------------------
Додаток 16
до пункту 4.21 Інструкції
------------------------------------------------------------------
|Найменування продуктів | Норми втрат, % |
| |---------------------------------|
| | осінь | зима | весна | літо |
|------------------------------+-------+-------+-------+---------|
|Картопля пізня | 0,2 | 0,1 | 0,2 | 0,2 |
|------------------------------+-------+-------+-------+---------|
|Картопля рання | 0,4 | - | - | 0,5 |
|------------------------------+-------+-------+-------+---------|
|Капуста білокачанна середня і | 0,6 | 0,4 | 0,8 | 0,9 |
|пізня, червонокачанна | | | | |
|------------------------------+-------+-------+-------+---------|
|Капуста білокачанна рання, | 1,0 | - | 1,0 | 1,2 |
|брюссельська і савойська | | | | |
|------------------------------+-------+-------+-------+---------|
|Коренеплоди обрізні (буряк, | 0,5 | 0,3 | 0,4 | 0,5 |
|морква) | | | | |
|------------------------------+-------+-------+-------+---------|
|Цибуля ріпчаста | 0,5 | 0,2 | 0,3 | 0,9 |
|------------------------------+-------+-------+-------+---------|
|Баштанні: кавуни, дині, | 0,3 | 0,3 | 0,4 | 0,5 |
|гарбуз, кабачки | | | | |
|------------------------------+-------+-------+-------+---------|
|Цитрусові (апельсини, | - | 0,1 | 0,1 | 0,1 |
|мандарини) | | | | |
------------------------------------------------------------------
норми натуральних втрат протягом року (%)
Борошно і крупа, включаючи
зернобобові і саго 0,03
Макаронні вироби 0,02
Крохмаль і кисіль сухий 0,03
Цукор-пісок і цукор-рафінад 0,01
Сіль кухонна 0,10
Повидло 0,05
Директор Департаменту загальної
середньої та дошкільної освіти
Директор Департаменту державного
санітарно-епідеміологічного нагляду
|
П.Б.Полянський
А.М.Пономаренко
|
Додаток 17
до пункту 1.37 Інструкції
------------------------------------------------------------------
| N | Назва | Дата, |Кіль- | Термін | Дата |Оцінка |Підпи |
|з/п|продук-| час |кість |реалізації|реалізації|якості | мед- |
| | ту, |надход- | про- |(у супро- |продукту і|продук-| пра- |
| |звідки |ження, |дукту | відному |кількість | ту |цівни-|
| | отри- |N супро-| (кг, |документі | | | ка |
| | мано |відного | л, |постачаль-| | | |
| | |докумен-| шт.) | ника або | | | |
| | | та | |виробника)| | | |
|---+-------+--------+------+----------+----------+-------+------|
|1. |Сир |15.01. |5 кг |36 годин |16.01.2006|Доброя-|Підпис|
| |кисло- |2006 | | |2,5 кг |кісний | |
| |молоч- |12.00 | | |17.01.06 | | |
| |ний |N 354 | | |2,5 кг | | |
------------------------------------------------------------------
Директор Департаменту загальної
середньої та дошкільної освіти
Директор Департаменту державного
санітарно-епідеміологічного нагляду
|
П.Б.Полянський
А.М.Пономаренко
|
Додаток 18
до Інструкції з організації
харчування дітей
у дошкільних навчальних
закладах
------------------------------------------------------------------
| Найменування продуктів і страв | Втрати при тепловій |
| | обробці (%) |
|----------------------------------------------------------------|
| М'ЯСО ТА М'ЯСНІ ПРОДУКТИ |
|----------------------------------------------------------------|
|Відварна яловичина: | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Відварювання великими шматками | 38 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Відварювання дрібними шматками | 37 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Бефстроганов, тушкований, запечений | |
|у соусі: | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|тушкування | 20 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|запікання | 10 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|М'ясо, тушковане в соусі | 20 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Гуляш, тушкований з відвареного м'яса:| |
|--------------------------------------+-------------------------|
|відварювання | 38 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|тушкування | 20 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|М'ясо, смажене дрібними шматками | 37 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Запіканка картопляна з відвареним | |
|м'ясом: | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|відварювання | 38 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|протирання | 2-3 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|запікання | 14 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Котлети (биточки) парові | 12 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Котлети (биточки) смажені | 19 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Пудинг рисовий з відвареним протертим | |
|м'ясом, запечений | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|відварювання | 38 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|протирання | 2-3 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|запікання | 14 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Суфле з відвареного м'яса парове: | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|відварювання м'яса | 38 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|протирання | 2-3 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|відварювання суфле на пару | 8 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Фрикадельки м'ясні парові | 15 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Фрикадельки м'ясні (кнелі) відварні | 24 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Сосиски, ковбаса відварені | 0 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Сосиски, ковбаса смажені | 10 |
|----------------------------------------------------------------|
| ПТИЦЯ |
|----------------------------------------------------------------|
|Курка відварена (тушкою) | 28 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|видалення спинної кістки після | 6 |
