ІНФОРМАЦІЯ
до проєкту рішення обласної ради
«Про дострокове припинення дії Програми розвитку
овочівництва, картоплярства та переробної галузі
в Харківській області на період до 2020 року»
Програма розвитку овочівництва, картоплярства та переробної галузі в Харківській області на період до 2020 року (далі – Програма) розроблена на виконання Плану першочергових заходів з розвитку виробництва картоплі та овочів, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.05.2011 № 475-р, та у відповідності з положеннями Концепції розвитку овочівництва та переробної галузі, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 31.10.2011 №1120-р.
Метою та завданням програми є досягнення гарантованого цілорічного забезпечення потреби населення області у продукції овочівництва і картоплярства за помірними цінами в кількості та асортименті, визначених науково обґрунтованими нормами споживання.
Програма передбачала надання пріоритетного розвитку овочівництву закритого і відкритого ґрунту та збільшенню обсягів виробництва овочів і картоплі в сільськогосподарських підприємствах.
Не дивлячись на те, що Програма не фінансувалася, виробництво овочів та картоплі в області має стабільну стійку тенденцію до зростання - це дає смогу забезпечувати населення області у повному обсязі.
За обсягами виробництва овочів Харківщина стабільно входить в число п’яти регіонів, які є найбільшими виробниками цієї продукції в Україні.
Річна потреба у споживанні населенням області овочевих культур складає 454,1 тис. тонн.
У 2018 році в цілому по Харківській області вироблено 694,7 тис. тонн овочів, що є третім показником обсягу виробництва цієї продукції серед регіонів України.
Виробництво овочів за 2012-2018 роки по Харківській області
Роки |
Всі категорії |
С/г підприємства |
Господарства населення |
||||||
Зібрана площа, тис. га |
Валовий збір, тис. т |
Урожайність, ц/га |
Зібрана площа, тис. га |
Валовий збір, тис. т |
Урожайність, ц/га |
Зібрана площа, тис. га |
Валовий збір, тис. т |
Урожайність, ц/га |
|
2012 |
35,6 |
654,1 |
183,8 |
0,763 |
20,5 |
268,9 |
34,8 |
633,1 |
182,0 |
2013 |
33,5 |
664,5 |
198,1 |
0,614 |
27,0 |
439,2 |
32,9 |
637,5 |
193,6 |
2014 |
31,5 |
665,8 |
211,1 |
0,832 |
38,9 |
467,1 |
30,7 |
626,9 |
204,2 |
2015 |
30,6 |
689,3 |
225,3 |
0,510 |
26,5 |
518,8 |
30,1 |
662,8 |
220,3 |
2016 |
30,6 |
692,5 |
226,5 |
0,628 |
26,3 |
436,0 |
30,0 |
666,2 |
222,3 |
2017 |
30,9 |
687,7 |
222,3 |
0,503 |
21,4 |
424,7 |
30,4 |
666,3 |
219,0 |
2018 |
30,9 |
694,7 |
225,2 |
0,450 |
20,2 |
449,5 |
30,4 |
674,1 |
221,7 |
Обсяги виробництва овочів є стабільними, проте, площі зайняті під овочевими культурами в області почали зменшуватись у 2012 році – 35,6 тис. га, у 2015 та 2016 роках до 30,6 тис. га і у 2017 та 2018 роках до 30,9 тис. га.
Овочів закритого ґрунту у 2018 році було вироблено 68,83 тис. тонн, що на 5,1% менше проти 2017 року. Проте частка овочів закритого ґрунту у загальному обсязі їх виробництва поки що залишається незначною - до 9,9%.
Виробництво овочів у закритому ґрунті
за 2012-2018 роки по Харківській області
Роки |
Всі категорії |
С/г підприємства |
Господарства населення |
||||||
Зібрана площа, тис. га |
Валовий збір, тис. т |
Урожайність, ц/га |
Зібрана площа, тис. га |
Валовий збір, тис. т |
Урожайність, ц/га |
Зібрана площа, тис. га |
Валовий збір, тис. т |
Урожа йність, ц/га |
|
2012 |
0,159 |
44,3 |
2781,1 |
0,049 |
14,9 |
3033,5 |
0,110 |
29,4 |
2668,5 |
2013 |
0,159 |
43,1 |
2702,5 |
0,050 |
13,9 |
2814,5 |
0,110 |
29,2 |
2651,4 |
2014 |
0,163 |
42,0 |
2570,9 |
0,053 |
14,0 |
2629,4 |
0,110 |
28,0 |
2542,7 |
2015 |
0,337 |
70,4 |
2068,2 |
0,037 |
9,2 |
2293,2 |
0,300 |
61,2 |
2038,2 |
2016 |
0,351 |
71,3 |
2027,9 |
0,051 |
9,4 |
1824,9 |
0,300 |
61,9 |
2062,5 |
2017 |
0,344 |
72,5 |
2102,9 |
0,044 |
10,1 |
2293,2 |
0,300 |
62,4 |
2074,9 |
2018 |
0,328 |
68,8 |
2099,3 |
0,027 |
6,4 |
2345,2 |
0,300 |
62,4 |
2076,9 |
Із загальної кількості овочів закритого ґрунту, вироблених у 2012 - 2018 роках, на господарства населення припадає 83,1% і лише 16,9% на сільськогосподарські підприємства.
Сучасний стан та тенденції розвитку картоплярства в області
Виробництво картоплі в області практично повністю зосереджено у господарствах населення. Їх частка у загально обласному обсязі виробництва цієї важливої продовольчої культури перевищує 99%.
