ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення обласної ради

від 01 березня 2012 року № 354-VI

(ХІ сесія VІ скликання)

 

 

 

 

 

 

ПРОГРАМА

РОЗВИТКУ  ОВОЧІВНИЦТВА,  КАРТОПЛЯРСТВА

ТА  ПЕРЕРОБНОЇ  ГАЛУЗІ  В  ХАРКІВСЬКІЙ  ОБЛАСТІ

НА  ПЕРІОД  ДО  2020  РОКУ

 

 

 

м. Харків

2012 рік


ПАСПОРТ

Програми розвитку овочівництва, картоплярства

та переробної галузі в Харківській області на період до 2020 року

 

1.

Ініціатор розроблення Програми

Харківська обласна державна адміністрація

2.

Розробник Програми 

Головне управління агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації

3.

Співрозробник Програми

Інститут овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України

4.

Відповідальний виконавець Програми

Головне управління агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації, Головне управління економіки Харківської обласної державної адміністрації, Харківське обласне управління меліорації і водного господарства

5.

Учасники Програми

Районні державні адміністрації, навчальні і науково-дослідні заклади сільськогосподарського профілю, підприємства і сільськогосподарські товаровиробники усіх форм власності

6.

Термін реалізації Програми

2012 – 2020 роки

 

7.

Етапи виконання Програми

Перший етап: 2012 – 2015 роки,

другий  етап: 2016 – 2020 роки

8.

Загальний обсяг фінансових ресурсів (у цінах відповідних років), необхідних для реалізації заходів Програми,  млн гривень

8773,75

 

у тому числі:

 

 

коштів  державного  бюджету

854,33

 

коштів  обласного  бюджету

65,7

 

власних і залучених  коштів юридичних осіб – суб’єктів господарювання

7853,72

 

 

 


1. Загальні положення

 

Програма розвитку овочівництва, картоплярства та переробної галузі в Харківській області на період до 2020 року (далі – Програма) розроблена на виконання Плану першочергових заходів з розвитку виробництва картоплі та овочів, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.05.2011 №475-р, та у відповідності з положеннями Концепції розвитку овочівництва та переробної галузі, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 31.10.2011 №1120-р.

           

 

2. Сучасний стан розвитку

овочівництва, картоплярства і переробної галузі області

та проблеми, на вирішення яких спрямована Програма

 

Харківська область є одним із найбільших виробників овочів та картоплі в Україні.

 

Середньорічні обсяги виробництва

картоплі та овочів відкритого і закритого ґрунту по всіх категоріях господарств Харківської області і України за 2006 – 2010 роки

 

Назва показника

Овочі

Картопля

1. Вироблено в середньому (тис. тонн):

      по Україні                                              

      по Харківській області

 

7864,3

508,8

 

19297,1

829,8

2. Питома вага продукції, виробленої в області, від загального обсягу виробництва по Україні (%)

 

6,5

 

4,3

 

За обсягами виробництва овочів область стабільно входить у першу трійку найбільших виробників, а з виробництва картоплі – займає 11 місце серед регіонів України. У 2011 році обсяги виробництва овочів і картоплі перевищили середньорічний рівень за попередні 5 років і за статистичними даними склали: овочів – 702,6 тис. тонн, картоплі – 973,0 тис. тонн.

Однак, незважаючи на вагомі обсяги виробництва, ряд питань щодо розвитку овочівництва і картоплярства в області залишаються не вирішеними.

Фактичний рівень споживання овочів, включаючи баштанні продовольчі культури, та картоплі в області у розрахунку на одну особу за рік не відповідає рекомендованій раціональній нормі споживання.

 

 

 

 

 

Споживання овочів і баштанних

продовольчих культур та картоплі на одну особу за рік

по Харківській області та в середньому по Україні, кг

 

 

Раціональна

норма

споживання

Фактичне споживання на одну особу за

 

2006р.

 

2007р.

 

2008р.

 

2009р.

 

2010р.

