06.08.2013 № 695
|
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
9 серпня 2013 р.
за № 1364/23896
Міністр
|
Р. Богатирьова
|
ПОГОДЖЕНО:
|
В.о. президента Національної академії
медичних наук України
|
В.М. Запорожан
|
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
охорони здоров’я України
06.08.2013 № 695
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
9 серпня 2013 р.
за № 1364/23896
Таблиця 1
№ з/п
|
Харчові продукти
|
Показники
|
Допустимі рівні, мг/кг, не більше
|
Примітка
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
1
|
М’ясо птиці, в тому числі напівфабрикати, охолоджені, заморожені (всі види птиці для забою, пернатої дичини)
|
Токсичні елементи:
|
||
свинець
|
0,1
|
Крім дикої птиці
|
||
миш’як
|
0,1
|
|||
кадмій
|
0,05
|
|||
ртуть
|
0,03
|
|||
афлатоксин В1
|
0,005
|
|
||
Антибіотики:
|
||||
левоміцетин
|
Не допускається
|
На рівні чутливості методу (0,0088 од/г)
|
||
тетрациклінова група
|
Не допускається
|
< 0,01 од/г
|
||
бацитрацин
|
Не допускається
|
< 0,02 од/г
|
||
Нітрозаміни: сума НДМА та НДЕА
|
0,002
|
|
||
Пестициди:
|
||||
гексахлорциклогексан (альфа-, бета-, гамма-ізомери)
|
0,1
|
|
||
ДДТ та його метаболіти
|
0,1
|
|
Таблиця 2
№ з/п
|
Харчові продукти
|
Максимальні рівні
|
||
сума діоксинів (WHO-PCDD/F-TEQ)
|
сума діоксинів і діоксиноподіб-них PCB (WHO-PCDD/F-TEQ)
|
сума PCB28, PCB52, PCB101, PCB138, PCB153 та PCB180 (ICES-6)
|
||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
1
|
М’ясо і м’ясна продукція домашньої птиці
|
1,75 пг/г жиру
|
3,0 пг/г жиру
|
40 нг/г жиру
|
2
|
Печінка птиці і похідні з неї
|
4,5 пг/г жиру
|
10,0 пг/г жиру
|
40 нг/г жиру
|
3
|
Жир домашньої птиці
|
1,75 пг/г жиру
|
3,0 пг/г жиру
|
40 нг/г жиру
|
Таблиця 3
№ з/п
|
Харчові продукти
|
Показники
|
Допустимі рівні, мг/кг, не більше
|
Примітка
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
1
|
Субпродукти, напівфабрикати із субпродуктів птиці
|
Токсичні елементи:
|
||
свинець
|
0,5
|
|
||
миш’як
|
1,0
|
|
||
кадмій
|
0,3
|
|
||
ртуть
|
0,1
|
|
||
афлатоксин В1, антибіотики та пестициди
|
Згідно з пунктом 1 таблиці 1
|
|
Таблиця 4
№ з/п
|
Харчові продукти
|
Показники
|
Допустимі рівні, мг/кг, не більше
|
Примітка
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
1
|
Ковбасні вироби, копченості, кулінарні вироби з використанням м’яса птиці
|
Токсичні елементи:
|
||
свинець
|
0,5
|
|
||
миш’як
|
0,1
|
|
||
кадмій
|
0,05
|
|
||
ртуть
|
0,03
|
|
||
бенз(а)пірен
|
0,002
|
|
||
Нітрозаміни: сума НДМА та НДЕА
|
0,002
|
|
||
0,004
|
Для копчених продуктів
|
|||
Афлатоксин В1, антибіотики та пестициди
|
Згідно з пунктом 1 таблиці 1
|
|
Таблиця 5
№ з/п
|
Харчові продукти
|
Показники
|
Допустимі рівні, мг/кг, не більше
|
Примітка
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
1
|
М’ясопродукти з використанням субпродуктів птиці, (паштети, ліверні ковбаси тощо)
|
Токсичні елементи
|
Згідно з пунктом 1 таблиці 1
|
|
бенз(а)пірен та нітрозаміни
|
Згідно з пунктом 1 таблиці 4
|
|
||
антибіотики та пестициди
|
Згідно з пунктом 1 таблиці 1
|
|
Таблиця 6
№ з/п
|
Харчові продукти
|
Показники
|
Допустимі рівні, мг/кг, не більше
|
Примітка
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
11
|
Консерви із м’яса птиці (із м’яса птиці та м’ясо-рослинні у тому числі паштетні і фаршеві)
|
Токсичні елементи:
|
||
свинець
|
0,5
|
|
||
1,0
|
Для консервів у збірній жерстяній тарі
|
|||
миш’як
|
0,1
|
|
||
кадмій
|
0,05
|
|
||
0,1
|
Для консервів у збірній жерстяній тарі
|
|||
ртуть
|
0,03
|
|
||
олово
|
200,0
|
Для консервів у збірній жерстяній тарі
|
||
хром
|
0,5
|
Для консервів у збірній жерстяній тарі
|
||
Нітрозаміни: сума НДМА та НДЕА
|
0,002
|
|
||
