06.08.2013 696
|
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
13 серпня 2013 р.
за № 1380/23912
Міністр
|
Р. Богатирьова
|
ПОГОДЖЕНО:
В.о. президента Національної академії
медичних наук України
|
В.М. Запорожан
|
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
охорони здоров’я України
06.08.2013 № 696
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
13 серпня 2013 р.
за № 1380/23912
Начальник Управління
громадського здоров`я
|
А. Григоренко
|
Додаток 1
до Гігієнічних вимог до продуктів
дитячого харчування, параметрів
безпечності та окремих показників
їх якості
(пункт 2.2)
Мінімум
|
Максимум
|
250 кДж/100 мл (60 ккал/100 мл)
|
295 кДж/100 мл (70 ккал/100 мл)
|
Таблиця 2
Мінімум-1
|
Максимум
|
0,45 г/100 кДж
(1,8 г/100 ккал)
|
0,7 г/100 кДж
(3 г/100 ккал)
|
Таблиця 3
Мінімум-1
|
Максимум
|
0,45 г/100 кДж
(1,8 г/100 ккал)
|
0,7 г/100 кДж
(3 г/100 ккал)
|
Таблиця 4
Мінімум
|
Максимум
|
0,56 г/100 кДж
(2,25 г/100 ккал)
|
0,7 г/100 кДж
(3 г/100 ккал)
|
Таблиця 5
Мінімум
|
Максимум
|
1,7 мг/100 кДж
(7 мг/100 ккал)
|
12 мг/100 кДж
(50 мг/100 ккал)
|
Таблиця 6
Мінімум
|
Максимум
|
1,05 г/100 кДж
(4,4 г/100 ккал)
|
1,4 г/100 кДж
(6,0 г/100 ккал)
|
Таблиця 7
Мінімум
|
Максимум
|
--
|
окремо або в цілому:
20% загального вмісту жирів
|
Таблиця 8
Мінімум
|
Максимум
|
70 мг/100 кДж
(300 мг/100 ккал)
|
285 мг/100 кДж
(1200 мг/100 ккал)
|
Таблиця 9
Мінімум
|
Максимум
|
1 мг/100 кДж
(4 мг/100 ккал)
|
10 мг/100 кДж
(40 мг/100 ккал)
|
Таблиця 10
Мінімум
|
Максимум
|
2,2 г/100 кДж
(9 г/100 ккал)
|
3,4 г/100 кДж
(14 г/100 ккал)
|
Таблиця 11
Лактоза
|
|
Мальтоза
|
|
Сахароза
|
|
Глюкоза
|
|
Мальтодекстрини
|
|
Глюкозний сироп або сухий глюкозний сироп
|
|
Оброблений крохмаль
|
Природно вільні від глютену
|
Гелізований крохмаль
|
Таблиця 12
Мінімум
|
Максимум
|
1,1 г/100 кДж
(4,5 г/100 ккал)
|
Не визначений
Не визначений
|
Таблиця 13
Мінімум
|
Максимум
|
--
|
2 г/100 мл і 30% від загального вмісту вуглеводів
|
Таблиця 14
Мінеральні речовини
|
на 100 кДж
|
на 100 ккал
|
||
мінімум
|
максимум
|
мінімум
|
максимум
|
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
Натрій (мг)
|
5
|
14
|
20
|
60
|
Калій (мг)
|
15
|
38
|
60
|
160
|
Хлор (мг)
|
12
|
28
|
50
|
160
|
Кальцій (мг)
|
12
|
33
|
50
|
140
|
Фосфор (мг)
|
6
|
22
|
25
|
90
|
Магній (мг)
|
1,2
|
3,6
|
5
|
15
|
Залізо (мг)
|
0,07
|
0,3
|
0,3
|
1,3
|
Цинк (мг)
|
0,12
|
0,36
|
0,5
|
1,5
|
Мідь (мкг)
|
8,4
|
25
|
35
|
100
|
Йод (мкг)
|
2,5
|
12
|
10
|
50
|
Селен (мкг)
|
0,25
|
2,2
|
1
|
9
|
Марганець (мкг)
|
0,25
|
25
|
1
|
100
|
Фтористі з’єднання (мкг)
|
--
|
25
|
--
|
100
|
Таблиця 15
|
на 100 кДж
