УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мінагрополітики
України
12.10.2011 N 538 (z1256-11)
        
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
2 листопада 2011 р.
за N 1260/19998
( Перелік втратив чинність на підставі Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства N 130 (z0366-18) від 07.03.2018 )

ПЕРЕЛІК

питань для здійснення державними органами ветеринарної медицини планових заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням законодавства у галузі ветеринарної медицини на агропродовольчих ринках

Пояснення до позначень, використаних у переліку питань для перевірки:
"Так" - позитивна відповідь на поставлене запитання;
"Ні" - негативна відповідь на поставлене запитання;
"НВ" - дотримання питання не вимагається від даного (конкретно узятого) об'єкта контролю;
"НП" - питання не перевірялося на даному об'єкті контролю.

I. Перелік питань, що підлягають перевірці

N з/п Питання Так Ні НВ НП Нормативне обґрунтування
1.1 Проведення експертизи і узгодження проектів планування та будівництва агропродовольчого ринку Стаття 7 ЗУ 2498-XII, пункт 1.2 глави 1 ВСП для ринків
1.2 Наявність дозволу органу державного ветеринарно-санітарного нагляду на введення потужності в експлуатацію Стаття 7 ЗУ 771/97-ВР, пункт 3 Порядку видачі ЕД
1.3 Дотримання санітарних вимог до розмежування території ринку на торговельну і господарську зони Пункт 2.1 глави 2 ВСП для ринків
1.4 Територія ринку має відокремлену та відгороджену від проїжджої частини, житлового та комунального секторів ділянку землі Пункт 6 Правил торгівлі на ринках, пункт 3.6 глави 3 ВСП для ринків
1.5 Територія та споруди ринку забезпечені штучним освітленням, електро- та водопостачанням Пункт 6 Правил торгівлі на ринках
1.6 Підключення споруд ринку до систем теплопостачання Пункт 7 Правил торгівлі на ринках, пункт 3.2 глави 3 ВСП для ринків
1.7 Наявність та розміщення на території ринку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Пункт 1.1 глави 1 Положення про ДЛВСЕ на ринку
1.8 Відповідність приміщення лабораторії, наданого адміністрацією ринку, вимогам Положення про ДЛВСЕ на ринку Пункти 1.11, 1.12, 1.13, 1.14 глави 1 Положення про ДЛВСЕ на ринку, пункт 9.2 глави 9 ВСП для ринків
1.9 Забезпечення державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку необхідним спеціальним лабораторним обладнанням, інструментами, фарбами, хімічними реактивами, мийними і дезінфекційними засобами, лабораторним посудом, спецодягом, лабораторними меблями, інвентарем та іншими допоміжними матеріалами Пункт 1.15 глави 1 ВСП для ринків, пункти 1.13, 1.15 глави 1 Положення про ДЛВСЕ на ринку
1.10 Наявність позначення лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на графічному плані території ринку Пункт 8 Правил торгівлі на ринках
1.11 Наявність облаштованого майданчика для встановлення сміттєзбірників (на відстані 20 м від місць торгівлі харчовою продукцією) Пункт 2.7 глави 2 ВСП для ринків
1.12 Контроль за щоденним вивезенням сміття з території ринку та проведенням дезінфекції сміттєзбірників Пункт 3.14 глави 3 ВСП для ринків
1.13 Наявність обладнаних на території ринку санітарних вузлів (на відстані не менше 25 м від місць торгівлі харчовою продукцією, санітарних вузлів з водонепроникними вигрібними ямами - на відстані не менше 50 м). Санітарні вузли повинні мати зручні, вимощені і освітлені підходи Пункт 3.4 глави 3 ВСП для ринків
1.14 Утримання санітарних вузлів та умивальників у належному санітарному стані з проведенням щоденної дезінфекції Пункти 3.15, 3.16 глави 3 ВСП для ринків