Пестициди: гексахлорциклогексан (альфа-, бета-, гамма-ізомери)
|
0,1
|
|
||
ДДТ та його метаболіти
|
0,1
|
|
||
афлатоксин В 1, антибіотики і пестициди
|
Згідно з пунктом 1 таблиці 1
|
|
||
бенз(а)пірен
|
0,002
|
|
Таблиця 7
№ з/п
|
Харчові продукти
|
|
1
|
Консерви пастеризовані із м’яса птиці
|
Повинні відповідати вимогам промислової стерильності для консервів групи "Д"
|
2
|
Консерви стерилізовані із м’яса птиці з рослинними добавками та без них, в тому числі і паштети
|
Повинні відповідати вимогам промислової стерильності для консервів групи "А"
|
Таблиця 8
№ п/п
|
Харчові продукти
|
Показники
|
Допустимі рівні, мг/кг, не більше
|
Примітка
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
1
|
Продукти із м’яса птиці сублімаційної та теплової сушки
|
Токсичні елементи:
|
Згідно з пунктом 1 таблиці 1
|
У перерахунку на початковий продукт з урахуванням сухих речовин у ньому та в кінцевому продукті
|
Нітрозаміни: сума НДМА та НДЕА
|
Згідно з пунктом 1 таблиці 4
|
|
||
Антибіотики і пестициди
|
Згідно з пунктом 1 таблиці 1
|
|
Таблиця 9
№ з/п
|
Назва діючої речовини
|
МДР(мг/кг)
|
Частини тушки птиці
|
Види птиці
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
1
|
Авіламіцин Avilamycin
|
0,05
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,1
|
Жир
|
|||
0,3
|
Печінка
|
|||
0,2
|
Нирки
|
|||
2
|
Амоксіциллін Amoxicyllin
|
0,05
|
Жир
|
Усі види птиці
|
0,05
|
Печінка
|
|||
0,05
|
Нирки
|
|||
3
|
Ампіцилін Ampicillin
|
0,05
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,05
|
Жир
|
|||
0,05
|
Печінка
|
|||
0,05
|
Нирки
|
|||
4
|
Бензилпеніцилін Benzylpenicillin
|
0,05
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,05
|
Жир
|
|||
0,05
|
Печінка
|
|||
0,05
|
Нирки
|
|||
5
|
Данофлоксацин Danofloxacin
|
0,2
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,1
|
Шкіра та жир
|
|||
0,4
|
Печінка
|
|||
0,4
|
Нирки
|
|||
6
|
Диклазурил Diclazuril
|
0,5
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
1,5
|
Печінка
|
|||
1,0
|
Нирки
|
|||
0,5
|
Шкіра та жир у природній пропорції
|
|||
7
|
Диклоксацилін Dicloxacillin
|
0,3
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,3
|
Жир
|
|||
0,3
|
Печінка
|
|||
0,3
|
Нирки
|
|||
8
|
Дифлоксацин Difloxacin
|
0,3
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,4
|
Шкіра та жир
|
|||
1,9
|
Печінка
|
|||
0,6
|
Нирки
|
|||
9
|
Доксициклін Doxycycline
|
0,1
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,3
|
Шкіра та жир
|
|||
0,3
|
Печінка
|
|||
0,6
|
Нирки
|
|||
10
|
Енрофлоксацин Enrofloxacin
|
0,1
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,1
|
Шкіра та жир
|
|||
0,2
|
Печінка
|
|||
0,3
|
Нирки
|
|||
11
|
Еритроміцин Erythromycin A
|
0,2
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,2
|
Жир
|
|||
0,2
|
Печінка
|
|||
0,2
|
Нирки
|
|||
12
|
Канаміцин Kanamycin
|
0,1
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,1
|
Жир
|
|||
0,6
|
Печінка
|
|||
2,5
|
Нирки
|
|||
13
|
Клоксацилін Сloxacillin
|
0,3
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,3
|
Жир
|
|||
0,3
|
Печінка
|
|||
0,3
|
Нирки
|
|||
14
|
Колістин Colistin
|
0,15
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,15
|
Жир
|
|||
0,15
|
Печінка
|
|||
0,2
|
Нирки
|
|||
15
|
Ласалоцид Lasalocid
|
0,02
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,1
|
Шкіра та жир
|
|||
0,1
|
Печінка
|
|||
0,05
|
Нирки
|
|||
16
|
Левамізол Levamisole
|
0,01
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,01
|
Жир
|
|||
0,1
|
Печінка
|
|||
0,01
|
Нирки
|
|||
17
|
Лінкоміцин Lincomycin
|
0,1
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,05
|
Жир
|
|||
0,5
|
Печінка
|
|||
1,5
|
Нирки
|
|||
18
|
Натрію саліцилат Sodium salicylate
|