|
на 100 ккал
|
||
мінімум
|
максимум
|
мінімум
|
максимум
|
|
Залізо (мг)
|
0,12
|
0,5
|
0,45
|
2
|
Фосфор (мг)
|
7,5
|
25
|
30
|
100
|
Таблиця 16
Вітаміни
|
на 100 кДж
|
на 100 ккал
|
||
мінімум
|
максимум
|
мінімум
|
максимум
|
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
Вітамін А (мкг- RE)-1
|
14
|
43
|
60
|
180
|
Вітамін D (мкг)-2
|
0,25
|
0,65
|
1
|
2,5
|
Тіамін (мкг)
|
14
|
72
|
60
|
300
|
Рибофлавін (мкг)
|
19
|
95
|
80
|
400
|
Ніацин (мкг)-3
|
72
|
375
|
300
|
1500
|
Пантотенова кислота (мкг)
|
95
|
475
|
400
|
2000
|
Вітамін В6 (мкг)
|
9
|
42
|
35
|
175
|
Біотин (мкг)
|
0,4
|
1,8
|
1,5
|
7,5
|
Фолієва кислота (мкг)
|
2,5
|
12
|
10
|
50
|
Вітамін В12 (мкг)
|
0,025
|
0,12
|
0,1
|
0,5
|
Вітамін С (мг)
|
2,5
|
7,5
|
10
|
30
|
Вітамін К (мкг)
|
1
|
6
|
4
|
25
|
Вітамін Е (мг a-TE)-4
|
0,5/г поліненасичених жирних кислот, виражених через лінолеву кислоту з поправкою на подвійні зв'язки-5, але у будь-якому випадку не менше 0,1 мг на 100 кДж
|
1,2
|
0,5/г поліненасичених жирних кислот, виражених через лінолеву кислоту з поправкою на подвійні зв'язки-5, але у будь-якому випадку не менше 0,1 мг на 100 кДж
|
5
|
Таблиця 17
Назви нуклеотидів
|
Максимум 1
|
|
(мг/100кДж)
|
(мг/100ккал)
|
|
Цитидин 5'-монофосфат
|
0,60
|
2,50
|
Уридин 5'-монофосфат
|
0,42
|
1,75
|
Аденозин 5'-монофосфат
|
0,36
|
1,50
|
Гуанозин 5'-монофосфат
|
0,12
|
0,50
|
Інозин 5'-монофосфат
|
0,24
|
1,00
|
Додаток 2
до Гігієнічних вимог до продуктів
дитячого харчування, параметрів
безпечності та окремих показників
їх якості
(пункт 2.3)
Таблиця 1
Мінімум
|
Максимум
|
250 кДж/100 мл
|
295 кДж/100 мл
|
(60 ккал/100 мл)
|
(70 ккал/100 мл)
|
Таблиця 2
Мінімум
|
Максимум
|
0,45 г/100 кДж
|
0,8 г/100 кДж
|
(1,8 г/100 ккал)
|
(3,5 г/100 ккал)
|
Таблиця 3
Мінімум
|
Максимум
|
0,56 г/100 кДж
|
0,8 г/100 кДж
|
(2,25 г/100 ккал)
|
(3,5 г/100 ккал)
|
Таблиця 4
Мінімум
|
Максимум
|
0,56 г/100 кДж
|
0,8 г/100 кДж
|
(2,25 г/100 ккал)
|
(3,5 г/100 ккал)
|
Таблиця 5
Мінімум
|
Максимум
|
0,96 г/100 кДж
|
1,4 г/100 кДж
|
(4,0 г/100 ккал)
|
(6,0 г/100 ккал)
|
Таблиця 6
Мінімум
|
Максимум
|
-
|
Окремо або в цілому:
|
20% загального вмісту жирів
|
Таблиця 7
Мінімум
|
Максимум
|
70 мг/100 кДж
|
285 мг/100 кДж
|
(300 мг/100 ккал)
|
(1200 мг/100 ккал)
|
Таблиця 8
Мінімум
|
Максимум
|
2,2 г/100 кДж
|
3,4 г/100 кДж
|
(9 г/100 ккал)
|
(14 г/100 ккал)
|
Таблиця 9
Мінімум
|
Максимум
|
1,1 г/100 кДж
|
Не встановлений
|
(4,5 г/100 ккал)
|
Не встановлений
|
Таблиця 10
Мінімум
|
Максимум
|
--
|
Окремо або в сумі:
20% загального вмісту вуглеводів
|
Таблиця 11
Назви мінеральних речовин
|
на 100 кДж
|