Овочі і баштанні продовольчі культури:

у середньому по Україні

 

 

 

161,0

 

 

 

126,7

 

 

 

118,4

 

 

 

129,2

 

 

 

137,1

 

 

 

143,5

Харківська область

161,0

110,5

101,3

116,2

137,5

140,9

Картопля:

у середньому по Україні

 

124,0

 

133,6

 

130,4

 

131,8

 

133,0

 

128,9

Харківська область

124,0

113,6

103,8

113,1

113,1

112,6

Джерело: статистичний збірник «Баланси та споживання основних продуктів харчування населенням України». Державна служба статистики України, 2011.

 

У процесі реформування державних і колективних сільськогосподарських підприємств та інших структурних перетворень було практично повністю втрачено великотоварне виробництво овочів і картоплі у спеціалізованих господарствах. У 2010 році 99,8% картоплі і 95,7% овочів в області було вироблено у господарствах населення. Не змінилася ситуація і в 2011 році. На всю область площа вирощування картоплі у сільськогосподарських підприємствах, за даними статистичного бюлетеня «Посівні площі сільськогосподарських культур під урожай 2011 року по Харківській області», склала лише 311 га, а площа вирощування овочів відкритого ґрунту – 1220 га. Це лише 0,4% і 3,3% від  фактичної посівної площі цих культур по всіх категоріях господарств.

Перехід від спеціалізованого великотоварного виробництва до вирощування овочевих культур і картоплі у господарствах населення та дрібних фермерських господарствах зумовив посилення відриву реального виробника від наукових надбань, новітніх технологій, якісного насіння,  суттєво обмежив можливості інвестиційно-інноваційного розвитку овочівництва і картоплярства.

Одночасно з цим значно зросла залежність обсягів виробництва овочів і картоплі від погодних умов. Зокрема, у несприятливому за погодними умовами 2010 році виробництво овочів у цілому по області зменшилося до 464,5 тис. тонн, а картоплі – до 475 тис. тонн, що відповідно на 10% і в 1,9 раза менше ніж у середньому за три попередні роки.

Руйнація великотоварного виробництва негативно позначилася також на структурі виробництва овочевих культур. Досягнутий валовий збір окремих із них не дозволяє забезпечити обсяги споживання на одну особу за рік у розмірі фізіологічної норми. Одночасно з цим обсяги виробництва інших овочевих культур значно перевищують норму споживання.

 

Середньорічні обсяги виробництва овочів у всіх категоріях

господарств Харківської області за 2008 – 2010 роки у розрахунку на

одну особу та у порівнянні з фізіологічною нормою споживання

 

 

Види овочів

Фізіологічна

норма споживання

Вироблено овочів у середньому

за 2008 – 2010 роки

 

всього по

області,

тис. тонн

 

на 1 особу, кг

 

структура виробництва,

%

на 1 особу за рік, кг

 

%

 

Капуста всіх видів

29

21,6

97,5

35,2

20,0

Огірок

10

7,5

77,5

28,0

15,9

Томат

39

29,1

96,5

34,8

19,8

Буряк  столовий

10

7,5

43,9

15,8

9,0

Морква столова

9

6,7

39,1

14,1

8,0

Цибуля на ріпку

9

6,7

44,9

16,2

9,2

Часник

1

0,7

5,8

2,1

1,2

Інші овочі

27

20,2

82,2

29,7

16,9

Овочі – разом

134

100

487,4

175,9

100,0

 

Зазначене вище ускладнює ситуацію на ринку продовольчих товарів, зумовлює різке зростання цін на овочі та картоплю у неврожайні роки і невиправдане зниження їх при високому рівні насичення ринку.

Ще одним негативним наслідком втрати великотоварного виробництва овочів і картоплі стало згортання промислової переробки цих видів сільськогосподарської продукції на підприємствах овочеконсервної промисловості та в підсобних цехах сільськогосподарських підприємств.

У галузі овочівництва закритого ґрунту суттєвою проблемою є високі ціни на природний газ та електроенергію, частка яких є значною в собівартості продукції. Виробництво тепличних овочів у 2009 і 2010 роках у цілому в господарствах області було збитковим. Рівень збитковості склав 11,5% у 2009 році та 7,6% у 2010 році.

