Рішення обласної ради
від 24 квітня 2014 року № 963-VI
(XXVIII сесія VI скликання)
ПОРЯДОК
забезпечення харчуванням за рахунок коштів обласного бюджету учасників спортивних заходів місцевого рівня, що проводяться на території Харківської області
1. Порядок забезпечення харчуванням за рахунок коштів обласного бюджету учасників спортивних заходів місцевого рівня, що проводяться на території Харківської області (далі – Порядок), визначає механізм забезпечення харчуванням за рахунок коштів обласного бюджету (далі – бюджетні кошти) учасників спортивних заходів, що проводяться на території Харківської області (далі – спортивні заходи).
2. До спортивних заходів, учасники яких забезпечуються харчуванням за рахунок бюджетних коштів, належать:
спортивні заходи, включені до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів Харківської області на відповідний рік, затвердженого наказом директора Департаменту у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації, зокрема обласні змагання, навчально-тренувальні збори обласних команд з видів спорту, фізкультурно-оздоровчі, спортивні заходи з видів спорту інвалідів, збори та табори з фізкультурно-спортивної реабілітації інвалідів, що проводяться на території Харківської області;
спортивні заходи, що проводяться центром олімпійської підготовки, спеціалізованими закладами спортивного профілю (далі – спортивні організації), школами вищої спортивної майстерності, спеціалізованими дитячо-юнацькими школами олімпійського резерву, дитячо-юнацькими спортивними школами, які фінансуються за рахунок бюджетних коштів (далі – школи).
3. За рахунок бюджетних коштів під час проведення спортивних заходів забезпечуються харчуванням такі їх учасники:
під час проведення спортивних заходів – спортсмени, тренери, спортивні судді та інші учасники, які забезпечують організацію та проведення спортивних заходів (члени комплексної наукової групи, керівники заходів, допоміжні та обслуговуючі працівники, які забезпечують їх проведення) та відповідно до положень (регламентів) про проведення зазначених заходів включені до списку їх учасників згідно з розпорядчим актом організатора, що проводить спортивний захід;
під час проведення навчально-тренувальних зборів обласних команд з видів спорту – спортсмени та тренери (обласний, головний, провідний, старший тренер з виду спорту, тренер-реабілітолог, тренер з виду спорту, начальник команди, особистий тренер, тренер-адміністратор, тренер-ветеринар, лікар, тренер-масажист, масажист, тренер-механік, тренер-оператор, тренер-психолог, тренер-хореограф, судді з таких видів спорту, як гімнастика художня, гімнастика спортивна, синхронне плавання, стрибки у воду, фігурне катання на ковзанах), які включені до списку учасників навчально-тренувальних зборів з видів спорту згідно з розпорядчим актом організатора, що проводить такі збори;
під час проведення фізкультурно-оздоровчих, спортивних заходів з видів спорту інвалідів, зборів та таборів з фізкультурно-спортивної реабілітації інвалідів – тренери з видів спорту інвалідів, тренери-реабілітологи, інваліди, які проходять реабілітацію, супроводжуючі та обслуговуючі працівники, інструктори, інші фахівці, залучені до проведення фізкультурно-оздоровчих, спортивних державних заходів з видів спорту інвалідів, а також зборів та таборів з фізкультурно-спортивної реабілітації інвалідів-спортсменів, які відповідно до положень про проведення зазначених заходів включені до списку їх учасників згідно з розпорядчим актом організатора, що проводить спортивні заходи.
4. Видатки на забезпечення харчуванням спортивних заходів здійснюються в межах та за рахунок бюджетних асигнувань, передбачених з обласного бюджету на відповідний рік по галузі «Фізична культура і спорт» на виконання заходів соціальної Програми розвитку фізичної культури і спорту, молодіжних ініціатив та формування здорового способу життя у Харківській області на 2014 – 2018 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 19 грудня 2013 року № 886-VI (зі змінами, далі – Програма).