на 100 ккал
|
||
|
мінімум
|
максимум
|
мінімум
|
максимум
|
Натрій (мг)
|
5
|
14
|
20
|
60
|
Калій (мг)
|
15
|
38
|
60
|
160
|
Хлор (мг)
|
12
|
38
|
50
|
160
|
Кальцій (мг)
|
12
|
33
|
50
|
140
|
Фосфор (мг)
|
6
|
22
|
25
|
90
|
Магній (мг)
|
1,2
|
3,6
|
5
|
15
|
Залізо (мг)
|
0,14
|
0,5
|
0,6
|
2
|
Цинк (мг)
|
0,12
|
0,36
|
0,5
|
1,5
|
Мідь (мкг)
|
8,4
|
25
|
35
|
100
|
Йод (мкг)
|
2,5
|
12
|
10
|
50
|
Селен (мкг)
|
0,25
|
2,2
|
1
|
9
|
Марганець (мкг)
|
0,25
|
25
|
1
|
100
|
Фтористі з`єднання (мкг)
|
-
|
25
|
-
|
100
|
Таблиця 12
|
на 100 кДж
|
на 100 ккал
|
||
мінімум
|
максимум
|
мінімум
|
максимум
|
|
Залізо (мг)
|
0,22
|
0,65
|
0,9
|
2,5
|
Фосфор (мг)
|
7,5
|
25
|
30
|
100
|
Таблиця 13
Вітаміни
|
на 100 кДж
|
на 100 ккал
|
||
мінімум
|
максимум
|
мінімум
|
максимум
|
|
Вітамін А (мкг-RE)-1
|
14
|
43
|
60
|
180
|
Вітамін D (мкг)-2
|
0,25
|
0,75
|
1
|
3
|
Вітаміни
|
на 100 кДж
|
на 100 ккал
|
||
мінімум
|
максимум
|
мінімум
|
максимум
|
|
Тіамін (мкг)
|
14
|
72
|
60
|
300
|
Рибофлавін (мкг)
|
19
|
95
|
80
|
400
|
Ніацин (мкг)-3
|
72
|
375
|
300
|
1500
|
Панготенова кислота (мкг)
|
95
|
475
|
400
|
2000
|
Вітамін В6 (мкг)
|
9
|
42
|
35
|
175
|
Біотин (мкг)
|
0,4
|
1,8
|
1,5
|
7,5
|
Фолієва кислота (мкг)
|
2,5
|
12
|
10
|
50
|
Вітамін В12 (мкг)
|
0,025
|
0,12
|
0,1
|
0,5
|
Вітамін С (мг)
|
2,5
|
7,5
|
10
|
30
|
Вітамін К (мкг)
|
1
|
6
|
4
|
25
|
Вітамін Е (мг a-TE)-4
|
0,5/г полі- ненасичених жирних кислот, виражених через лінолеву кислоту з поправкою на подвійні зв'язки-5, але у будь-якому випадку не менше 0,1 мг на 100 кДж
|
1,2
|
0,5/г полі- ненасичених жирних кислот, виражених через лінолеву кислоту з поправкою на подвійні зв'язки-5, але у будь-якому випадку не менше 0,1 мг на 100 кДж
|
5
|
Таблиця 14
Нуклеотиди
|
Максимум-1
|
|
(мг/100 кДж)
|
(мг/100 ккал)
|
|
Цитидин 5'-монофосфат
|
0,60
|
2,50
|
Уридин 5'-монофосфат
|
0,42
|
1,75
|
Аденозин 5'-монофосфат
|
0,36
|
1,50
|
Гуанозин 5'-монофосфат
|
0,12
|
0,50
|
Інозин 5'-монофосфат
|
0,24
|
1,00
|
Додаток 3
до Гігієнічних вимог до продуктів
дитячого харчування, параметрів
безпечності та окремих показників
їх якості
(пункт 2.9)
Таблиця 1
№ з/п
|
Вітаміни
|
Сполуки, синоніми
|
1
|
Вітамін А
|
Ретинілу ацетат
Ретинілу пальмітат
Ретинол
|
2
|
Вітамін D
|
Вітамін D2 (ергокальциферол)
Вітамін D3 (колекальциферол)
|
3
|
Вітамін В1
|
Тіаміну гідрохлорид
Тіаміну мононітрат
|
4
|
Вітамін В2
|
Рибофлавін
Рибофлавін-5'-фосфат натрію
|
5
|
Ніацин
|
Нікотинамід
Нікотинова кислота
|
6
|
Вітамін В6
|
Піридоксину гідрохлорид
Піридоксин-5'-фосфат
|
7
|
Фолат
|
Фолієва кислота
|
8
|
Пантотенова кислота
|