Не сприяють розвитку овочівництва закритого ґрунту і високі процентні ставки на  банківські кредити. Будівництво нових потужностей  тепличних комплексів та реконструкція діючих останніми роками внаслідок цього були обмеженими. Площа закритого ґрунту у сільськогосподарських підприємствах області не лише не зросла, а навпаки скоротилася із 55 га у 2008 році до 46 га на початок 2011 року. Стабільною (110 га) вона залишається протягом останніх 5 років і у господарствах населення. У той же час попит на овочеву продукцію закритого ґрунту як в області, так і в Україні щороку зростає.

Не відповідає сучасним вимогам і стан справ щодо забезпеченості регіону потужностями для зберігання овочів і картоплі. Картопле- та овочесховищ в області  залишилося 26 одиниць загальною ємністю 28,3 тис. тонн одноразового зберігання при потребі, щонайменше, утричі більшій. При цьому сховищ, які б повністю відповідали сучасним стандартам і вимогам до зберігання, приймання і реалізації продукції, в області практично немає.

Стримує розвиток овочівництва та картоплярства і відсутність у регіоні сучасного оптового ринку сільськогосподарської продукції. Внаслідок цього ланцюг «виробник – оптовик – роздрібний продавець – споживач» перевантажений великою кількістю суб’єктів господарювання. Це значною мірою підвищує ціни на картоплю і овочеву продукцію, при цьому якість продукції, яка доходить до споживача, у багатьох випадках не відповідає сертифікаційним вимогам.

Наявність усіх вищезазначених проблем не дозволяє сповна використати природній і економічний потенціал області щодо розвитку овочівництва і картоплярства.

 

3. Мета та основні завдання Програми

 

Визначені проблеми потребують якнайшвидшого розв'язання. Досягти цього можна лише спільними зусиллями органів державної влади, місцевого самоврядування та всіх учасників ринку сільськогосподарської продукції, включаючи вітчизняних та іноземних інвесторів. Забезпечення такого консолідованого підходу до вирішення вищезазначених проблемних питань розвитку в області всіх сфер овочівництва і картоплярства та їх промислової переробки і є метою Програми.

 

У процесі досягнення поставленої мети прогнозується вирішити такі завдання:

·                    забезпечити створення в процесі реалізації Програми правових, фінансових і організаційних умов для узгодженого розвитку і ефективного функціонування в області цілісного механізму виробництва, переробки, зберігання і збуту якісної овочевої продукції та картоплі як у сільськогосподарських підприємствах, так і господарствах населення;

·                    досягти гарантованого цілорічного забезпечення потреби населення області у продукції овочівництва і картоплярства за помірними цінами в кількості та асортименті, визначених   науково обґрунтованими нормами споживання;

·                    звести до мінімуму потребу в імпорті овочів і картоплі за рахунок нарощування в області обсягів виробництва і переробки цієї продукції, одночасно значно розширити можливості для її постачання в інші регіони України та на експорт.

4. Етапи виконання Програми

 

Програма буде виконуватись у два етапи.

Головним завданням першого етапу (2012 – 2015 роки) є створення мережі великотоварних господарств, спеціалізованих на виробництві овочів відкритого і закритого ґрунту та картоплі, вирощуванні розсади та якісного насіннєвого матеріалу. Зазначене завдання буде вирішуватися паралельно з вирішенням питань, пов’язаних із завершенням земельної реформи, розробленням і впровадженням науково обґрунтованих проектів землекористування, у тому числі сівозмін, впровадженням інноваційних технологій вирощування овочів і картоплі, розвитком аграрної логістики.

На другому етапі (2016 – 2020 роки) перевагу буде надано вирішенню питань, пов’язаних із досягненням високого рівня врожайності овочів і картоплі та світових стандартів якості виробленої продукції у сільськогосподарських підприємствах і господарствах населення.

Протягом обох етапів виконання Програми постійну увагу буде приділено оновленню та укріпленню матеріально-технічної бази сільськогосподарських підприємств та поглибленню їх співпраці з науковими і вищими навчальними  закладами аграрного профілю.

 

5. Шляхи і організаційні заходи реалізації Програми

 

Забезпечити досягнення поставленої мети і виконання завдань щодо розвитку в області овочівництва і картоплярства та їх промислової переробки прогнозується шляхом реалізації комплексу заходів, направлених на впровадження інноваційно-інвестиційної моделі розвитку, основу якої складає постійне насичення інноваціями технологій вирощування, зберігання, переробки і реалізації овочів та картоплі.