|відварювання | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|порціювання | 3 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Котлети (биточки) парові | 12 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Суфле парове з відвареної курки: | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|відварювання тушкою | 28 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|видалення кісток | 6 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|відварювання суфле на пару | 8 |
|----------------------------------------------------------------|
| ПЕЧІНКА |
|----------------------------------------------------------------|
|Печінка смажена | 32 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Печінка тушкована | 32 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Печінка, тушкована в соусі | 20 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Оладки з яловичої печінки смажені: | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|протирання | 2 |
|----------------------------------------------------------------|
| РИБА |
|----------------------------------------------------------------|
|Риба відварена | 18 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Риба смажена | 16 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Суфле рибне: | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|припускання | 18 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|протирання | 3 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|запікання | 15 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Риба, запечена в соусі: | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|припускання | 18 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|запікання в соусі | 10 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Риба, тушкована в маринаді: | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|припускання | 18 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|тушкування | 20 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Котлети (биточки) рибні парові: | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|протирання | 2 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|відварювання на пару | 15 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Котлети (биточки) рибні смажені: | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|протирання | 2 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Кнелі рибні відварені: | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|протирання | 2 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|відварювання | 16 |
|----------------------------------------------------------------|
| МОЛОКО ТА МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ |
|----------------------------------------------------------------|
|Молоко кип'ячене | 5 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Суфле (пудинг) з кисломолочного сиру | |
|на пару: | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|запікання | 10 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Сирники запечені | 15 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Сирники смажені | 12 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Вареники ліниві з жирного | |
|кисломолочного сиру: | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|відварювання | 9 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Вареники ліниві з н/жирного | |
|кисломолочного сиру: | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|відварювання | 5 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Омлет паровий | 8 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Омлет запечений | 12 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Овочі, тушковані під молочним соусом | 7 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Рагу з овочів | 10 |
|----------------------------------------------------------------|
| СТРАВИ З КАРТОПЛІ |
|----------------------------------------------------------------|
|Картопля відварена: | 3 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Рагу з тушкованою картоплею: | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|тушкування | 17 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Картопля запечена: | 20 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Картопля, запечена в молочному соусі: | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|запікання | 10 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Картопля смажена: | 31 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Картопляне пюре: | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|відварювання | 3 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|протирання | 3-5 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Котлети картопляні запечені: | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|відварювання | 3 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|протирання | 3-5 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|запікання | 10 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Оладки з сирої картоплі: | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|протирання | 3 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|смаження | 24 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Зрази картопляні запечені: | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|відварювання | 3 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|протирання | 3-5 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|запікання | 10 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Запіканка картопляна, рулет: | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|відварювання | 3 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|протирання | 3-5 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|запікання | 11 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Картопля відварена молода | 6 |
|----------------------------------------------------------------|
| СТРАВИ 3 КАПУСТИ |
|----------------------------------------------------------------|
|Капуста б/к, відварена великим шматком| 8 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Капуста припущена | 10 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Капуста тушкована | 21 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Капуста відварена, запечена в | |