D-пантотенат кальцію
D-пантотенат натрію
Декспантенол
|
9
|
Вітамін В12
|
Ціанокобаламін
Гідроксокобаламін
|
10
|
Біотин
|
D- біотин
|
11
|
Вітамін С
|
L-аскорбінова кислота
Натрію L-аскорбат
Кальцію L-аскорбат
6-пальмітил-L-аскорбінова кислота (аскорбіл пальмітат)
Калію аскорбат
|
12
|
Вітамін Е
|
D-альфа токоферол
DL-альфа токоферол
D-альфа токоферолу ацетат
DL-альфа токоферолу ацетат
|
13
|
Вітамін К
|
Філохінон (фітоменадіон)
|
Таблиця 2
№ з/п
|
Мінеральні речовини
|
Солі мінеральних речовин
|
1
|
2
|
3
|
1
|
Кальцій (Са)
|
Кальцію карбонат
Кальцію хлорид
Кальцієві солі лимонної кислоти
Кальцію глюконат
Кальцію гліцерофосфат
Кальцію лактат
Кальцієві солі ортофосфорної кислоти
Кальцію гідроксид
|
2
|
Магній (Mg)
|
Магнію карбонат
Магнію хлорид
Магнію оксид
Магнієві cолі ортофосфорної кислоти
Магнію сульфат
Магнію глюконат
Магнію гідроксид
Магнієві солі лимонної кислоти
|
3
|
Залізо (Fе)
|
Заліза цитрат
Заліза глюконат
Заліза лактат
Заліза сульфат
Амонію заліза цитрат
Заліза фумарат
Заліза дифосфат (заліза пірофосфат)
Заліза бісгліцинат
|
4
|
Мідь (Cu)
|
Міді цитрат
Міді глюконат
Міді сульфат
Комплекс мідь-лізин
Міді карбонат
|
5
|
Йод (I)
|
Калію йодид
Натрію йодид
Калію йодат
|
6
|
Цинк (Zn)
|
Цинку ацетат
Цинку хлорид
Цинку лактат
Цинку сульфат
Цинку цитрат
Цинку глюконат
Цинку оксид
|
7
|
Марганець (Mn)
|
Марганцю карбонат
Марганцю хлорид
Марганцю цитрат
Марганцю сульфат
Марганцю глюконат
|
8
|
Натрій (Na)
|
Натрію бікарбонат
Натрію хлорид
Натрію цитрат
Натрію глюконат
Натрію карбонат
Натрію лактат
Натрієві солі ортофосфорної кислоти
Натрію гідроксид
|
9
|
Калій (К)
|
Калію бікарбонат
Калію карбонат
Калію хлорид
Калієві солі лимонної кислоти
Калію глюконат
Калію лактат
Калієві солі ортофосфорної кислоти
Калію гідроксид
|
10
|
Селен (Se)
|
Натрію селенат
Натрію селеніт
|
Таблиця 3
№ з/п
|
Амінокислоти та інші сполуки азоту
|
1
|
2
|
1
|
L-аргінін і його гідрохлорид-1
|
2
|
L-цистин і його гідрохлорид
|
3
|
L-гістидин і його гідрохлорид
|
4
|
L-ізолейцин і його гідрохлорид
|
5
|
L-лейцин і його гідрохлорид
|
6
|
L-лізин і його гідрохлорид
|
7
|
L-цистеїн і його гідрохлорид
|
8
|
L-метіонін
|
9
|
L-фенілаланін
|
10
|
L-треонін
|
11
|
L- триптофан
|
12
|
L-тирозин
|
13
|
L-валін
|
14
|
L-камітин і його гідрохлорид
|
15
|
L-камітин-L-тартрат
|
16
|
Таурин
|
17
|
Цитидин 5'-монофосфат і його натрієва сіль
|
18
|
Уридин 5'-монофосфат і його натрієва сіль
|
19
|
Аденозин 5'-монофосфат і його натрієва сіль
|
20
|
Гуанозин 5'-монофосфат і його натрієва сіль
|
21
|
Інозин 5'-монофосфат і його натрієва сіль
|
Таблиця 4
№ з/п
|
Інші поживні речовини
|
1
|
2