1.15 Проведення 1 разу на місяць санітарного дня Пункт 3.7 глави 3 ВСП для ринків, пункт 5.2 глави 5 Положення про ДЛВСЕ на ринку
1.16 Реалізація товарів у спеціалізованих (позначених) зонах з продажу окремих видів продукції: овочів і фруктів, м'яса і битої птиці, яєць, молочних продуктів, риби, меду, олії тощо Пункт 12 розділу І Правил торгівлі на ринках
1.17 Відповідність торгових місць, з яких здійснюється продаж продукції, вимогам законодавства Пункт 13 розділу І Правил торгівлі на ринках
1.18 Дотримання періодичності прибирання ринку Пункт 3.7 глави 3 ВСП для ринків
1.19 Дотримання періодичності миття та дезінфекції холодильних камер Пункт 3.7 глави 3 ВСП для ринків
1.20 Наявність обладнаних на території ринку фонтанчиків для питної води, умивальників Пункт 3.10 глави 3 ВСП для ринків
1.21 Наявність обладнаного на території ринку приміщення для миття торговельного інвентарю, фруктів, овочів Пункт 3.10 глави 3 ВСП для ринків
1.22 Відповідність води, яка використовується для господарсько-побутових і питних потреб, вимогам ГОСТ 2874-82 "Вода питна. Гігієнічні вимоги і контроль за якістю" Пункт 3.10 глави 3 ВСП для ринків
1.23 Забезпечення адміністрацією ринку в достатній кількості прибиральним інвентарем, матеріалами для миття, мийними засобами, спецодягом, торговельно- технологічним обладнанням та дезінфікуючими, дератизаційними засобами, умови їх зберігання Пункт 3.11 глави 3, пункт 4.1 глави 4 ВСП для ринків
1.24 Наявність обладнаних гардеробів для зберігання особистих речей працівників ринку Пункт 3.12 глави 3 ВСП для ринків
1.25 Наявність виділеного спеціального приміщення для зберігання торговельного інвентарю Пункт 3.12 глави 3 ВСП для ринків
1.26 Контроль за короткочасним зберіганням продукції з обмеженим строком зберігання в холодильних камерах Пункт 3.13 глави 3 ВСП для ринків
1.27 Наявність відповідно до ветеринарно-санітарних вимог на ринку ізольованої холодильної камери для тимчасового зберігання м'яса, яке підлягає лабораторному дослідженню, до вирішення питання про можливість його реалізації Пункт 1.12 глави 1, пункт 5.2 глави 5 Положення про ДЛВСЕ на ринку, пункт 3.13 глави 3 ВСП для ринків
1.28 Проведення щоденної дезінфекції санітарних вузлів, сміттєзбірників та урн для сміття Пункт 3.14 глави 3 ВСП для ринків
1.29 Відповідність ветеринарно-санітарним вимогам столів для продажу сільськогосподарської продукції (м'ясопродуктів, молокопродуктів, меду), обладнаних матеріалами, що допущені Міністерством охорони здоров'я України Пункт 4.2 глави 4 ВСП для ринків
1.30 Відповідність ветеринарно-санітарним вимогам торговельного інвентарю, колоди для розрубки м'яса Пункти 4.3, 4.4, 4.5 глави 4 ВСП для ринків
1.31 Забезпечення дирекцією ринку проведення систематичних заходів з дезінфекції, дезінсекції, дератизації, проходження працівниками медичних обстежень, централізованим пранням і ремонтом спецодягу Пункт 9.2 глави 9 ВСП для ринків, пункт 5.2 глави 5 Положення про ДЛВСЕ на ринку, пункт 21 розділу I Правил торгівлі на ринках
1.32 Наявність відповідних ветеринарних документів, виданих у встановленому порядку на продукцію, що надходить для реалізації Стаття 16 ЗУ N 2498-12, стаття 5 ЗУ 771/97-ВР, пункт 5.1 глави 5 ВСП для ринків, пункти 1.16, 1.19 глави 1 Положення про ДЛВСЕ на ринку, Порядок видачі ветеринарних документів
1.33 Надання адміністрацією ринку місць для торгівлі продукцією домашнього виготовлення Стаття 35 ЗУ 771/97-ВР, пункт 5.15 глави 5 ВСП для ринків, пункт 1.19 глави 1 Положення про ДЛВСЕ на ринку
