УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
25.07.2005 N 335
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
9 серпня 2005 р.
за N 872/11152
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства N 638 (z1847-13) від 28.10.2013 )

Про затвердження Положення про Центральну галузеву дегустаційну комісію з оцінки якості морозива в системі Міністерства аграрної політики України та Інструкції про порядок проведення оцінки якості морозива

З метою забезпечення якості морозива, збільшення обсягів його виробництва і асортименту та на виконання вимог державного стандарту України ДСТУ 3946-2000 "Система розроблення і поставлення продукції на виробництво. Продукція харчова. Основні положення" НАКАЗУЮ:
1. Затвердити:
1.1. Положення про Центральну галузеву дегустаційну комісію з оцінки якості морозива в системі Міністерства аграрної політики України (додається).
1.2. Інструкцію про порядок проведення оцінки якості морозива ( додається (z0873-05) ) .
2. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Пабата В.О.
Міністр
ПОГОДЖЕНО:
Заст. Голови
Держспоживстандарту України
Президент Торгово-
промислової палати України
Заступник Міністра
охорони здоров'я України
Перший віце - президент
Української академії
аграрних наук
Голова Державного комітету
України з питань регуляторної
політики та підприємництва
О.П.Баранівський
В.П.Вівчарик
С.П.Скрипченко
С.П.Бережнов
В.П.Ситник
А.В.Дашкевич

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики України
25.07.2005  N 335
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
9 серпня 2005 р.
за N 872/11152

ПОЛОЖЕННЯ

про Центральну галузеву дегустаційну комісію з оцінки якості морозива в системі Міністерства аграрної політики України

1. Загальні положення

1.1. Центральна галузева дегустаційна комісія з оцінки якості морозива (далі - ЦГДК) є головною дегустаційною комісією в галузі виробництва морозива в системі Міністерства аграрної політики України.
1.2. ЦГДК у своїй роботі керується цим Положенням та Інструкцією про порядок проведення оцінки якості морозива, затвердженою наказом Міністерства аграрної політики України від 25.07.2005 N 335 (z0873-05) , та іншими нормативно-правовими актами.
1.3. Склад ЦГДК за поданням асоціації "Українське морозиво" затверджується Міністерством аграрної політики України.
1.4. До складу ЦГДК входять представники Міністерства аграрної політики України, Міністерства охорони здоров'я України, Держспоживстандарту України, Торгово-промислової палати України, Технологічного інституту молока і м'яса Української академії аграрних наук, Інституту гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзєєва Академії медичних наук України та фахівці в галузі виробництва морозива (за їх згодою) згідно з додатком.

2. Функції та права ЦГДК

2.1. ЦГДК оцінює якість морозива:
- нових видів, які пропонуються до випуску на виробництві;
- що подається на виставки, конкурси, огляди;
- на підприємствах;
- при виникненні спору між підприємством-постачальником і підприємством-одержувачем.
2.2. При оцінці якості нових видів морозива, які пропонуються до випуску на виробництві, ЦГДК розглядає та проводить технічну експертизу нормативної документації на ці види продукції відповідно до ДСТУ 3946-2000 "Система розробки і постановки продукції на виробництво. Продукція харчова. Основні положення" перед поданням на реєстрацію до Держспоживстандарту України.
2.3. ЦГДК має право:
2.3.1 відбирати проби зразків морозива на підприємствах за згодою виробника для подальшого їх подання на дегустацію (згідно із затвердженим графіком роботи ЦГДК);
2.3.2 виносити рішення у разі зняття з виробництва продукції однотипної, яка не має виражених ознак за споживчими властивостями органолептичними показниками і товарним виглядом;
2.3.3 оцінювати якість та надавати висновки про якість продукції, що пропонується на експорт;
2.3.4 оцінювати якість продукції, що пропонується для поставок за імпортом, для визначення доцільності її закупки на державному рівні;
2.3.5 при встановленні факту порушення технологічних режимів виробництва за результатами роботи ЦГДК розробляти і рекомендувати підприємствам галузі заходи, спрямовані на поліпшення якості морозива;
2.3.6 приймати рішення про відзначення продукції високої якості за органолептичними показниками сертифікатом, який є підставою для нанесення товарного знака асоціації "Українське морозиво" на етикетку продукції;
2.3.7 у разі, якщо організатори міжнародних, вітчизняних виставок, оглядів, конкурсів запрошують членів ЦГДК для проведення дегустаційних конкурсів, - оцінювати якість морозива та виробів з морозива. Направляти пропозиції організаторам цих заходів для морального стимулювання підприємств (нагородження дипломами, медалями, сертифікатами за найкращі зразки морозива, пред'явлені на дегустацію).