|
1
|
Холін
|
2
|
Холіну хлорид
|
3
|
Холіну цитрат
|
4
|
Холіну бітартрат
|
5
|
Інозитол
|
Додаток 4
до Гігієнічних вимог до продуктів
дитячого харчування, параметрів
безпечності та окремих показників
їх якості
(пункт 4.2)
Таблиця 1
№ з/п
|
Заява про поживну цінність, що стосуються
|
Підстави для заяви про поживну цінність
|
1
|
2
|
3
|
1.1
|
Тільки лактози
|
Лактоза є єдиним вуглеводом у складі продукту
|
1.2
|
Відсутності лактози
|
Вміст лактози не перевищує 2,5 мг/100 кДж (10 мг/100 ккал)
|
1.3
|
Доданих довголанцюгових поліненасичених жирних кислот або еквівалентна заява стосовно додавання докозагексаєнової кислоти
|
Вміст докозагексаєнової кислоти не нижче 0,2% від загального вмісту жирних амінокислот
|
1.4
|
Наступних інгредієнтів, додавання яких здійснюється за рішенням виробника:
|
Додавання інгредієнтів за рішенням виробника в кількості, дозволеній для вживання дітьми грудного віку, і відповідно до умов, встановлених у додатку 1 до цих Гігієнічних вимог
|
1.4.1
|
Таурин
|
|
1.4.2
|
Фруктоолігосахариди і галактоолігосахариди
|
|
1.4.3
|
Нуклеотиди
|
Таблиця 2
№ з/п
|
Заява про користь для здоров`я, що стосується
|
Підстави для заяви про користь для здоров`я
|
1
|
2
|
3
|
2.1
|
Зниження ризику алергії на молочний білок. Ця заява про користь для здоров'я може включати терміни, що пов’язані зі зменшенням дії алергену чи зі зменшенням антигенних властивостей
|
а) необхідно мати в своєму розпорядженні об'єктивні і науково підтверджені дані для підтвердження заявлених властивостей;
б) дитяча суміш початкова повинна відповідати всім вимогам, встановленим у пункті 2.2 додатка 1 до цих Гігієнічних вимог, а рівень імунореактивного білка має бути менше ніж 1% азотовмісних речовин у складі суміші;
в) у маркуванні повинно бути вказано, що продукт не повинен вживатися дітьми з алергією на інтактний білок, з якого він виготовлений, за винятком випадків, коли за допомогою клінічних досліджень були отримані докази переносимості дитячої суміші початкової у більш ніж 90% дітей грудного віку (з довірчим інтервалом 95%), які мають гіперчутливість до білків, з яких вироблений гідролізат;
г) дитяча суміш початкова, що вводиться тваринам орально, не викликає сенсибілізацію до інтактних білків, з яких вона вироблена
|
Додаток 5
до Гігієнічних вимог до продуктів
дитячого харчування, параметрів
безпечності та окремих показників
їх якості
(пункт 2.4)
Таблиця 1
№ з/п
|
Амінокислоти
|
На 100 кДж-1
|
на 100 ккал
|
1
|
2
|
3
|
4
|
1
|
Цистин
|
9
|
38
|
2
|
Гістидин
|
10
|
40
|
3
|
Ізолейцин
|
22
|
90
|
4
|
Лейцин
|
40
|
166
|
5
|
Лізин
|
27
|
113
|
6
|
Метіонін
|
5
|
23