1.34 Надання адміністрацією ринку місць для продажу живих тварин та птиці Стаття 16 ЗУ 2498-XII, пункт 5.5 глави 5 ВСП для ринків, пункт 1.19 глави 1 Положення про ДЛВСЕ на ринку
1.35 Відповідність встановленим ветеринарно-санітарним вимогам місць для продажу живих тварин і птиці (територія не пов'язана з торгівельною зоною та відстані від неї до житлових будинків не менше 200 м) Пункт 5.5 глави 5 ВСП для ринків
1.36 Дотримання ветеринарно-санітарних вимог при реалізації молока, молочних продуктів Пункти 5.6, 5.7, 5.10, 5.11 глави 5 ВСП для ринків
1.37 Дотримання ветеринарно-санітарних вимог при реалізації м'яса Пункти 5.2, 5.3 глави 5 ВСП для ринків
1.38 Дотримання ветеринарно-санітарних вимог при реалізації овочів, зелені, свіжих грибів, фруктів Пункти 5.9, 5.10 глави 5 ВСП для ринків
1.39 Дотримання ветеринарно-санітарних вимог при реалізації квашених, солених, маринованих овочів та фруктів Пункт 5.11 глави 5 ВСП для ринків
1.40 Наявність санітарного журналу Пункт 8.3 глави 8, пункт 9.2 глави 9 ВСП для ринків
1.41 Забезпечення з боку адміністрації ринку контролю за санітарним станом місць торгівлі в критих ринках, павільйонах і на відкритих площадках Пункт 9.2 глави 9 ВСП для ринків
1.42 Наявність у продавців харчових продуктів при собі відповідних документів, що засвідчують якість та безпеку харчових продуктів Стаття 16 ЗУ 2498-XII, стаття 35 ЗУ 771/97-ВР, пункти 5.2, 5.3 5.16 глави 5 ВСП для ринків, пункт 40 розділу II Правил торгівлі на ринках
1.43 Забезпечення адміністрацією ринку ізольованого приміщення з встановленням автоклава (інших засобів) для знезараження м'яса, м'ясопродуктів та конфіскатів Пункт 1.12 глави 1, пункт 5.2 глави 5 Положення про ДЛВСЕ на ринку
1.44 Проведення огляду і ветеринарно-санітарної експертизи на ринку усіх тварин, продукції тваринного і рослинного походження, що надходять для продажу або зберігаються у приміщеннях ринку (складах, базах, холодильниках, павільйонах, палатках тощо) Стаття 35 ЗУ 771/97-ВР, пункт 5.16 глави 5 ВСП для ринків, пункт 1.16 глави 1, пункт 3.5 глави 3 Положення про ДЛВСЕ на ринку, глава 17 Правил ПВОіВСЕ
1.45 Клеймування туш відповідно до Інструкції із застосування позначки придатності та ветеринарних штампів, затвердженої наказом Державного комітету ветеринарної медицини України від 02.02.2010 N 46, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 07.04.2010 за N 278/17573 Інструкція із застосування ППтВШ, пункт 3.8 глави 3 Положення про ДЛВСЕ на ринку
1.46 Проведення знезараження, знешкодження (утилізації) м'яса та м'ясопродуктів, продукції рослинного походження, які згідно з правилами ветеринарно-санітарної експертизи визнані непридатними для споживання людиною Стаття 35 ЗУ 771/97-ВР, пункти 3.12, 3.13 глави 3 Положення про ДЛВСЕ на ринку
1.47 Дотримання правил перевезення тварин, птиці та інших вантажів, які підлягають державному ветеринарно-санітарному контролю Пункти 1.1, 1.2, 1.6 глави 1, пункт 3.5 глави 3 Правил перевезення
1.48 Надання юридичними і фізичними особам, діяльність яких пов'язана з торгівлею тваринами, а також з реалізацією та зберіганням продукції тваринного і рослинного походження, зразків продукції для проведення ветеринарно-санітарної експертизи Стаття 35 ЗУ 771/97-ВР, пункт 1.22 глави 1, пункт 3.7 глави 3 Положення про ДЛВСЕ на ринку
1.49 Дотримання адміністрацією (власником) ринку вимог щодо приймання продукції тваринного походження (надання місця для торгівлі після одержання висновків лабораторії про їх епізоотичне, ветеринарно-санітарне благополуччя та якість) Стаття 35 ЗУ 771/97-ВР, пункт 1.18 глави 1 Положення про ДЛВСЕ на ринку

