КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 23 травня 2001 р. № 559
Київ
|
Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок
Відповідно до статті 21 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" (
1645-14)
Кабінет Міністрів України постановляє:
Затвердити такі, що додаються:
перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам;
Порядок проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок.
Перший
віце-прем'єр-міністр України
|
Ю.ЄХАНУРОВ
|
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 23 травня 2001 р. № 559
ПЕРЕЛІК
професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам
1. Харчова та переробна промисловість (крім працівників підприємств з виробництва дріжджів, олії, сушених овочів, солі, молочної кислоти, фасування чаю, кави; млинів, крупорушок, зерносховищ, елеваторів; крохмалепатокових, соледобувних, спиртових, лікеро-горілчаних підприємств; складів зерна, борошна, круп)
Працівники адміністрації, які мають доступ у виробничі цехи, складські приміщення, холодильники, експедиції, виробничі лабораторії
Технологи, начальники цехів
Працівники лабораторій та заквасного відділення
Працівники складів, холодильників
Персонал, який миє обладнання, готує мийні засоби та дезінфекційні розчини
Медичний персонал
Прибиральники приміщень
Слюсарі, електромонтери та інші працівники, зайняті ремонтними роботами у виробничих та складських приміщеннях
Вантажники
Водії, зайняті транспортуванням харчової продукції (на всіх видах транспорту)
Працівники пунктів приймання сирого молока
Працівники кремово-кондитерських виробництв, цехів
Працівники цехів виробництва дитячого харчування
Працівники цехів виробництва морозива, десертів
Працівники цехів фасування продукції молокопереробної, м'ясопереробної та рибопереробної промисловості, іншої готової до споживання продукції
Працівники цехів виробництва кулінарної продукції
Працівники інших виробничих цехів виробництва харчових продуктів
3. Підприємства продовольчої торгівлі, в тому числі дрібнороздрібної, а також ті, що розташовані на території ринків
Адміністрація (крім осіб, що не мають контакту з продукцією, яка зберігається та реалізується)
Продавці
Працівники складів, холодильників, експедитори
Персонал, який миє обладнання, та прибиральники приміщень
Слюсарі, електромонтери та інші працівники, зайняті ремонтом торговельного та холодильного обладнання
4. Ринки
Адміністрація та персонал продовольчих ринків (крім осіб, що не мають контакту з продукцією, яка зберігається та реалізується)
Продавці молокопродуктів та готової до вживання харчової продукції власного виробництва, товарів дитячого асортименту
Продавці, що реалізують на ринках харчові продукти промислового виробництва
Працівники продовольчих складів, холодильників
Слюсарі, електромонтери та інші працівники, зайняті ремонтом торговельного та холодильного обладнання
5. Підприємства громадського харчування
Адміністрація
Завідуючі виробництвом
Технологи
Кухарі та кухонні працівники
Кондитери
Офіціанти
Робітники, що здійснюють кейтеринг (крім іноземних робітників, що здійснюють кейтеринг у процесі обслуговування населення під час проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, за наявності у них медичного документа, що підтверджує можливість роботи у сфері громадського харчування) та цехів бортового харчування на авіатранспорті
Працівники відділів бортового харчування авіакомпаній
Водії автоліфтів
Шипчандлери
Працівники вагонів-ресторанів, камбузів
Працівники складів, холодильників
Персонал, який миє обладнання, та прибиральники приміщень
Слюсарі, електромонтери та працівники, зайняті ремонтними роботами у виробничих та складських приміщеннях
Працівники, що мають доступ до миття обладнання, посуду, інвентарю (бригади з обслуговування підприємств для проведення прибирання, миття та дезінфекційних робіт), і працівники, що тимчасово залучаються до роботи на харчових об'єктах
6. Навчальні заклади, крім вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації
Керівники, їх заступники
Педагогічні працівники
Медичний персонал
Працівники харчоблоків
Спеціалісти, що беруть участь у навчально-виховному процесі
Технічний персонал
Учні перед проходженням виробничої практики на об'єктах, працівники яких підлягають обов'язковому профілактичному медичному огляду
10. Вищі навчальні заклади III-IV рівнів акредитації
Студенти перед початком проходження виробничої практики на об'єктах, працівники яких підлягають обов'язковому профілактичному медичному огляду
11. Притулки для неповнолітніх
Адміністрація
Викладачі, вчителі, вихователі
Медичний персонал
Працівники харчоблоків
Інший педагогічний і технічний персонал
12. Оздоровчі заклади для дітей з цілорічним та сезонним перебуванням
Адміністративно-господарський персонал
Педагогічний персонал
Медичний персонал
Працівники харчоблоків