|
7
|
Фенілаланін
|
20
|
83
|
8
|
Треонін
|
18
|
77
|
9
|
Триптофан
|
8
|
32
|
10
|
Тирозин
|
18
|
76
|
11
|
Валін
|
21
|
88
|
Додаток 6
до Гігієнічних вимог до продуктів
дитячого харчування, параметрів
безпечності та окремих показників
їх якості
(пункт 2.4)
Таблиця 1
Мінімум
|
Максимум
|
0,44 г/100 кДж
|
0,7 г/100 кДж
|
(1,86 г/100 ккал)
|
(3 г/100 ккал)
|
Таблиця 2
№ з/п
|
Амінокислоти
|
мг на 100 кДж-1
|
мг на 100 ккал
|
1
|
2
|
3
|
4
|
1
|
Аргінін
|
16
|
69
|
2
|
Цистин
|
6
|
24
|
3
|
Гістидин
|
11
|
45
|
4
|
Ізолейцин
|
17
|
72
|
5
|
Лейцин
|
37
|
156
|
6
|
Лізин
|
29
|
122
|
7
|
Метіонін
|
7
|
29
|
8
|
Фенілаланін
|
15
|
62
|
9
|
Треонін
|
19
|
80
|
10
|
Триптофан
|
7
|
30
|
11
|
Тирозин
|
14
|
59
|
12
|
Валін
|
19
|
80
|
Додаток 7
до Гігієнічних вимог до продуктів
дитячого харчування, параметрів
безпечності та окремих показників
їх якості
(пункт 4.3)
Таблиця 1
№ з/п
|
Поживна речовина
|
Референтні значення в маркуванні
|
1
|
2
|
3
|
1
|
Вітамін А (мкг)
|
400
|
2
|
Вітамін D (мкг)
|
7
|
3
|
Вітамін Е (мг ТЕ)
|
5
|
4
|
Вітамін К (мкг)
|
12
|
5
|
Вітамін С (мг)
|
45
|
6
|
Тіамін (мг)
|
0,5
|
7
|
Рибофлавін (мг)
|
0,7
|
8
|
Ніацин (мг)
|
7
|
9
|
Вітамін В6 (мг)
|
0,7
|
10
|
Фолат (мкг)
|
125
|
11
|
Вітамін В12 (мкг)
|
0,8
|
12
|
Пантотенова кислота (мг)
|
3
|
13
|
Біотин (мкг)
|
10
|
14
|
Кальцій (мг)
|
550
|
15
|
Фосфор (мг)
|
550
|
16
|
Калій (мг)
|
1000
|
17
|
Натрій (мг)
|
400
|
18
|
Хлор (мг)
|
500
|
19
|
Залізо (мг)
|
8
|
20
|
Цинк (мг)
|
5
|
21
|
Йод (мкг)
|
80
|
22
|
Селен (мкг)
|
20
|
23
|
Мідь (мг)
|
0,5
|
24
|
Магній (мг)
|
80
|
25
|
Марганець (мг)
|
1,2
|
Таблиця 2
№ з/п
|
Поживна речовина
|
Референтна величина, що вказується в маркуванні
|
1
|
2
|
3
|
1
|
Вітамін А (мкг)
|
400
|
2
|
Вітамін D (мкг)
|
10
|
3
|
Вітамін С (мг)
|
25
|
4
|
Тіамін (мг)
|
0,5
|
5
|
Рибофлавін (мг)
|
0,8
|
6
|
Еквіваленти ніацину (мг)
|
9
|
7
|
Вітамін В6 (мг)
|
0,7
|
8
|
Фолат (мкг)
|
100
|
9
|
Вітамін В12 (мкг)
|
0,7
|
10
|
Кальцій (мг)
|
400
|
11
|
Залізо (мг)
|
6
|
12
|
Цинк (мг)
|
4
|
13
|
Йод (мкг)
|
70
|
14
|
Селен (мкг)
|
10
|
15
|
Мідь (мг)
|
0,4
|
Додаток 8
до Гігієнічних вимог до продуктів
дитячого харчування, параметрів
безпечності та окремих показників
їх якості
(пункт 2.11)
Додаток 9
до Гігієнічних вимог до продуктів
дитячого харчування, параметрів
безпечності та окремих показників
їх якості
(пункт 3.5)
Таблиця 1
№ з/п
|
Назва речовини
|
Максимальний рівень залишків (мг/кг)
|
1
|
2
|
3
|
1
|
Кадусафос (Cadusafos)
|
0,006
|
2
|
Деметон-S-метил/деметон-S-метилсульфон/оксидеметон-метил (окремо або в комбінації, виражені через деметон-S-метил)