Спеціалізовані великотоварні господарства мають значно більші переваги щодо вирішення цих питань перед дрібнотоварними виробниками. Зважаючи на це, Програмою передбачається надати пріоритетного розвитку овочівництву закритого і відкритого ґрунту та картоплярству у сільськогосподарських підприємствах.

Валове виробництво овочів у цьому секторі прогнозується довести  до 78,4 тис. тонн у 2015 році та до 101,5 тис. тонн у 2020 році, що в 3,2 раза та 4,2 раза більше середньорічного обсягу за 2009 – 2011 роки. Питома вага сільськогосподарських підприємств від загального обсяга виробництва овочів зросте до 11% у 2015 році та до 12,6% у 2020 році (питома вага сільськогосподарських підприємств у 2009 – 2011 роках склала 4,4 %).

Зазначений приріст обсягів виробництва овочів у сільськогосподарських підприємствах області буде досягнуто:

1) за рахунок розширення площі вирощування овочевих культур (у 2015 році – до 3,0 тис. га, у 2020 році – до 3,5 тис. га);

2) підвищення урожайності овочів відкритого ґрунту у 1,5 раза, а закритого ґрунту – на 8% у 2020 році проти рівня 2009 – 2011 років на основі впровадження краплинного зрошення, застосування новітніх районованих високоврожайних сортів овочевих культур.

Обсяги виробництва продукції овочівництва відкритого і закритого ґрунту, які прогнозуються на період до 2020 року, наведені у додатку 1.

Одночасно зі зростанням обсягів виробництва буде здійснено заходи, направлені на оптимізацію структури валового збору овочів у розрізі овочевих культур у напрямі наближення її до раціональної норми споживання  (додаток 2).

З цією метою в овочівництві відкритого ґрунту перевагу буде надано розширенню площі посівів і збільшенню обсягів виробництва томата, перцю солодкого, баклажана, зелених і малопоширених овочевих культур.

У овочівництві закритого ґрунту випереджаючими темпами прогнозується нарощувати виробництво томату. Його питома вага від загального обсягу виробництва тепличних овочів досягне 26% у 2015 році та 32% у 2020 році проти 13,7% в середньому за 2008 – 2010 роки.

Приріст виробництва картоплі до 1,2 млн тонн у 2020 році або в 1,7 раза у порівнянні з середньорічним рівнем у 2009 – 2011 роках (додаток 3) прогнозується забезпечити в умовах постійного скорочення чисельності сільського населення і площі вирощування картоплі у цьому секторі. Натомість у районах зі сприятливими природнокліматичними умовами буде здійснено заходи, направлені на вирощування, зберігання і реалізацію картоплі на сучасній технологічній основі у спеціалізованих сільськогосподарських підприємствах. У 2020 році вони вироблятимуть до 210 тис. тонн картоплі (у 2009 – 2011 роках  – 1,3 тис. тонн). Це складатиме 17,5% від усього обсягу виробництва картоплі в області.

Основою підвищення врожайності і збільшення обсягів виробництва овочевих культур і картоплі у 2012 – 2020 роках як у сільськогосподарських підприємствах, так і господарствах населення стануть такі заходи:

розширення площі вирощування овочів та картоплі на зрошуваних землях із запровадженням систем краплинного зрошення;

впровадження у виробництво високоврожайних, адаптованих до природнокліматичних умов регіону сортів і гібридів овочевих культур та картоплі, що мають лікувально-профілактичні та протекторні властивості, зовнішню привабливість, придатність до механізованого збирання та тривалого зберігання, інші ознаки конкурентоспроможної продукції;

широке використання технологічних інновацій та комплексу машин нового покоління для овочівництва відкритого і закритого ґрунту та картоплярства;

впровадження у виробництво інформаційних технологій;

стимулювання на державному рівні виробництва екологічно чистих продуктів на базі органічного землеробства;

надання державної підтримки виробникам насіння овочевих культур і насіннєвого матеріалу картоплі;

компенсація частини вартості електроенергії і природного газу, використаних на зрошення та при виробництві овочів закритого ґрунту;

формування обслуговуючих кооперативів з виробництва, заготівлі і зберігання овочів та картоплі;

надання пільгових кредитів для створення нових і реконструкції діючих тепличних комплексів і овочесховищ.