Обслуговуючий персонал
13. Лікувально-профілактичні заклади для дорослих (санаторії, будинки відпочинку, пансіонати, будинки-інтернати)
Адміністрація
Вихователі, помічники вихователів
Медичний персонал (лікарі, середній та молодший медичний персонал)
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень
Працівники харчоблоків, їдалень та роздавальних пунктів
Працівники дитячих молочних кухонь
14. Пологові будинки (відділення), дитячі лікарні (відділення), відділення патології новонароджених, недоношених
Адміністрація
Медичні працівники (лікарі, середній та молодший медичний персонал)
Працівники харчоблоків, їдалень та роздавальних пунктів
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень
15. Пральні, приймальні пункти білизни, хімчистки
Приймальники
Пральники, прасувальники
16. Перукарні, косметичні та масажні кабінети, кабінети татуажу, салони пірсингу та візажу
Працівники адміністрації, які безпосередньо займаються обслуговуванням відвідувачів
Перукарі
Манікюрниці
Педикюрниці
Косметики
Масажисти
Візажисти
Працівники, що виконують татуаж і пірсинг
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень
17. Лазні, сауни
Адміністрація
Робітники з обслуговування лазень, саун, душових, у тому числі масажисти
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень
18. Готелі
Адміністрація, що бере участь у процесі обслуговування
Чергові
Покоївки
Кастелянки
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень
19. Гуртожитки
Адміністрація
Вихователі
Кастелянки
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень
20. Спортивно-оздоровчі комплекси
Адміністрація
Тренери
Інструктори
Медичний персонал
Працівники басейнів та лікувальних ванн
Інженери
Техніки
Прибиральники
Обслуговуючий персонал
21. Заклади культури (театри, цирки, клуби, будинки культури тощо)
Гримери
Костюмери
Працівники, що безпосередньо займаються обслуговуванням відвідувачів
22. Розважальні заклади
Обслуговуючий персонал
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень
23. Підприємства фармацевтичної промисловості
Працівники адміністрації, які мають доступ у виробничі цехи, складські приміщення, виробничі лабораторії
Фасувальники
Гранулювальники
Оператори
Приймальники
Апаратники
Провізори
Інженери
Техніки
Таблетувальники
Технічний персонал, у тому числі прибиральники приміщень
23-1. Аптеки та їх структурні підрозділи
Працівники, зайняті виробництвом, фасуванням та реалізацією лікарських засобів
24. Підприємства та об'єкти водопостачання і каналізації
Працівники, безпосередньо причетні до водопостачання, збору та очистки стічних вод, у тому числі на суднах, у залізничних вагонах, на літаках
25. Метрополітен
Контролери
Прибиральники рухомого складу та приміщень метрополітену
26. Транспортно-дорожній комплекс
а) автомобільні, залізничні, морські та річкові вокзали, аеропорти, аеродроми, морські та річкові порти, кемпінги, мотелі
Працівники місць відпочинку локомотивних бригад, водіїв автобусів, членів екіпажів повітряних, морських та річкових суден
Прибиральники приміщень вокзалів, портів та автостанцій
Працівники кімнат відпочинку пасажирів на вокзалах у портах та на автостанціях
Працівники кімнат матері і дитини вокзалів, портів та автостанцій
Мийники літальних апаратів
Працівники з приймання та видачі вантажу
б) рухомий склад авіаційного, автомобільного, залізничного, морського і річкового транспорту
Начальники пасажирських поїздів, провідники, інші працівники поїзних бригад
Бортпровідники всіх видів транспорту
Працівники пунктів, які безпосередньо пов'язані з підготовкою пасажирських составів до рейсу
Працівники рефрижераторних поїздів та секцій
Касири, контролери всіх видів пасажирського транспорту
Працівники, зайняті транспортуванням харчової продукції (на всіх видах транспорту - авіаційного, автомобільного, залізничного, морського і річкового), у тому числі вантажники
27. Рибне господарство
Члени екіпажів суден
Рибалки на внутрішніх та закритих водоймах
Рибалки, які займаються прибережним ловом
Працівники рибоприймальних пунктів
28. Суб'єкти господарювання, що займаються розведенням, вирощуванням і реалізацією тварин
Тваринники
Працівники тваринницьких ферм
Працівники цехів виготовлення кормів
Оператори машинного доїння
Оператори штучного запліднення тварин
Доярки (дояри)
29. Приватні послуги удома
Репетитори, гувернантки, доглядальниці, прибиральниці, кухарі, манікюрниці, педикюрниці, масажисти
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 23 травня 2001 р. № 559
ПОРЯДОК
проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок
1. Відповідно до цього Порядку проводяться обов'язкові попередні (до прийняття на роботу) та періодичні профілактичні медичні огляди (далі - обов'язкові медичні огляди) працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб (далі - працівники), та видача їм особистих медичних книжок.