(Demeton-S-methyl/demeton-S-methyl sulfone/oxydemeton-methyl)
|
0,006
|
3
|
Етопрофос (Ethoprophos)
|
0,008
|
4
|
Фіпроніл (сума фіпронілу і фіпроніл-десульфінілу, виражена через фіпроніл) (Fipronil)
|
0,004
|
5
|
Пропінеб/пропіленетіоуреа (сума пропінебу і пропіленетіоуреа)
(Propineb/propylenethiourea)
|
0,006
|
Додаток 10
до Гігієнічних вимог до продуктів
дитячого харчування, параметрів
безпечності та окремих показників
їх якості
(пункт 3.2)
Таблиця 1
№ з/п
|
Амінокислотний склад казеїну
|
г на 100г білка
|
1
|
Аргінін
|
3,7
|
2
|
Цистин
|
0,3
|
3
|
Гістидин
|
2,9
|
4
|
Ізолейцин
|
5,4
|
5
|
Лейцин
|
9,5
|
6
|
Лізин
|
8,1
|
7
|
Метіонін
|
2,8
|
8
|
Фенілаланін
|
5,2
|
9
|
Треонін
|
4,7
|
10
|
Триптофан
|
1,6
|
11
|
Тирозин
|
5,8
|
12
|
Валін
|
6,7
|
Таблиця 2
Вітаміни
|
на 100 кДж
|
на 100 ккал
|
||
мінімум
|
максимум
|
мінімум
|
максимум
|
|
Вітамін А (мкг RE)-1
|
14
|
43
|
60
|
180
|
Вітамін D (мкг)-2
|
0,25
|
0,75
|
1
|
3
|
Таблиця 3
№ з/п
|
Поживна речовина
|
Максимум на 100 ккал
|
1
|
Вітамін А (мкг RE)
|
180
|
2
|
Вітамін Е (мкг a-ТE)-1
|
3
|
3
|
Вітамін D (мкг)
|
3
|
4
|
Вітамін С (мг)
|
12,5/25-2
|
5
|
Тіамін (мг)
|
0,5
|
6
|
Рибофлавін (мг)
|
0,4
|
7
|
Ніацин (мг NE)-3
|
4,5
|
8.
|
Вітамін В6 (мг)
|
0,35
|
9.
|
Фолієва кислота (мг)
|
50
|
10.
|
Вітамін В12 (мг)
|
0,35
|
11.
|
Пантотенова кислота (мг)
|
1,5
|
12.
|
Біотин (мг)
|
10
|
13.
|
Калій (мг)
|
160
|
14.
|
Кальцій (мг)
|
80/180-4 /100-5
|
15.
|
Магній (мг)
|
40
|
16.
|
Залізо (мг)
|
3
|
17.
|
Цинк (мг)
|
2
|
18.
|
Мідь (мкг)
|
40
|
19.
|
Йод (мкг)
|
35
|
20.
|
Марганець (мг)
|
0,6
|
Додаток 11
до Гігієнічних вимог до продуктів
дитячого харчування, параметрів
безпечності та окремих показників
їх якості
(пункт 3.3)
Таблиця 1
№ з/п
|
Поживні речовини
|
Максимальні рівні на 100 ккал
|
1
|
2
|
3
|
1
|
Вітамін А (мкг RE)
|
180-1
|
2
|
Вітамін Е (мкг a-ТE)
|
3
|
3
|
Вітамін С (мг)
|
12,5/25-2/125-3
|
4
|
Тіамін (мг)
|
0,25
|
5
|
Рибофлавін (мг)
|
0,4
|
6
|
Ніацин (мг NE)
|
4,5
|
7
|
Вітамін В6 (мг)
|
0,35
|
8
|
Фолієва кислота (мкг)
|
50
|
9
|
Вітамін В12 (мкг)
|
0,35
|
10
|
Пантотенова кислота (мг)
|
1,5
|
11
|
Біотин (мкг)
|
10
|
12
|
Калій (мг)
|
160
|
13
|
Кальцій (мг)
|
80
|
14
|
Магній (мг)
|
40
|
15
|
Залізо (мг)
|
3
|
16
|
Цинк (мг)
|
2
|
17
|
Мідь (мкг)
|
40
|
18
|
Йод (мкг)
|
35
|
19
|
Марганець (мг)
|
0,6
|
Додаток 12
до Гігієнічних вимог до продуктів
дитячого харчування, параметрів
безпечності та окремих показників
їх якості
(пункт 3.4)
Таблиця 1
№ з/п
|
Назви вітамінів
|
Хімічні назви
|
1
|
2
|
3
|
1
|
Вітамін А
|
Ретинол
Ретинілацетат
Ретинілпальмітат
Бета-каротин
|
2
|