|молочному соусі: | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|відварювання | 8 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|запікання | 15 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Капуста, тушкована в молоці | 13 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Котлети з капусти смажені: | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|припускання | 10 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Котлети з капусти запечені: | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|припускання | 10 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|запікання | 15 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Голубці, фаршировані овочами та рисом:| |
|--------------------------------------+-------------------------|
|відварювання | 8 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|запікання | 22 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|тушкування | 19 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Капуста цвітна, запечена в молочному | |
|соусі: | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|відварювання | 10 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|запікання | 16 |
|----------------------------------------------------------------|
| СТРАВИ З МОРКВИ |
|----------------------------------------------------------------|
|Морква відварена | 0.5 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Морква тушкована | 8 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Морква припущена | 8 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Морква припущена; запечена | 32 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Котлети з моркви запечені: | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|припускання | 8 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|запікання | 15 |
|----------------------------------------------------------------|
| СТРАВИ З КАБАЧКІВ |
|----------------------------------------------------------------|
|Кабачки відварені; припущені до | 22 |
|готовності | |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Кабачки, відварені до напівготовності | 10 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Кабачки, смажені шматочками в сухарях| 33 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Кабачки тушковані | 22 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Кабачки, запечені в сметанному соусі | 25 |
|----------------------------------------------------------------|
| СТРАВИ З БУРЯКА |
|----------------------------------------------------------------|
|Буряк тушений; запечений | 13 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Буряк відварений | 8 |
|----------------------------------------------------------------|
| ЗАПРАВКА З ЦИБУЛІ |
|----------------------------------------------------------------|
|Цибуля припущена | 50 |
|--------------------------------------+-------------------------|
|Цибуля, смажена для супів | 20 |
------------------------------------------------------------------
Додаток 19
до пункту 4.26 Інструкції
------------------------------------------------------------------
| Продукти | Вид обробки | Тривалість |
| | |теплової обробки, |
| | | години, хвилини |
|----------------------+----------------------+------------------|
|Яловичина (шматки) |Варіння, тушкування |2 - 2,5 год |
|----------------------+----------------------+------------------|
|Риба (шматки) |Варіння |5 - 10 хв. |
|----------------------+----------------------+------------------|
|Вироби з січеного |Смаження і тушкування |20 хв. |
|м'яса і риби |до готовності | |
|----------------------+----------------------+------------------|
|Печінка |Смаження і тушкування |15 - 20 хв. |
|----------------------+----------------------+------------------|
|Сосиски, ковбаса |Варіння |3 - 5 хв. |
|варена (розділена на | | |
|порції) | | |
|----------------------+----------------------+------------------|
|Кури молоді, |Варіння |50 - 60 хв. |
|старі |Варіння |3 - 4 год |
|----------------------+----------------------+------------------|
|Риба (шматки) |Смаження і тушкування |20 хв. |
|----------------------+----------------------+------------------|
|Картопля очищена |Смаження |15 - 20 хв. |
|----------------------+----------------------+------------------|
|Буряк, нарізаний |Припускання |15 - 20 хв. |
|соломкою | | |
|----------------------+----------------------+------------------|
|Морква, нарізана |Припускання |15 - 20 хв. |
|соломкою | | |
|----------------------+----------------------+------------------|
|Капуста шаткована |Тушкування |1,5 год |
|----------------------+----------------------+------------------|
|Картопля очищена |Варіння |30 хв. |
|(ціла) | | |
|----------------------+----------------------+------------------|
|Картопля, нарізана |Варіння |20 хв. |
|кубиками | | |
|----------------------+----------------------+------------------|
|Буряк неочищений |Варіння |1,5 год |
|----------------------+----------------------+------------------|
|Морква неочищена |Варіння |25 хв. |
|----------------------+----------------------+------------------|
|Капуста білокачанна |Варіння |10 - 12 хв. |
|----------------------+----------------------+------------------|
|Шпинат |Варіння |8 - 10 хв. |
|----------------------+----------------------+------------------|
|Щавель |Варіння |5 - 7 хв. |
|----------------------+----------------------+------------------|
|Ревінь |Варіння |5 - 10 хв. |
|----------------------+----------------------+------------------|
|Гарбуз, кабачки |Припускання |15 - 20 хв. |
|нарізані | | |
|----------------------+----------------------+------------------|
|Консерви - м'ясні, |Довести до кипіння |1 - 2 хв. |
|рибні | | |
------------------------------------------------------------------
Директор Департаменту загальної
середньої та дошкільної освіти
Директор Департаменту державного
санітарно-епідеміологічного нагляду
|
П.Б.Полянський
А.М.Пономаренко
|