2. Обов'язкові медичні огляди проводяться за рахунок роботодавців (підприємство, установа, організація або фізична особа - суб'єкт підприємницької діяльності, що використовують працю найманих працівників).
Витрати закладів та установ охорони здоров'я, пов'язані з проведенням обов'язкових медичних оглядів працівників бюджетних установ та організацій, покриваються за рахунок коштів, передбачених кошторисом на утримання відповідного закладу та установи охорони здоров'я.
Працівники підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності відшкодовують вартість бланка особистої медичної книжки закладам та установам охорони здоров'я, які проводитимуть обов'язкові медичні огляди при проходженні попереднього профілактичного медичного огляду до прийняття на роботу, та у разі необхідності отримання нового бланка цієї книжки у зв'язку з його втратою, зіпсуттям або неможливістю подальшого використання чи придбавають зазначений бланк за власні кошти.
Громадяни, які займаються індивідуальною діяльністю, проходять медичний огляд та отримують особисту медичну книжку за власні кошти.
3. Терміни проведення обов'язкових медичних оглядів встановлюються МОЗ.
У разі погіршення епідемічної ситуації за поданням відповідного головного державного санітарного лікаря органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування можуть приймати рішення щодо проведення позачергових обов'язкових медичних оглядів.
4. Перелік необхідних обстежень, лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов'язкових медичних оглядів, затверджується МОЗ.
5. Головні лікарі закладів та установ охорони здоров'я, які проводитимуть обов'язкові медичні огляди:
за погодженням з відповідним головним державним санітарним лікарем затверджують плани-графіки їх проведення;
визначають місце їх проведення та затверджують список лікарів, які проводитимуть обстеження.
6. Роботодавець забезпечує ведення журналу реєстрації особистих медичних книжок, де зазначаються номер, серія, дата видачі книжки, прізвище, ім'я та по батькові її власника.
9. Видачу або реалізацію особистих медичних книжок можуть здійснювати:
заклади та установи охорони здоров'я, які проводитимуть обов'язкові медичні огляди.
10. Особиста медична книжка видається працівникові тільки для проходження медичного огляду, після чого вона підлягає поверненню роботодавцеві, який забезпечує зберігання цієї книжки. В окремих випадках, коли зберігання особистої медичної книжки у роботодавця є недоцільним або неможливим, допускається її зберігання у працівника.
У разі звільнення працівника особиста медична книжка видається йому під розписку разом з трудовою книжкою.
Зразок бланка особистої медичної книжки та порядок її ведення затверджуються МОЗ.
11. Для проведення обов'язкового періодичного медичного огляду роботодавець складає за погодженням з відповідним головним державним санітарним лікарем список працівників, які повинні пройти цей огляд. Копія списку передається до закладу або установи охорони здоров'я, де проводитиметься цей огляд. У разі проведення попереднього (до прийняття на роботу) обов'язкового медичного огляду роботодавець направляє закладу чи установі охорони здоров'я відповідного листа.
Роботодавець здійснює контроль за проходженням працівниками у встановлені терміни обов'язкових медичних оглядів і несе за це відповідальність.
12. Усі результати обстеження, що проводяться лікарями-спеціалістами (у тому числі лабораторних, клінічних та інших досліджень), обов'язково заносяться до особистої медичної книжки.
На підставі результатів обстеження кожен лікар-спеціаліст робить висновок щодо можливості допущення працівника до роботи.
13. Дані про результати обов'язкових медичних оглядів працівників підлягають обліку у відповідних установах державної санітарно-епідеміологічної служби.
14. Установи державної санітарно-епідеміологічної служби під час здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду перевіряють своєчасність проходження обов'язкового медичного огляду та наявність особистих медичних книжок у працівників, які підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам.
15. Контроль за реєстрацією, обліком, рухом бланків особистої медичної книжки та за їх видачею здійснює Державне управління справами разом з МВС, відповідно до інструкції з обліку бланків.