У сільськогосподарських підприємствах і господарствах населення впровадження сучасних технологій вирощування картоплі та овочів  супроводжуватиметься широким використанням високоврожайних сортів і гібридів, стійких до хвороб і шкідників. Для цього будуть активно проводитися процеси сортозаміни і сортооновлення з використанням високопродуктивного насіннєвого матеріалу, вирощеного у спеціалізованих насіннєвих господарствах.

Формування мережі господарств, спеціалізованих на вирощуванні овочів і картоплі, буде супроводжуватись активним розвитком маркетингової логістики на всіх етапах, а саме: виробництво, доробка, зберігання і реалізація. Ключова роль у цьому ланцюзі буде належати оптовому ринку сільськогосподарської продукції, створити який на території, прилеглій до міста Харкова, прогнозується протягом 2012 – 2015 років за окремою державною програмою із залученням бюджетних коштів.

Одночасно з цим покращуватимуться умови для оптової і роздрібної торгівлі плодоовочевою продукцією і картоплею на оптових і роздрібних ринках та в інших торгових закладах Харкова і області, що передбачено регіональною Програмою вдосконалення функціонування роздрібних ринків до 2016 року,  затвердженої  рішенням обласної ради від 16.06.2011 № 171-VI.

У місцях виробництва набуде широкого розвитку будівництво нових та переобладнання існуючих картопле- та овочесховищ із холодильним обладнанням і регульованим газовим середовищем, що забезпечить рівномірне постачання продукції впродовж року з максимальним збереженням показників якості та дозволить до мінімуму звести втрати при зберіганні.

Виходячи з прогнозованих обсягів виробництва овочів відкритого ґрунту і картоплі у сільськогосподарських підприємствах, потреба у потужностях для їх довготривалого зберігання складатиме:

овочесховищ  –  36,5 тис. тонн;

картоплесховищ  –  143,0 тис. тонн (додаток 4).

Крім цього, планується будувати кооперативні склади зберігання, щоб сільські громади могли зберігати свою продукцію на таких складах.

Серед заходів Програми передбачено також впровадження ініційованої Міністерством аграрної політики та продовольства України компенсації виробникам до 40% вартості зберігання овочів на сертифікованих овочесховищах.

Планується відновити роботу законсервованих і будівництво нових потужностей для промислової переробки цієї продукції і налагодженню випуску за сучасними технологіями овочевих консервів, соусів, кетчупів, різних солінь і напоїв.

Наукове забезпечення виконання Програми полягатиме у розвитку селекції і насінництва шляхом створення високоврожайних, адаптованих до природнокліматичних умов Харківської області сортів і гібридів овочевих культур і картоплі, придатних до тривалого зберігання, промислової переробки та механізованого збирання, а також у розроблені та впровадженні інноваційних технологій і прийомів їх вирощування.

Напрями діяльності та заходи Програми наведені в розділі 9.

Реалізація намічених заходів дозволить значно підвищити рівень конкурентоспроможності вітчизняного виробника овочевої продукції і картоплі, одночасно сприятиме створенню нових робочих місць і зниженню соціальної напруги на селі та у суспільстві в цілому.

 

6. Фінансове забезпечення Програми

 

Фінансування Програми здійснюватиметься за рахунок коштів державного та обласного бюджетів, власних коштів суб’єктів господарювання та інших джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством України.

Кошти державного бюджету будуть виділятися за державними програмами підтримки розвитку агропромислового комплексу і використовуватимуться  згідно із затвердженими порядками їх використання.

Кошти обласного бюджету будуть спрямовуватися на вирішення ключових питань розвитку овочівництва і картоплярства у сільськогосподарських підприємствах, які мають особливо важливе значення для збільшення обсягів виробництва і покращення якості продукції цих галузей.  