Протягом тривалого періоду господарства населення у повній мірі забезпечували потребу регіону у цьому виді сільськогосподарської продукції.
Виробництво картоплі за 2012-2018 роки по Харківській області
Роки |
Всі категорії |
С/г підприємства |
Господарства населення |
||||||
Зібрана площа, тис. га |
Валовий збір, тис. т |
Урожайність, ц/га |
Зібрана площа, тис. га |
Валовий збір, тис. т |
Урожайність, ц/га |
Зібрана площа, тис. га |
Валовий збір, тис. т |
Урожайність, ц/га |
|
2012 |
78,9 |
980,4 |
124,1 |
0,115 |
0,715 |
62,1 |
78,9 |
979,7 |
124,2 |
2013 |
70,9 |
1007,6 |
142,2 |
0,036 |
0,378 |
106,4 |
70,8 |
1007,3 |
142,2 |
2014 |
63,3 |
1114,7 |
176,1 |
0,057 |
0,629 |
109,8 |
63,2 |
1114,0 |
176,2 |
2015 |
61,8 |
1028,9 |
166,5 |
0,050 |
0,300 |
61,3 |
61,8 |
1028,6 |
166,5 |
2016 |
61,5 |
1077,6 |
175,2 |
0,023 |
0,259 |
114,8 |
61,5 |
1077,4 |
175,2 |
2017 |
61,6 |
1077,9 |
175,1 |
0,030 |
0,257 |
84,3 |
61,5 |
1077,6 |
175,1 |
2018 |
61,7 |
1078,8 |
175,0 |
0,026 |
0,342 |
133,0 |
61,6 |
1078,4 |
175,0 |
Проте, починаючи з 2012 року виробництво картоплі в області збільшувалось.
З кожним роком в області скорочуються площі вирощування картоплі – з 78,9 тис. га у 2012 році до 61,5 тис. га у 2016 році або на 22% (17,4 тис. га). Одночасно з цим спостерігається тенденція до збільшення урожайності картоплі – з 124 ц/га в середньому за 2012 до 176 ц/га за наступні роки. При цьому рівень урожайності картоплі в області нижчий, ніж в середньому по Україні. Все це зумовлює необхідність впровадження нових підходів до розвитку картоплярства в області.
Річна потреба у споживанні населенням області картоплі складає 332,0 тис. тонн. У 2018 році картоплі накопано 1078,8 тис. тонн, що на рівні 2017 року, при урожайності 175,0 ц з 1 га.
Зазначених обсягів виробництва, враховуючи витрати на посадку та корм худобі, достатньо для забезпечення внутрішніх потреб області.
Розвиток насінництва овочевих культур та картоплі
Підвищення валових зборів овочів в Харківській області в значній мірі залежить від організації насінництва. Для забезпечення господарств Харківської області насінням овочевих культур на 50% вітчизняного походження необхідно кожного року виробляти: 1,2 тонни базового та 38 тонни сертифікованого насіння овочевих культур та картоплі.
Основним виробником насіння овочевих культур та картоплі є Інститут овочівництва і баштанництва НААН та підпорядковане йому Державне підприємство дослідне господарство «Пархомівське».
У 2018 році Інститутом овочівництва і баштанництва НААН фактично вироблено 4,6 тонн насіння овочевих культур високих категорій. Що в повній мірі забезпечує потребу сільгосптоваровиробників у насінні овочевих культур.
Негативно позначилась на розвитку овочівництва та картоплярства в області втрата в процесі проведення земельної реформи значної кількості зрошуваних земель. У результаті цього у сільськогосподарських підприємствах лише третина посівів овочевих культур вирощувалася на поливних землях.
Ще одним фактором, який суттєво стримує розвиток овочівництва в області, є відсутність в регіоні сучасних підприємств для промислової переробки овочів і нерозвинута інфраструктура для їх довготривалого зберігання і реалізації.
За розрахунками Інституту овочівництва і баштанництва НААН для того щоб отримати урожайність картоплі порядку 150 ц/га поточні витрати повинні складати близько 22 – 23 тис. грн. у розрахунку на 1 га площі її вирощування, а при збільшенні врожайності до 200 ц/га знадобиться біля 27,2 тис. грн.
За 9 місяців 2019 року господарствами усіх категорій зібрано картоплі 842,9 тис. тонн (на 21,8% менше, ніж на відповідну дату торік); овочевих культур – 572,6 тис. тонн (на 1,7% менше). Виробництво картоплі та овочевих культур в області практично повністю зосереджено у господарствах населення. Їх частка у загально обласному обсязі виробництва складає майже 100% та 98% відповідно. Протягом тривалого періоду господарства населення у повній мірі забезпечували потребу регіону у цьому виді сільськогосподарської продукції.
Виходячи з того, що виробництво овочів та картоплі зосереджено в основному в господарствах населення та відсутністю звернень спеціалізованих великотоварних господарств, виділення коштів із обласного бюджету на виконання Програмою заходів було недоцільним.
Враховуючи те, що з 2012 по 2019 роки заходи по виконанню зазначеної Програми не фінансувалися та з метою приведення обсягів фінансування заходів регіональних програм у відповідність із наявними на місцевому рівні ресурсами, підготовлений проєкт рішення обласної ради та буде сприяти їх оптимізації.
Заступник директора Департаменту
агропромислового розвитку
Харківської обласної державної
адміністрації Костянтин ПАНФІЛОВ