II. Нормативні документи, на підставі яких складено та яким відповідають питання, передбачені цим Актом перевірки

N з/п Скорочення документа Назва документа
2.1 Закони України
2.1.1 ЗУ 771/97-ВР Закон України від 23.12.97 N 771/97-ВР (771/97-ВР) "Про безпечність та якість харчових продуктів"
2.1.2 ЗУ 2498-XII Закон України від 25.06.92 N 2498-XII (2498-12) "Про ветеринарну медицину"
2.1.3 ЗУ 877-V Закон України від 05.04.07 N 877-V (877-16) "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності"
2.2 Постанови Кабінету Міністрів України та накази органів виконавчої влади
2.2.1 Порядок видачі ЕД Порядок видачі експлуатаційного дозволу для потужностей (об'єктів) з виробництва, переробки або реалізації харчових продуктів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.2007 N 712 (712-2007-п)
2.2.2 ВСП для ринків Ветеринарно-санітарні правила для ринків, затверджені наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 04.06.96 N 23 (z0314-96) , зареєстровані в Міністерстві юстиції України 19.06.96 за N 314/1339
2.2.3 Правил торгівлі на ринках Правила торгівлі на ринках, затверджені наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної податкової адміністрації України, Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України від 26.02.2002 N 57/188/84/105 (z0288-02) , зареєстровані в Міністерстві юстиції України 22.03.2002 за N 288/6576
2.2.4 Положення про ДЛВСЕ на ринку Положення про державну лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи на ринку, затверджене наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 15.04.2002 N 16 (z0404-02) , зареєстроване в Міністерстві юстиції України 29.04.2002 за N 404/6692
2.2.5 Правила ПВОіВСЕ Правила передзабійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м'яса та м'ясних продуктів, затверджені наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 07.06.2002 N 28 (z0524-02) , зареєстровані в Міністерстві юстиції України 21.06.2002 за N 524/6812
2.2.6 Порядок видачі ветеринарних документів Порядок видачі ветеринарних документів, затверджений наказом Державного комітету ветеринарної медицини України від 13.04.2009 N 85 (z0519-09) , зареєстрований в Міністерстві юстиції України 16.06.2009 за N 519/16535
2.2.7 Інструкції із застосування ППтВШ Інструкція із застосування позначки придатності та ветеринарних штампів, затверджена наказом Державного комітету ветеринарної медицини України від 02.02.2010 N 46 (z0278-10) , зареєстрована в Міністерстві юстиції України 07.04.2010 за N 278/17573
2.2.8 Інструкція з трихінельозу Інструкція з діагностики, профілактики та ліквідації трихінельозу тварин, затверджена наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Мінагрополітики від 03.08.2007 N 79 (z0951-07) , зареєстрована в Міністерстві юстиції України 17.08.2007 за N 951/14218
2.2.9 Правила перевезення Правила перевезення тварин, птиці та інших вантажів, які підлягають державному ветеринарно-санітарному контролю, затверджені наказом Міністерства транспорту України від 09.12.2002 N 873 (z1032-02) , зареєстровані в Міністерстві юстиції України 29.12. 2002 за N 1032/7320
Директор Департаменту
тваринництва
А.А.Гетя