Щороку при формуванні обласного бюджету Головне управління агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації надаватиме до Головного фінансового управління Харківської обласної державної адміністрації бюджетний запит на фінансування конкретних заходів Програми та обсяги їх фінансування.

Порядок використання коштів,  передбачених в обласному бюджеті на виконання Програми, затверджується рішенням обласної ради.

Розпорядником коштів є Головне управління агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації.

Контроль за використанням бюджетних коштів, спрямованих на забезпечення виконання Програми, здійснюється в порядку, установленому бюджетним законодавством.

Орієнтовний обсяг фінансових ресурсів, необхідний на виконання Програми, становить 8773,75 млн гривень.

 

 

 

 

 

 

 

Прогнозовані обсяги та джерела фінансування, млн гривень

 

 

Джерела

фінансування

 

 

Загальний обсяг

фінансування

у тому числі за роками

 

2012

 

2013

 

2014

 

2015

 

2016-2020 (сумарно)

  Державний бюджет України

854,33

0,41

42,89

261,0

100,38

449,65

Обласний бюджет

65,70

1,80

3,60

6,40

7,90

46,00

Власні та залучені кошти суб’єктів господарювання

 

7853,72

 

192,17

 

 

338,03

 

 

752,28

 

 

816,05

 

 

5755,19

 

Разом

8773,75

194,38

384,52

1019,68

924,33

6250,84

 

 

7. Очікувані результати виконання Програми

 

У результаті виконання заходів Програми в області прогнозується досягти таких показників (цільових індикаторів).

 

Стосовно розвитку овочівництва та промислової переробки овочів:

·                    забезпечити зростання обсягів виробництва овочів відкритого і закритого ґрунту в цілому по всіх категоріях господарств області до
717,1 тис. тонн у 2015 році та до 802,9 тис. тонн у 2020 році, що у порівнянні із середньорічним рівнем за 2009 – 2011 роки відповідно на 30% і 46% більше;

·                    збільшити виробництво овочів закритого ґрунту до 49,7 тис. тонн у 2015 році та до 54,2 тис. тонн у 2020 році, що на 19% і 30% більше від середньорічного обсягу їх виробництва за 2009 – 2011 роки;

·                    довести обсяги виробництва високоякісних овочевих консервів, соусів, кетчупів, солінь до 20,0 муб. у 2015 році і 50,0 муб. у 2020 році. 

 

Стосовно розвитку картоплярства:

·                    збільшити  виробництво картоплі в цілому по області до 1070,0 тис. тонн у 2015 році та до 1200,0 тис. тонн у 2020 році, що в 1,5 і 1,7 раза більше середньорічного рівня за 2009 – 2011 роки;

·                    розширити площу вирощування картоплі у сільськогосподарських підприємствах щонайменше до 6 тис. га у 2015 році та до 10,5 тис. га у 2020 році. За рахунок цього та за рахунок підвищення врожайності довести виробництво картоплі у сільськогосподарських підприємствах області до 90 тис. тонн у 2015 році та до 210 тис. тонн у 2020 році (1,3 тис. тонн у порівнянні із середньорічним виробництвом картоплі у 2009 – 2011 роках). Питома вага сільськогосподарських підприємств від загального обсягу виробництва картоплі по області досягне 8,4% у 2015 році та 17,5% у 2020 році.

 

За рахунок збільшення виробництва та зменшення втрат при зберіганні прогнозується у період 2012 – 2015 років досягти  фізіологічної норми споживання на одну особу за рік:

овочів у свіжому і переробленому вигляді (без баштанних продовольчих культур)  –  134 кг;

картоплі  –  124 кг.

Одночасно з цим обсяги реалізації за межі області, у тому числі на експорт, зростуть:

овочевої продукції:  до 160 тис. тонн у 2015 році;

 до 250 тис. тонн у 2020 році;

картоплі:                              до 35 тис. тонн у 2015 році;

          до 190 тис. тонн у 2020 році.

 

8. Контроль за виконанням Програми

 

Контроль за виконанням Програми здійснює Харківська обласна рада.

Харківська обласна державна адміністрація до закінчення терміну реалізації Програми щороку, починаючи з 2012 року, інформує Харківську обласну раду про хід її виконання.