3. Порядок роботи ЦГДК

3.1. Оцінка якості нових видів морозива з метою подальшої постановки на виробництво проводиться на засіданні ЦГДК згідно з графіком та в разі необхідності.
3.2. За результатами оцінки якості нових видів морозива ЦГДК приймає рішення, яке є підставою для узгодження нормативно-технічної документації на цю продукцію в Держспоживстандарті України.
3.3. Дата засідання ЦГДК визначається головою комісії і за 10 днів повідомляється секретарем комісії її членам.
3.4. Засідання ЦГДК є правомочним, якщо на ньому присутні не менше 2/3 членів затвердженого складу комісії.
3.5. Засідання ЦГДК проводиться під керівництвом голови комісії або (за його дорученням) заступником голови.
3.6. У роботі комісії (за рішенням голови) можуть брати участь, обговорювати представлені зразки, дегустувати якість продукції керівники, спеціалісти промислових підприємств та інших зацікавлених організацій без урахування їх оцінки при визначенні підсумкового результату.
3.7. При потребі повторну дегустацію одного й того самого зразка морозива проводити за згодою членів ЦГДК.

4. Рішення ЦГДК

4.1. Рішення ЦГДК приймається за умови участі в засіданні не менше 2/3 затвердженого складу комісії.
4.2. При підрахунку оцінок за кожним зразком морозива враховуються оцінки, які дали члени ЦГДК.
4.3. При прийнятті рішень у разі рівної кількості голосів або балів голос голови ЦГДК є ухвальним.
4.4. Рішення ЦГДК оформляється у вигляді протоколу. У разі дегустації нових видів морозива з метою подальшої постановки на виробництво протокол підписують усі присутні на засіданні члени ЦГДК. В інших випадках протокол підписується головою та секретарем комісії.
Начальник Департаменту
ринків продукції тваринництва
з Головною державною
племінною інспекцією
Д.М.Микитюк

Додаток
до Положення про Центральну
галузеву дегустаційну
комісію з оцінки якості
морозива в системі
Міністерства аграрної
політики України

СКЛАД

Центральної галузевої дегустаційної комісії з оцінки якості морозива в системі Міністерства аграрної політики України

Бартковський Ігор Ілліч - президент асоціації "Українське морозиво", голова комісії
Гудз Ірина Семенівна - виконавчий директор асоціації "Українське морозиво", заступник голови комісії
Гнітецька Галина Григорівна - заступник начальника Управління підтвердження відповідності Держспоживстандарту України, заступник голови комісії
Жучкова Лариса Іванівна - начальник Департаменту виставкової діяльності ТОВ "Україна Сервіс", секретар комісії
Члени комісії:
Альшанова Олена Олегівна - провідний спеціаліст відділу ринків молока і м'яса Департаменту ринків продукції тваринництва з Головною державною племінною інспекцією Міністерства аграрної політики України
Радковська Лариса Іванівна - провідний експерт випробувальної лабораторії контролю якості товарів Управління експертиз та сертифікації товарів Торгово-промислової палати України
Григоренко Алла Анатоліївна - заступник директора Департаменту державного санітарно-епідеміологічного нагляду Міністерства охорони здоров'я України
Ятченко Олена Олександрівна - провідний науковий співробітник лабораторії гігієни харчування Інституту гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзєєва Академії медичних наук України
Козаченко Ольга Борисівна - науковий співробітник лабораторії стандартизації та сертифікації Технологічного інституту молока та м'яса Української академії аграрних наук України
Шатохіна Людмила Петрівна - начальник відділу контролю продовольчих товарів Управління безпеки споживчого ринку Держспоживстандарту України
Рибакова Тетяна Германівна - завідувач виробництва ЗАТ "Геркулес", м. Донецьк
Козловська Людмила Аркадіївна - завідувач лабораторії ВАТ "Вінтер", м. Донецьк
Гончар Ольга Павловна - головний технолог ВАТ "Житомирський маслозавод", м. Житомир
Кліш Ольга Іванівна - головний технолог ТОВ "Троянда"
Лугіна Людмила Миколаївна - начальник відділу стандартизації та сертифікації ВАТ "Шосткинський міськмолкомбінат", м. Шостка Сумської області
Бондаренко Світлана Василівна - заступник директора з виробництва технологій ТОВ "Юрія Фортуна"