5. Грошова добова норма витрат на забезпечення харчуванням учасників спортивних заходів затверджується Харківською обласною радою відповідно до добової норми готових до вживання продуктів харчування у раціоні учасників спортивних заходів, визначеної у додатку 2 до постанови Кабінету Міністрів України від 18 вересня 2013 року № 689 «Про затвердження норм витрат на проведення спортивних заходів державного та міжнародного рівня».
Зазначені норми витрат можуть переглядатися щороку до 01 квітня на підставі даних Головного управління статистики у Харківській області щодо рівня середньоринкових роздрібних цін на відповідні продукти харчування станом на 01 січня поточного року.
6. Під час проведення спортивних заходів організатор, що проводить такі заходи, забезпечує харчуванням їх учасників відповідно до положення (регламенту) про проведення зазначених заходів та добових норм і коефіцієнтів.
Організатор, що проводить спортивні заходи, укладає угоди про надання послуг із забезпечення харчуванням учасників таких заходів за безготівковим розрахунком із закладом громадського харчування, з урахуванням його місцезнаходження.
7. Забезпечення харчуванням спортсменів обласних команд та їх тренерів під час участі у навчально-тренувальних зборах, фізкультурно-оздоровчих, спортивних заходах з видів спорту інвалідів, зборах та таборах з фізкультурно-спортивної реабілітації інвалідів, визначених у пункті 2 цього Порядку, здійснюється відповідно до грошових добових норм і коефіцієнтів шляхом:
укладання із закладом громадського харчування договору про надання послуг із забезпечення харчуванням учасників спортивних заходів за безготівковим розрахунком;
надання закладом громадського харчування сухого пайка учасникам спортивних заходів (у разі неможливості забезпечення їх харчуванням шляхом надання відповідних послуг).
Тренер, лікар команди або головний (старший) тренер команди з виду спорту на навчально-тренувальних зборах відповідно до добових норм і коефіцієнтів готових до вживання продуктів харчування у раціоні учасників спортивних заходів державного та міжнародного рівня, визначених у додатку 2 до постанови Кабінету Міністрів України від 18 вересня 2013 року № 689 «Про затвердження норм витрат на проведення спортивних заходів державного та міжнародного рівня», визначає раціон харчування в межах визначених калорій, складає меню, у тому числі щодо харчування спортсменів-вегетаріанців, спортсменів-юніорів.
У разі відсутності з об’єктивних причин можливості та доцільності організації повноцінного харчування учасників навчально-тренувальних зборів, забезпечення їх харчуванням може здійснюватися шляхом перерахування в установленому порядку бюджетних коштів на їх власні платіжні картки або виплати таких коштів готівкою, з урахуванням добових норм і коефіцієнтів застосування норм готових до вживання продуктів харчування у раціоні учасників спортивних заходів державного та місцевого рівня й добового розподілу енергетичних потреб, групи видів спорту, виду спортивного заходу, визначених у додатку 3 до постанови Кабінету Міністрів України від 18 вересня 2013 року № 689 «Про затвердження норм витрат на проведення спортивних заходів державного та міжнародного рівня» та пункті 5 цього Порядку.
8. Забезпечення харчуванням спортсменів і тренерів спортивних організацій та шкіл у разі наявності харчоблоку здійснюється шляхом закупівлі продуктів харчування відповідно до добових норм і коефіцієнтів виходячи з меню, яке складає тренер або лікар.
У разі відсутності у спортивних організаціях та школах харчоблоку та проведення навчально-тренувальних зборів за їх межами забезпечення харчуванням здійснюється шляхом укладання договорів із закладами громадського харчування відповідно до добових норм і коефіцієнтів, з урахуванням вартості надання таких послуг.
9. Відповідальним за безпеку і якість продуктів харчування та готової продукції є керівник закладу, який забезпечує харчуванням учасників спортивних заходів.
Заступник голови
обласної ради Л. Давидова