Вітамін D
|
Вітамін D2 (ергокальциферол)
Вітамін D3 (колекальциферол)
|
3
|
Вітамін В1
|
Тіаміну гідрохлорид
Тіаміну мононітрат
|
4
|
Вітамін В2
|
Рибофлавін
Рибофлавін-5'-фосфат натрію
|
5
|
Ніацин
|
Нікотинамід
Нікотинова кислота
|
6
|
Вітамін В6
|
Піридоксину гідрохлорид
Піридоксин-5'-фосфат
Піроксидину дипалмітат
|
7
|
Фолат
|
Фолієва кислота
|
8
|
Пантотенова кислота
|
D-пантотенат кальцію
D-пантотенат натрію
Декспантенол
|
9
|
Вітамін В12
|
Ціанокобаламін
Гідроксокобаламін
|
10
|
Біотин
|
D- біотин
|
11
|
Вітамін С
|
L-аскорбінова кислота
Натрію L-аскорбат
Кальцію L-аскорбат
6-пальмітил-L-аскорбінова
кислота (аскорбіл пальмітат)
Калію аскорбат
|
12
|
Вітамін Е
|
D-альфа токоферол
DL-альфа токоферол
D-альфа токоферолу ацетат
DL-альфа токоферолу ацетат
|
13.
|
Вітамін К
|
Філохінон (фітоменадіон)
|
Таблиця 2
№ з/п
|
Амінокислоти
|
|
1
|
2
|
|
1
|
L-аргінін
|
та їх гідрохлориди
|
2
|
L-цистин
|
|
3
|
L-гістидин
|
|
4
|
L-ізолейцин
|
|
5
|
L-лейцин
|
|
6
|
L-лізин
|
|
7
|
L- цистеїн
|
|
8
|
L-метіонін
|
|
9
|
L-фенілаланін
|
|
10
|
L-треонін
|
|
11
|
L-триптофан
|
|
12
|
L-тирозин
|
|
13
|
L-валін
|
|
Таблиця 3
№ з/п
|
Солі мінералів та елементи
|
|
1
|
2
|
|
1
|
Кальцій (Са)
|
Кальцію карбонат
Кальцію хлорид
Кальцієві солі лимонної кислоти
Кальцію глюконат
Кальцію гліцерофосфат
Кальцію лактат
Кальцію оксид
Кальцію гідрооксид
Кальцієві солі ортофосфорної кислоти
|
2
|
Магній (Mg)
|
Магнію карбонат
Магнію хлорид
Магнієві солі лимонної кислоти
Магнію глюконат
Магнію оксид
Магнію гідрооксид
Магнієві солі ортофосфорної кислоти
Магнію сульфат
Магнію лактат
Магнію гліцерофосфат
|
3
|
Залізо (Fе)
|
Цитрат заліза
Подвійна сіль лимоннокислого заліза
Глюконат заліза
Лактат заліза
Сульфат заліза
Заліза фумарат
Дифосфат заліза (пірофосфат заліза)
Елементарне залізо (карбонільне + електролітичне + відновлене воднем)
Заліза сахарат
Дифосфат натрій заліза
Карбонат заліза
|
4
|
Мідь (Cu)
|
Комплекс мідь-лізин
Карбонат міді
Цитрат міді
Глюконат міді
Сульфат міді
|
5
|
Йод (I)
|
Йодид натрію
Йодид калію
Йодат калію
Йодат натрію
|
6
|
Цинк (Zn)
|
Цинку ацетат
Цинку хлорид
Цинку цитрат
Цинку лактат
Цинку сульфат
Цинку оксид
Цинку глюконат
|
7
|
Марганець (Mn)
|
Марганцю карбонат
Марганцю хлорид
Марганцю цитрат
Марганцю глюконат
Марганцю сульфат
Марганцю гліцерофосфат
|
8
|
Калій (К)
|
Калію хлорид
Калійні солі лимонної кислоти
Калію глюконат
Калію лактат
Калію гліцерофосфат
|
4. Інші поживні речовини
№ з/п
|
Інші поживні речовини
|
1
|
Холін
|
2
|
Хлорид холіну
|
3
|
Цитрат холіну
|
4
|
Бітартрат холіну
|
5
|
Інозитол
|
6
|
L-карнітин
|
7
|
L-карнітину гідрохлорид
|