0,4
|
М'язи
|
Індики
|
2,5
|
Шкіра та жир
|
|||
0,2
|
Печінка
|
|||
0,15
|
Нирки
|
|||
19
|
Неоміцин (включаючи фраміцетин) neomycin
|
0,5
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,5
|
Жир
|
|||
0,5
|
Печінка
|
|||
5,0
|
Нирки
|
|||
20
|
Оксацилін Oxacillin
|
0,3
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,3
|
Жир
|
|||
0,3
|
Печінка
|
|||
0,3
|
Нирки
|
|||
21
|
Окситетрациклін Oxytetracycline
|
0,1
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,3
|
Жир
|
|||
0,6
|
Печінка
|
|||
0,1
|
Нирки
|
|||
22
|
Оксолінова кислота Oxolinic acid
|
0,1
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,05
|
Шкіра та жир
|
|||
0,15
|
Печінка
|
|||
0,15
|
Нирки
|
|||
23
|
Сарафлоксацин Sarafloxacin
|
0,01
|
Шкіра та жир
|
Курчата
|
0,1
|
Печінка
|
|||
24
|
Спіраміцин Spiramycin
|
0,2
|
М'язи
|
Курчата
|
0,3
|
Шкіра та жир
|
|||
0,4
|
Печінка
|
|||
25
|
Тілмікозин Tilmicosin
|
0,075
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,075
|
Шкіра та жир
|
|||
1,0
|
Печінка
|
|||
0,25
|
Нирки
|
|||
26
|
Тілозин Tylosin
|
0,1
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,1
|
Жир
|
|||
0,1
|
Печінка
|
|||
0,1
|
Нирки
|
|||
27
|
Тілвалоцин Tylvalosin
|
0,05
|
Шкіра та жир
|
Усі види птиці
|
0,05
|
Печінка
|
|||
28
|
Тіамфенікол Thiamphenicol
|
0,05
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,05
|
Шкіра та жир
|
|||
0,05
|
Печінка
|
|||
0,05
|
Нирки
|
|||
29
|
Триметоприм Trimethoprim
|
0,05
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,05
|
Жир
|
|||
0,05
|
Печінка
|
|||
0,05
|
Нирки
|
|||
30
|
Парамоміцин Paromomycin
|
0,5
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
1,5
|
Печінка
|
|||
1,5
|
Нирки
|
|||
31
|
Спектиноміцин Spectinomycin
|
0,3
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,5
|
Жир
|
|||
1,0
|
Печінка
|
|||
5,0
|
Нирки
|
|||
32
|
Сульфаніламіди (сума сульфаніламідів) Sulfonamides
|
0,1
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,1
|
Жир
|
|||
0,1
|
Печінка
|
|||
0,1
|
Нирки
|
|||
33
|
Тетрациклін Tetracycline
|
0,1
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,3
|
Печінка
|
|||
0,6
|
Нирки
|
|||
34
|
Тіамулін Tiamulin
|
0,1
|
М'язи
|
Курчата
|
1,0
|
Печінка
|
|||
0,1
|
Шкіра та жир
|
|||
0,1
|
М'язи
|
Індики
|
||
0,1
|
Шкіра та жир
|
|||
0,3
|
Печінка
|
|||
35
|
Толтразурил Toltrazuril
|
0,1
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,2
|
Шкіра та жир
|
|||
0,6
|
Печінка
|
|||
0,4
|
Нирки
|
|||
36
|
Фенбендазол Fenbendazole
|
0,05
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,05
|
Жир
|
|||
0,5
|
Печінка
|
|||
0,05
|
Нирки
|
|||
37
|
Феноксиметилпеніцилін Phenoxymethylpenicillin
|
0,025
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,025
|
Печінка
|
|||
0,025
|
Нирки
|
|||
0,025
|
Шкіра та жир
|
|||
38
|
Флорфенікол Florfenicol
|
0,1
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,2
|
Жир
|
|||
2,5
|
Печінка
|
|||
0,75
|
Нирки
|
|||
39
|
Флюбендазол Flubendazole
|
0,05
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,05
|
Шкіра та жир
|
|||
0,4
|
Печінка
|
|||
0,3
|
Нирки
|
|||
40
|
Флюмеквін Flumequine
|
0,4
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,25
|
Шкіра та жир
|
|||
0,8
|
Печінка
|
|||
1,0
|
Нирки
|
|||
41
|
Фоксим Phoxim
|
0,025
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,55
|
Шкіра та жир
|
|||
0,05
|
Печінка
|
|||
0,03
|
Нирки
|
|||
42
|
Хлортетрациклін Chlortetracycline
|
0,1
|
М'язи
|
Усі види птиці
|
0,3
|
Печінка
|
|||
0,6
|
Нирки
|
Начальник Управління громадського здоров’я
|
А. Григоренко
|
Додаток
до наказу Міністерства
охорони здоров’я України
06.08.2013 № 695
(пункт 3)
Начальник Управління громадського здоров’я
|
А. Григоренко
|